Απαγόρευση του καπνίσματος σε Bars & Restaurants στην Ολλανδία

Τα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια καπνιστών σε παμπ και εστιατόρια έχουν απαγορευτεί οριστικά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Παρόλο που το κάπνισμα απαγορεύτηκε στις εγκαταστάσεις εστίασης στις Κάτω Χώρες από το 2008, έγινε εξαίρεση με τις μικρές αίθουσες καπνιστών.

Το Υπουργείο Υγείας είχε ήδη επισυνάψει συμφωνία με τη βιομηχανία των ξενοδόχων και εστιατορίων ότι οι χώροι καπνίσματος θα απαγορεύονταν από την 1η Ιουλίου 2022. Η Clean Air Nederland, ωστόσο, θεώρησε ότι η προθεσμία αυτή ήταν πολύ μεγάλη και προσέφυγε στο δικαστήριο.

Η οργάνωση Clean Air Nederland (CAN), η οποία αντιτίθεται στο κάπνισμα στον δημόσιο χώρο, προσέφυγε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι αυτό παραβίαζε τους όρους μιας συμφωνίας με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Clean Air Nederland Tom Voeten, είναι ποιοτικά εστιατόρια που επισκέπτονται οικογένειες με παιδιά και απαγορεύουν το κάπνισμα. “Το πρόβλημα το εντοπίζουμε σαφώς στις καφετέριες και τα μπαρ ψυχαγωγίας όπου έρχονται κυρίως οι νέοι. Δεν βλέπουμε σχεδόν καμία αυλή / μπαλκόνι / εξωτερικό χώρο  χωρίς καπνό”, είπε στον NOS. Τη CAN δε την ενοχλούν απλά τα διαμορφωμένα δωματιάκια για τους καπνιστές αλλά και και οι εξωτερικοί χώροι των μαγαζιών. Οι μαγαζάτορες απαντούν ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις τους αλλά και στις γειτονιές όπου οι καπνιστές θα βρίσκουν καταφύγιο και θα καπνίζουν μιλώντας , γελώντας και πίνοντας στις νυχτερινές ώρες.

Το δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε υπέρ της CAN τον Φεβρουάριο για την απαγόρευση των αιθουσών για καπνιστές, αλλά το κράτος προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή το πρωί ότι η απαγόρευση των χώρων καπνίσματος πρέπει να τεθεί σε ισχύ άμεσα.

Η αντικαπνιστική οργάνωση της CAN είναι αναμφισβήτητα ευχαριστημένη με την ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου. «Ένας χώρος καπνίσματος προωθεί την κουλτούρα του καπνίσματος και αυτό ακριβώς δεν θέλουμε για τη νεότερη γενιά», ανέφερε σε δήλωσή του στο NOS ο λαλίστατος πρόεδρος.

Η άλλη μεριά υποστηρίζει επίσης ότι επένδυσε πολλά χρήματα για να δημιουργήσει αυτούς τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για καπνιστές με μέσο όρο επένδυσης 12000 ευρώ, μετά την απαγόρευση του 2008. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7000+ χώροι εστίασης σε όλη την Ολλανδία με αυτό τον special χώρο για φούμα.  Τώρα οι επιχειρηματίες καλούνται να ξανά επενδύσουν εκ νέου χρήματα για να διαλύσουν αυτά τα ειδικά δωμάτια.

Ποια είναι η δική σας άποψη; 

Πηγές : Nltimes, Dutch News

Έχεις επιχείρηση στο Benelux; Κάνε την εγγραφή σου στην Online κοινότητα του #SuperGreeks από εδώ!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks