Βέλγιο: Η Electrabel σταματά να επενδύει στους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας

Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Engie Electrabel αποφάσισε να σταματήσει κάθε επένδυση με στόχο την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών παραγωγής του στο Βέλγιο.
Η απόφαση σημαίνει ουσιαστικά ότι οι επτά πυρηνικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας – τρεις στο Tihange και τέσσερις στο Doel στο λιμάνι της Αμβέρσας – θα κλείσουν στο τέλος του 2025. Αυτό είχε ήδη συμφωνηθεί, αλλά η βιομηχανία και η κυβέρνηση συμμετείχαν σε συνομιλίες σχετικά με το κατά πόσον είναι δυνατή η παράταση της προθεσμίας.
Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα αποφασίσει γι’ αυτό το ζήτημα μέχρι το τέλος του 2021, έχοντας πραγματοποιήσει δημόσια έρευνα. Τώρα που η Engie Electrabel τραβά την επένδυσή της, τα πράγματα αλλάζουν.
«Η Engie Electrabel ανακοίνωσε το κλείσιμο των επτά βελγικών μονάδων το 2025, όπως προβλέπεται στην κυβερνητική συμφωνία, παρόλο που η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση μέχρι το τέλος του 2021 για να πάρει την απόφασή της», δήλωσε ο Φράνκο Βίνσεντ, εκπρόσωπος της Ένωσης FGTB.
“Η Engie Electrabel έχει δηλώσει ότι ο όμιλος διατηρεί το δικαίωμα να πει όχι σε παράταση εάν αυτή δεν είναι για τουλάχιστον δέκα χρόνια, ώστε να εξασφαλίσει την απόδοση της επένδυσης.”
Η κυβέρνηση προτίθεται σαφώς να μην ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, ανέφερε η εταιρεία σε εσωτερική επικοινωνία, αναφέρει η L’Echo. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε ανάγκη να περιμένουμε την τελική τους απόφαση, την οποία θεωρούμε μάλλον ξεχασμένη.
Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια
Η ένωση στρέφει τώρα την προσοχή της στη μοίρα των υπαλλήλων των εργοστασίων, είπε ο Vincent.
«Λαμβάνοντας υπόψη τους υπεργολάβους, αυτή η απόφαση αφορά περίπου 3.500 θέσεις εργασίας μόνο για την Tihange, και πιθανότατα για πολλές στο Doel», είπε. Το σωματείο σκέφτεται να εκδώσει προειδοποίηση απεργίας, με σκοπό να φέρει την εταιρεία στο τραπέζι για να συζητήσει το μέλλον των εργαζομένων που απολύονται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η έρευνα που ξεκίνησε
• Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση της Engie Electrabel θα τερματίσει επίσης μια δημόσια έρευνα που θα περιλάμβανε όχι μόνο τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά και τις κυβερνήσεις σε Σουηδία και Ιρλανδία.
Νωρίτερα φέτος, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση παράτασης της διάρκειας ζωής των εργοστασίων που έγινε το 2015 ήταν παράνομη, καθώς θα έπρεπε να είχε προηγηθεί έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων της οποίας η εμβέλεια επεκτάθηκε στα σύνορα του Βελγίου.
Υποτίθεται ότι αυτό θα σήμαινε ότι θα ληφθεί υπόψη η άποψη Γερμανίας και Ολλανδίας, που είναι χώρες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, αλλά η κυβέρνηση είπε ότι θα συμβουλευτεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Βελγίου.
Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν. Θεωρητικά, η δυνατότητα θα ήταν επίσης ανοιχτή στην Τσεχία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.