Βέλγιο: Σύστημα υγείας και παιδιά

Το Βελγικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Το Βέλγιο παρέχει δωρεάν ή επιδοτούμενη περίθαλψη υγείας από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 18 ετών σε παιδιά όλων των κατοίκων με ασφάλιση υγείας.

Εδώ θα μάθουμε τα πάντα για το Βελγικό σύστημα υγείας για παιδιά και τι χρειάζεται να κάνουμε εμείς ως γονείς 🙂 Για πάμε να δούμε παρακάτω:

Περίθαλψη υγείας

Εάν έχετε ασφαλιστική κάλυψη υγείας στο Βέλγιο, αυτή θα καλύψει τα έξοδα της περίθαλψης υγείας του μωρού σας. Η στήριξη παρέχεται από περιφερειακούς οργανισμούς. Στην ολλανδόφωνη φλαμανδική περιοχή, το Kind en Gezin (Παιδί και Οικογένεια) προσφέρει υποστήριξη σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 0-3 ετών. Στη γαλλόφωνη Βαλλονία και στις Βρυξέλλες, οι υπηρεσίες παρέχονται από το ONE (Γραφείο Γέννησης και Παιδιών) σε παιδιά μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Οι οργανισμοί αυτοί διαφέρουν ελαφρώς όσον αφορά τη σύστασή τους και τον τρόπο με τον οποίο παρέχουν υπηρεσίες, αλλά και οι δύο προσφέρουν:

  • Προγεννητική υποστήριξη
  • Τακτικές ιατρικές εξετάσεις και προβολές από παιδίατρο ή επαγγελματία υγείας
  • Δωρεάν εμβολιασμούς
  • Τη ζύγιση και τη μέτρηση για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του μωρού
  • Ακουστικών και οφθαλμικών εξετάσεων
  • Πληροφορίες και υποστήριξη για τη διατροφή και την υγιεινή διατροφή
  • Εκπαιδευτική υποστήριξη

Τόσο το ONE (Βαλλονία – Βρυξέλλες) όσο και το Kind en Gezin ( Φλάνδρα ) παρέχουν υπηρεσίες συμπληρωματικές της γενικής υγειονομικής περίθαλψης και μπορούν να σας παραπέμπουν σε οικογενειακούς γιατρούς ή εξειδικευμένους παιδίατρους στο Βέλγιο σε περίπτωση προβλημάτων υγείας και αν αυτοί θεωρήσουν ότι πρέπει.

Για γρίπη, ιούς και ελαφριές ασθένειες μπορείτε πάντα να επισκεφθείτε τον γενικό σας ιατρό.

Εμβόλια

Οι νόμοι στο Βέλγιο αναφέρουν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται κατά της πολιομυελίτιδας. Τα εμβόλια για άλλες ασθένειες όπως ο τέτανος και η διφθερίτιδα δεν είναι υποχρεωτικά αλλά συνιστώνται. Οι περισσότεροι εμβολιασμοί στο Βέλγιο παρέχονται δωρεάν τόσο από το Kind en Gezin όσο και από το ONE για όλα τα παιδιά ηλικίας 16 ετών και κάτω, αν και μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε για μερικές περιπτώσεις.

Γενικός ιατρός και ειδικευμένοι παιδίατροι

Το παιδί σας μπορεί να έχει τον δικό σας γενικό ιατρό ή κάποιον άλλο. Εάν είναι πάρα πολύ άρρωστο για να πρέπει να παραστεί στο γιατρό μπορεί να κανονιστεί μια επίσκεψη στον γιατρό. Εάν το παιδί πρέπει να δει έναν ειδικευμένο γιατρό, μπορείτε να τον επιλέξετε εσείς, αρκεί να σας καλύπτει και η ασφάλειά σας. Οι περισσότεροι ειδικευμένοι παιδίατροι είναι στα νοσοκομεία.

Πληροφορίες για τα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων βρίσκεις εδώ! Σε αυτό το website βρίσκεις επίσης πληθώρα πληροφοριών σχετικά με όλες τις πτυχές της νοσηλείας παιδιών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαμονή τους.

Η ψυχική υγεία των παιδιών στο Βέλγιο

  Εκτός από τη βοήθεια και την υποστήριξη από γενικούς ιατρούς, η Κοινοτική Υπηρεσία Βοήθειας (CHS) – ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στις Βρυξέλλες – διαθέτει μια εξειδικευμένη ομάδα για τα παιδιά που αποτελείται από παιδοψυχίατρο, παιδοψυχολόγους και εκπαιδευτικούς ειδικούς που ασχολούνται με τη ψυχική υγεία των παιδιών.

Πολλά νοσοκομειακά παιδιατρικά τμήματα περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το Παιδικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Queen Fabiola, το μοναδικό βελγικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο που παρέχει φροντίδα αποκλειστικά για παιδιά, διαθέτει μια εκτεταμένη ψυχιατρική μονάδα που παρέχει υπηρεσίες και υποστήριξη σε παιδιά και νέους από τη γέννηση έως την νεαρή ενηλικίωση.

Πηγή: expatica, hospichild

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks