Αφιέρωμα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αμβέρσας- Από τους ομορφότερους σταθμούς στον κόσμο

αμβέρσα-τρένα-βέλγιο

Όλοι όταν μπήκαμε για πρώτη φορά στον σταθμό της Αμβέρσας, είπαμε ΟΥΑΟΥ. Σωστά;

Το αρχιτεκτονικό στύλ που αναμιγνύει το παρελθόν με το παρόν, το σύγχρονο. Κατά την άποψη και αισθητική μας είναι από τους ομορφότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς του κόσμου.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Αμβέρσας ή “Äntwerpen Centraal” ή το “de Middenstatie”, όπως το λένε οι ντόπιοι δημιουργήθηκε κατά την ανάπτυξη των πρώτων σιδηροδρόμων του Βελγίου.

Η μικρή χώρα έγινε η πρώτη χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο που άνοιξε δημόσιο σιδηρόδρομο το 1835, μόλις πέντε χρόνια μετά την ανεξαρτησία του. 

Ένας σταθμός, τον οποίο οι κάτοικοι αποκαλούν «σιδηροδρομικό καθεδρικό ναό» και που αποτελεί ταυτόχρονα τουριστικό αξιοθέατο. Εγκαινιάστηκε το 1905 από τον Βασιλιά Λεοπόλδο Β´ του Βελγίου, ο οποίος αναφώνησε: «Ένας θαυμάσιος, μικρός σταθμός».

Όχι, τυχαία τον χαρακτηρίζουν καθεδρικό ναό…

αμβέρσα-βέλγιο-σταθμός

Στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο

Οι βόμβες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου θα καταστρέψουν το σιδερένιο και γυάλινο υπόστεγο, στρεβλώνοντας την κατασκευή τόσο πολύ που ακόμη και μετά την αποκατάσταση, μια συγκεκριμένη παραμόρφωση στην οροφή εξακολουθεί να φαίνεται. Η δομική σταθερότητα του κτηρίου παρέμεινε ανέπαφη, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων του Βελγίου.

Οι ζημιές στον σταθμό ήταν αρκετές σε κάθε περίπτωση. Μετά τον πόλεμο ο σταθμός παραμελήθηκε.

Στα μέσα του εικοστού αιώνα, η κατάσταση του κτιρίου είχε επιδεινωθεί στο σημείο που εξετάστηκε η κατεδάφισή του. Ο σταθμός έκλεισε στις 31 Ιανουαρίου 1986 για λόγους ασφαλείας. Το 1998 έγινε ακόμα μία μεγάλη ανακαίνιση, όπως και το 2007.

Στο σήμερα

Η αίθουσα αναμονής, με μαρμάρινα δάπεδα και φοβερό τρούλο, χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και συναυλιών. 

Τα μαγαζιά για κάθε γούστο είναι πολλά. Φιλοξενεί από καφέ και ρεστοράν μέχρι ότι μπορείς να φανταστείς. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και σε περίπου 2 χιλιόμετρα μπορείτε να βρεθείτε στην κεντρική πλατεία.

Ο σταθμός έχει τέσσερα επίπεδα. Ένας πραγματικά μεγάλος σταθμός.

Ένας άλλος εξαιρετικός σταθμός στο Βέλγιο είναι αυτός της Λιέγης. Θα γράψουμε άρθρο μελλοντικά γι’ αυτό τον σταθμό.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks