Κάτω Χώρες: Μία από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες παγκοσμίως
Οι Κάτω Χώρες έχουν μία από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τoυ 2019 (WEF), η οποία κατατάσσει την Ολλανδία στην τέταρτη θέση παγκοσμίως. Η τέταρτη θέση παγκοσμίως για το 2019 την φέρνει 2 θέσεις υψηλότερα από πέρυσι μιας και ξεπέρασε τη Γερμανία και την Ελβετία και την κατατάσσει ως την πιο ανταγωνιστική οικονομία στην Ευρώπη!
Η ετήσια έκθεση, η οποία μελετάει 141 οικονομίες με 103 δείκτες που οργανώνονται σε 12 πυλώνες / θέματα αξιολόγησης, αναφέρει ότι οι επιδόσεις των Κάτω Χωρών είναι “σταθερά ισχυρές σε όλους τους πυλώνες αξιολόγησης”. Ξεχωρίζει για τη μακροοικονομική σταθερότητα, τους τομείς της υγείας και την ποιότητα των υποδομών της χώρας.
Η Ολλανδία βρίσκεται πίσω στην κατάταξη από τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και το Χόνγκ Κόνγκ. Πίσω από την Ολλανδία βρίσκονται και συμπληρώνουν τη δεκάδα σε αυτό το σύστημα αξιολόγησης οι εξής χώρες: Ελβετία, Ιαπωνία, Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία.
Καινοτομία και πρόοδος
Οι κάτω χώρες σημείωσαν πάρα πολύ υψηλές αποδόσεις στο σύστημα αξιολόγησης σε όλους τους πυλώνες.
Η Ολλανδική οικονομία ξεχωρίζει ιδιαίτερα και βρίσκεται στην 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ότι αφορά την καινοτομία του οικοσυστήματος, χάρη στο εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και στον έντονο επιχειρηματικό δυναμισμό. Η χώρα της Ολλανδίας έχει πάρα πολύ υψηλά νούμερα σε όλους τους πυλώνες αξιολόγησης μεταξύ άλλων στην ασφάλεια, την αγορά εργασίας, της αποτελεσματικότητας και των κυβερνητικών δεσμεύσεων για βιωσιμότητα. Το ότι έχει ψηλά νούμερα σε όλους τους δείκτες και στους 12 πυλώνες αξιολόγησης την κατατάσσει στην θέση που είναι.
Η Ελλάδα
Η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου υποβαθμίστηκε φέτος, για άλλη μια χρονιά, με τη χώρα να καταλαμβάνει πλέον την 59η θέση ανάμεσα σε 141 κράτη παγκοσμίως. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης και τη ξεπερνάνε ενδεικτικά οι χώρες της Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Την Ελλάδα τη ρίχνουν στην κατάταξη ζητήματα όπως αυτά της πολιτικής σταθερότητας που φλερτάρει με τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, στον επιμέρους τομέα της εκπαίδευσης προσωπικού, στην αγορά εργασίας.
Η Ελλάδα πέρυσι βρίσκονταν στην 57η θέση παγκοσμίως.
Τις χειρότερες επιδόσεις
Στους ουραγούς των επιδόσεων βρίσκονται οι χώρες της Υεμένης, Κονγκό, Αϊτή, Μοζαμβίκη, Αγκόλα, Μπουρούντι, Μαυριτανία, Βενεζουέλα, Μαγαδασκάρη και το Λεσότο.
Μια ματιά στο μέλλον
Η ετήσια έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα ξεκίνησε το 1979 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και παρέχει μια αξιολόγηση των παραγόντων της παραγωγικότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης των χωρών. Καλύπτοντας 141 οικονομίες χωρών, μετρά την ανταγωνιστικότητα, την οποία ορίζει ως σύνολο θεσμών, πολιτικών και παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο παραγωγικότητας. Ένα συμπέρασμα από την έκδοση του 2019 είναι ότι οι χώρες που θα μπορούν να καταταχθούν ψηλά σε αυτή την έκθεση και στο μέλλον θα πρέπει να αφουγκραστούν την κοινωνία και να αντιδράσουν θετικά στις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις.
Πηγές: iamsterdam, Dutch News