Γερμανία: Που ισχύει η απαγόρευση διαμονής σε ταξιδιώτες που προέρχονται από “κόκκινες ζώνες” εντός της χώρας και που όχι

Γερμανία-Ταξίδια-Ομόσπονδα Κρατίδια-κορονοϊός

Για τις “κόκκινες ζώνες” του εξωτερικού, το θέμα είναι σαφέστατο: Όποιος έρχεται για διακοπές από την Ισπανία, πρέπει να μπει σε καραντίνα ή να παραδώσει αρνητικό τεστ κορονοϊού. Τι γίνεται όμως με τις “κόκκινες ζώνες” εντός της Γερμανίας;

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι τουρίστες από την “κόκκινη ζώνη” του κέντρου στο Βερολίνο, δεν μπορούν να κάνουν διακοπές στο Sylt ή όποιος προέρχεται από το Hamm της Βεστφαλίας, δεν επιτρέπεται προς το παρόν να ταξιδέψει απλά στο Rügen. 

Όπως και να έχει οι λεγόμενες “απαγορεύσεις διαμονής” για ταξιδιώτες από τις περιοχές κινδύνου στη Γερμανία, προκαλούν μεγάλη σύγχυση και θυμό μεταξύ των ανθρώπων που ετοιμάζονται για τις φθινοπωρινές διακοπές. Προς το παρόν δε, δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των ομοσπονδιακών κρατιδίων για το πως θα προχωρήσει το θέμα και έτσι θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ομόσπονδο κρατίδιο χειρίζεται την απαγόρευση διαμονής με διαφορετικό τρόπο. 

Ας δούμε το κάθενα από αυτά, αφού θυμήσουμε ότι “κόκκινη ζώνη” θεωρείται μια περιοχή που καταγράφει τουλάχιστον 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. 

Σλέσβιχ – Χόλσταιν: Το κρατίδιο διατηρεί τις αυστηρές προϋποθέσεις για τουρίστες από τις εγχώριες περιοχές κινδύνου. Άτομα που προέρχονται από αυτές επιτρέπεται να μείνουν σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα διακοπών μόνο με την υποβολή αρνητικού τεστ κορονοϊού, το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει το πολύ μέσα σε 48 ώρες πριν από την είσοδο. Ο κανονισμός δεν ισχύει μόνο για επαγγελματίες οδηγούς ή ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας στο κρατίδιο. 

Βραδεμβούργο: Θέλει να κρατήσει την απαγόρευση διαμονής προς το παρόν. Συνεπώς οι επισκέπτες από μια πόλη ή μια περιοχή στη Γερμανία με περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες δεν επιτρέπεται να μείνουν σε ξενοδοχεία, ξενώνες, διαμερίσματα διακοπών ή κάμπινγκ στο Βραδεμβούργο. Εκτός αν κάποιος υποβάλει αρνητικό τεστ κορονοϊού, το οποίο θα έχει κάνει το πολύ σε 48 ώρες. Οι εκδρομές, οι αγορές και οι επισκέψει επιτρέπονται. 

Βαυαρία: Εδώ η απαγόρευση διαμονής παραμένει σε ισχύ, μέχρι νεωτέρας. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Markus Söder (CSU) ανακοίνωσε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι θα επανεξετάζει τακτικά τον κανονισμό μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, τόσο αναφορικά με την κατάσταση του κορονοϊού στις “κόκκινες ζώνες” όσο και για τις αποφάσεις των υπολοίπων κρατιδίων. 

Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία: Κρατά το μέτρο με την απαγόρευση διαμονής και εκτός από το αρνητικό τεστ του κορονοϊού, το διάταγμα του κρατιδίου ορίζει ακόμη και 14 ημέρες καραντίνα μετά την είσοδο. Το διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να έχει γίνει εντός 48 ωρών πριν από την είσοδο στο κρατίδιο. 

Σαξονία-Άνχαλτ: Και εδώ η απαγόρευση διαμονής για ταδιξιώτες από τις “κόκκινες ζώνες” εντός της χώρας, ισχύει κανονικά. 

Έσση: Και εδώ η απαγόρευση διαμονής ισχύει. Όποιος μπορεί να αποδείξει με ιατρικό ιστορικό ότι δεν έχει συμπτώματα κορονοϊού, μπορεί να μείνει για μία νύχτα. 

Στα παρακάτω κρατίδια η  απαγόρευση διαμονής ή δεν ίσχυσε καθόλου ή ίσχυσε για λίγο.

Σάαρλαντ: Εδώ υπήρξε απαγόρευση διαμονής για ταξιδιώτες από περιοχές κινδύνου από τα τέλη Ιουνίου, εκτός αν ο εκάστοτε ταξιδιώτης ήταν σε θέση να παρουσιάσει αρνητικό διαγνωστικό τεστ που δεν το είχε κάνει πριν από 48 ώρες. Τώρα πία το μέτρο δεν ισχύει. Από σήμερα, οι ταξιδιώτες από τις εγχώριες “κόκκινες ζώνες” δεν χρειάζονται αρνητικό τεστ για να μείνουν μία νύχτα στο Σάαρλαντ, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του κρατιδίου, Αλεξάντερ Ζέιερ. 

Ρηνανία – Παλατινάτο: Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ισχύσει το μέτρο στις 13 Οκτωβρίου, αλλά στη συνέχεια η κυβέρνηση έκανε πίσω. Προς το παρόν λοιπόν δεν υπάρχουν περιορισμοί. 

Βάδη-Βυρτεμβέργη: Δεν υπάρχει απαγόρευση εισόδου ή απαίτηση καραντίνας για ταξιδιώτες από τις “κόκκινες ζώνες” εντός της Γερμανίας. Περαιτέρω απαγορεύσεις διαμονής ανεστάλησαν χθες από το διοικητικό δικαστήριο του κρατιδίου με άμεση ισχύ. Λίγες ημέρες πριν οι ταξιδιώτες από τις περιοχές κινδύνου εντός της Γερμανίας μπορούσαν να διανυκτερεύσουν μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού 48 ωρών. 

Κάτω Σαξονία: Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Κάτω Σαξονίας χαρακτήρισε την απαγόρευση διαμονής παράνομη με επείγουσα διαδικασία. Η απόφαση ήταν οριστική και το δικαστήριο την ανακοίνωσε χθες στο Λίνεμπουργκ. 

Θουριγγία: Εδώ δεν ίσχυσε ποτέ το μέτρο της απαγόρευσης διαμονής. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου τόπνισε ότι τα ομοσπονδιακά κρατίδια θα επανεκτιμήσουν όλα μαζί την κατάσταση μετά το φθινόπωρο. “Θέλουμε να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα” τόνισε. 

Βερολίνο: Οι τοπικές αρχές του Βερολίνου, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην απαγόρευση διαμονής, γεγονός που ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αρχών. “Κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο, πρέπει να αποφασίσει μόνο του πως μπορεί να περιορίσει την πανδημία. Η Γερουσία του Βερολίνου ενέκρινε ένα πλάνο από εκτεταμένα μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες. Περισσότερα από άλλα ομόσπονδα κρατίδια”. 

Σαξονία: Δεν θα εφαρμοστεί άλλο το μέτρο της απαγόρευσης  διαμονής καθώς όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μάικλ Κρέτσεμερ (CDU),  “το μέτρο επηρεάζει άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τον κορονοϊό”. Από την πλευρά της η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πέτρα Κόπινγκ (SPD) τόνισε ότι η απαγόρευση διαμονής θα αρθεί από το Σάββατο. “Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η λοίμωξη του κορονοϊού, εξαπλώνεται πάνω από τον μέσο όρο, λόγω της διαμονής σε ξενοδοχεία και ξενώνες” τόνισε η Κόπινγκ και πρόσθεσε “ότι αφορά την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Η απαγόρευση διαμονής δεν αποδείχθηκε στην πράξη ότι μειώνει τα κρούσματα και γι’ αυτό το μέτρο διαγράφεται”. 

Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία: Δεν εισήγαγε ποτέ το μέτρο της απαγόρευσης διαμονής. “Το μέτρο αυτό δημιουργεί λάθος κίνητρα: αναγκάζει τους ανθρώπους να κάνουν τεστ πριν μείνουν σε ξενοδοχείο. Στο πλαίσιο αυτό ένας κρίσιμος αριθμός τεστ σπαταλάται ενώ χρειάζονται. Οι παράλογοι κανονισμοί θέτουν σε κίνδυνο την αποδοχή των κανόνων του κορονοϊού” τόνισε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Αρμιν Λάσετ (CDU). 

Βρέμη: Ούτε εδώ ισχύει το μέτρο απαγόρευσης διαμονής. 

Αμβούργο: Οι επισκέπτες διανυκτέρευσης πρέπει να επιβεβαιώσουν γραπτώς ότι δεν έχουν μπει σε καραντίνα τις προηγούμενες 14 ημέρες. Εάν ναι, μπορείτε να μείνετε για μία νύχτα με ένα αρνητικό τεστ που δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks