Οι πολιτικοί πιέζουν την ΕΕ να καταστήσει τη βία κατά των γυναικών έγκλημα

ΕΕ-Βία-Γυναίκες

Πάνω από 110 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πίεσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή βία και να καταστήσει τη βία κατά των γυναικών έγκλημα.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι η πρώτη κοινή δεσμευτική προσπάθεια του κόσμου για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, από τον βιασμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Η σύμβαση ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2011.

Συνολικά, 118 ευρωβουλευτές υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ursula von der Leyen) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Charles Michel). Η επιστολή ξεκίνησε από τους βουλευτές του ΕΚ Μίλαν Μπργκλς και Πρέντραγκ Φρεντ Μάτιτς.

«Εάν 1 στις 5 γυναίκες έχει ήδη υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 55% των γυναικών έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά, αυτό δεν είναι βέβαια ζήτημα των γυναικών».

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να προστεθεί η «βία κατά των γυναικών στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ» ώστε στη συνέχεια να επικεντρωθεί στην «εξάλειψη της βίας βάσει φύλου».

Η επικύρωση της σύμβασης θα μπορούσε να είναι μια «στιγμή ιστορικού ενδιαφέροντος» στην «καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου στην ΕΕ», γράφουν οι ευρωβουλευτές.

Νομικά δεσμευτικό για όλα τα κράτη – μέλη

Εάν επικυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το περιεχόμενό της θα καταστεί νομικά δεσμευτικό για όλα τα κράτη μέλη.

«Ενθαρρύνουμε μια ενιαία προσέγγιση από την Επιτροπή και το Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών με συγκεκριμένο στόχο την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την #EU», ανέφερε ο Μπργκλς στο Twitter.

Οι αποχωρήσεις

Τον Ιούλιο, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από τη σύμβαση, χαρακτηρίζοντάς την «επιβλαβή». Αντ ‘αυτού, η Βαρσοβία θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει τη σύμβαση με μια συνθήκη για τα «Οικογενειακά Δικαιώματα».

Πρόσφατα, η Τουρκία προχώρησε επίσης στην αποχώρηση από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ η Ουγγαρία επέκρινε τη σύμβαση για φερόμενη προώθηση της ιδεολογίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η συνθήκη έχει επικριθεί επίσης για επιδίωξη «ενίσχυσης των δικαιωμάτων παραδοσιακών οικογενειών »εις βάρος των σεξουαλικών μειονοτήτων» και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks