Βέλγιο: Ο δήμαρχος των Βρυξελλών δεν καταλαβαίνει γιατί επιτρέπεται εκ νέου ο αγοραίος έρωτας
Ο δήμαρχος της πόλης των Βρυξελλών στο Βέλγιο, Philippe Close, δεν κατανοεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ανατρέψει την απόφαση για απαγόρευση του αγοραίου έρωτα στην επικράτειά του, ενώ τα μπαρ έπρεπε να κλείσουν, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα το σεβαστεί.
Πως μπορεί να εξηγηθεί το φαινόμενο να είναι κλειστά τα μπαρ και να ισχύει η οδηγία για απόσταση 1,5 μέτρου όταν υπάρχει ακόμα αγοραίος έρωτας; Δεν μπορώ να το καταλάβω” τόνισε ο δήμαρχος.
Και πρόσθεσε ότι αν και δεν κατανοεί την απόφαση του βελγικού ΣτΕ να ανατρέψει την απόφαση περί απαγόρευσης σε αυτή τη δύσκολη φάση για τον κορονοϊό που πρέπει να διατηρήσουμε τη σωματική και κοινωνική απόσταση αλλά πρόσθεσε ότι θα τη σεβαστεί.
Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το νομικό όργανον που ασχολείται με τις υποθέσεις που αμφισβητούν τη νομιμότητα μιας απόφασης σε επίπεδο κυβέρνησης. Κανονικά οι κυβερνήσεις οφείλουν πρώτα να υποβάλλον προτάσεις νόμου για τον έλεγχο και στη συνέχεια να αποφασιστεί εάν θα γίνουν νόμοι του κράτους.
Διαμαρτυρίες από τα μέλη εργαζομένων στον κλάδο
Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, η πόλη των Βρυξελλών εξέδωσε απαγόρευση του αγοραίου έρωτα προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση του νέου κορονοϊού στην επικράτειά του.
Η απαγόρευση δεν αφορούσε μόνο τον αγοραίο έρωτα στον δρόμου, δηλάδή κυρίως στην περιοχή της Αλάμπρα, αλλά και την σεξουαλική εργασία σε οποιαδήποτε κτίριο στην επικράτεια των Βρυξελλών, πράγμα που σημαίνει ότι τα λεγόμενα ξενοδοχεία με ραντεβού της περιοχής έπρεπε επίσης να κλείσουν τις πόρτες τους.
Η απόφαση αυτή επέφερε μεγάλο θυμό στα μέλη της σεξουαλικής ένωσης εργαζομένων του Βελγίου UTSOPI, η οποία τόνισε ότι ο ιός χρησιμοποιήθηκε μόνο ως «δικαιολογία» για να κλείσει ο κλάδος.
Πολλοί από τους σεξουαλικούς εργαζόμενους στην Πόλη των Βρυξελλών, ειδικά εκείνοι που εργάζονται στους δρόμους της περιοχής Αλάμπρα, ήταν ήδη εκτεθειμένοι σε επισφαλείς καταστάσεις, με την απαγόρευση να δυσχεραίνει μόνο αυτούς, σύμφωνα με την Ένωση.
Αρκετοί οργανισμοί ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, και στις 9 Οκτωβρίου, η απαγόρευση ανατράπηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το δικαστήριο έκρινε ότι ένας δήμος δεν είχε την εξουσία να διατάξει μια τέτοια απαγόρευση, η οποία μπορεί να γίνει μόνο από μια περιφερειακή ή ομοσπονδιακή αρχή.