Ασφάλιση κατοικίας στη Γερμανία

Γερμανία-Ασφάλεια-Ακίνητο

Ζείτε στη Γερμανία; Αυτός ο οδηγός εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την ασφάλιση κατοικίας στη Γερμανία, από το αν πρέπει να αγοράσετε συμβόλαιο φιλικό προς κατοίκους που έρχονται από το εξωτερικό.

Η Γερμανία έχει μια ισχυρή κουλτούρα ασφάλισης και αυτό ισχύει και για τα νοικοκυριά. Ωστόσο, αν και η ασφάλιση οικιακού περιεχομένου στη Γερμανία δεν είναι υποχρεωτική, πολλοί κάτοικοι επιλέγουν να προστατεύσουν τα υπάρχοντά τους από τον κίνδυνο.

Εισαγωγή στην ασφάλιση οικιακού περιεχομένου στη Γερμανία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η ασφάλιση οικιακού περιεχομένου στη Γερμανία (ασφάλιση νοικοκυριού) δεν είναι υποχρεωτική γερμανική ασφάλιση. Ωστόσο, είναι συχνά μια απαίτηση στα συμβόλαια ενοικίασης και μπορεί να αξίζει να εξετάσετε εάν έχετε πολύτιμα αγαθά.

Αυτή η ασφάλιση διαφέρει από την ασφάλιση ιδιοκτησίας, που συχνά ονομάζεται ασφάλιση ιδιοκτητών σπιτιού (Wohngebäudeversicherung), καθώς ασχολείται με κινητά περιουσιακά στοιχεία και όχι με έξοδα που σχετίζονται με το κτίριο. Ωστόσο, οι Γερμανοί ασφαλιζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα συνδυασμό ασφαλιστηρίου για ιδιωκτήτες σπιτιών και περιεχομένου.

Η ασφάλιση κατοικίας στη Γερμανία είναι συνήθως ευθύνη του ενοικιαστή, αν και ορισμένοι ιδιοκτήτες μπορεί να περιλάβουν κάλυψη με επιπλέον χρέωση. Εάν έχετε δικό σας σπίτι, ο πάροχος ενυπόθηκων δανείων, συνήθως απαιτεί ασφάλιση ιδιοκτητών σπιτιού για το ακίνητο, αλλά η πρόσθετη ασφάλεια περιεχομένου είναι συνήθως προαιρετική.

Η ασφάλιση οικιακού περιεχομένου στη Γερμανία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές ασφάλισης, παράλληλα με την ασφάλιση υγείας και την ασφάλιση αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, υπάρχουν λιγότεροι από 200 πάροχοι ασφάλισης περιεχομένου στη Γερμανία.

Μερικοί είναι:

Όπως με άλλες μορφές ασφάλισης, η ασφάλιση κατοικίας στη Γερμανία ρυθμίζεται από την Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας  (BaFin).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασφάλιση οικιακού περιεχομένου από άλλη χώρα στη Γερμανία;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της κάλυψης που έχετε αγοράσει στη χώρα σας. Εάν έχετε πληρώσει για μια ασφάλεια που καλύπτει τον οικιακό εξοπλισμό σε περίπτωση που μετακομίσετε στο εξωτερικό, μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί. Ωστόσο, μπορεί να είναι περιορισμένη, επομένως είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τι είδους κάλυψη περιλαμβάνει.

Τύποι γερμανικής ασφάλισης κατοικίας

Υπάρχουν γενικά δύο τύποι ασφάλισης κατοικίας στη Γερμανία, αν και τα μεμονωμένα συμβόλαια θα διαφέρουν ως προς το τι ακριβώς καλύπτουν. Οι δύο τύποι είναι τυπική ασφάλιση οικιακού περιεχομένου και η συνδυασμένη ασφάλεια ιδιοκτητών σπιτιού και περιεχομένου.

Ασφάλιση οικιακού περιεχομένου


Αυτή είναι μια ξεχωριστή πολιτική που καλύπτει μόνο κινητά περιουσιακά στοιχεία που σας ανήκουν στο σπίτι σας. Θα καλυφθείτε από ζημιά ή απώλεια περιουσιών σε περίπτωση συμβάντων όπως:

  • Φωτιά
  • σοβαρές καταιγίδες
  • ζημία στο νερό, π.χ. σωλήνες ύδρευσης
  • κλοπή ή βανδαλισμό

Οι περισσότερες πολιτικές καλύπτουν όλα τα κινητά αγαθά και εξοπλισμό σας, όπως:

  • ρούχα και κοσμήματα
  • αθλητικός εξοπλισμός
  • ηλεκτρονικός εξοπλισμός
  • έπιπλα, συμπεριλαμβανομένων ενσωματωμένων κουζινών και χαλιών
  • κατοικίδια

Ανάλογα με το συμβόλαιό σας, συχνά μπορείτε επίσης να λάβετε κάλυψη για εξοπλισμό που έχετε μαζί σας στα ταξίδια σας (π.χ. για διακοπές ή διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο), καθαρισμό, απομάκρυνση, κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης που σχετίζεται με ασφαλιστικές αξιώσεις και κόστος αλλαγής κλειδαριών στην περίπτωση κλοπής.

Παραδείγματα πραγμάτων που δεν καλύπτονται από τις τυπικές πολιτικές είναι:

  • οχήματα, συμπεριλαμβανομένων ποδηλάτων (συνήθως χρειάζονται ξεχωριστή πολιτική)
  • φωτιστικά και εξαρτήματα, τα οποία πρέπει να καλύπτονται από την πολιτική ιδιοκτητών σπιτιού
  • εξοπλισμός ενοικίασης
  • εξοπλισμό ή ιδιοκτησία που δεν σας ανήκει
  • επαγγελματικός εξοπλισμός
  • ζημία λόγω αμέλειας (για παράδειγμα, εάν αφήσετε τις πόρτες ανοιχτές / ξεκλείδωτες και υποφέρετε από διάρρηξη)
  • ζημιά που προκαλείται από κατοικίδια ζώα ή επισκέπτες
  • καιρικές ζημιές που προκαλούνται από βροχή ή χιόνι

Τα περισσότερα συμβόλαια συνήθως απαιτούν από εσάς να ενημερώσετε τον ασφαλιστή σας εάν θα μείνετε μακριά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 60 ημερών.

Συνδυασμένη ασφάλιση ιδιοκτητών σπιτιού και περιεχομένου

Πρόκειται για ένα τυπικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο οικιακών περιεχομένων με πρόσθετη κάλυψη για την προστασία κτιρίων και ζημιών / απώλειας παγίων περιουσιακών στοιχείων όπως φωτιστικά και εξαρτήματα. Αυτό συνήθως είναι φθηνότερο από την αγορά δύο ξεχωριστών ασφαλειών.

Η ασφάλιση κατοικίας στη Γερμανία καταβάλλει συνήθως ένα εφάπαξ ποσό βάσει της αξίας των αγαθών που χάθηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Η συνολική αξία της κάλυψης βασίζεται συνήθως σε μια εξίσωση και όχι σε συνδυασμένη αξία όλων των καταχωρημένων περιουσιών. Δηλαδή βασίζεται συνήθως στο συνολικό τετραγωνικό μέτρο του ακινήτου Χ περίπου 500-600 €. Αυτό θα είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να πληρωθεί.

Η κάλυψη για αγαθά που διατηρούνται εκτός του χώρου σε τυποποιημένα περιεχόμενα συμβολαίων περιορίζεται συνήθως σε ένα ορισμένο ποσό, το οποίο είναι περίπου 10-15% της αξίας των αγαθών.

Κόστος ασφάλισης οικιακού περιεχομένου στη Γερμανία

Το κόστος για την ασφάλιση κατοικίας στη Γερμανία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • την αξία της περιουσίας και των αγαθών σας ·
  • την περιοχή όπου ζείτε ·
  • το επίπεδο κάλυψης που αγοράζετε

Τα ασφαλιστικά συμβόλαια βασικού περιεχομένου ξεκινούν από περίπου 20 € ετησίως. Μπορείτε να λάβετε κάλυψη έως και περίπου 200.000 € με περίπου 50-60 € το χρόνο.

Πολλές πολιτικές περιλαμβάνουν εκπτώσεις. Αυτό είναι ένα σταθερό ποσό που συμφωνείτε να πληρώσετε για τα έξοδα προτού πληρώσει η εταιρεία. Μερικές φορές μπορείτε να επιλέξετε να αυξήσετε την έκπτωση σας με αντάλλαγμα χαμηλότερο μηνιαίο ασφάλιστρο.

Επιλογή ασφάλισης οικιακού περιεχομένου στη Γερμανία

Όταν επιλέγετε ένα ασφάλιστρο, είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε επίσης σχετικά με το είδος της πολιτικής που θέλετε πραγματικά. Αυτά πρέπει να ξεπερνούν απλώς το να σκεφτόμαστε την τιμή του ασφαλίστρου. Τα πράγματα που μπορεί να θέλετε να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν:

  • Είναι πιο λογικό να αγοράζετε μια συνδυασμένη πολιτική; Αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν είστε ιδιοκτήτης-κάτοικος, ωστόσο εάν νοικιάζετε, τότε η οικοδομική ασφάλιση ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα ενοικίασης.
  • Πρέπει να πληρώσετε μια έκπτωση;
  • Ποια είναι τα καλύμματα και οι εξαιρέσεις;
  • Έχει η εταιρεία καλή φήμη και θετικά σχόλια; Κοιτάξτε μερικούς ιστότοπους κριτικών για σχόλια πελατών.
  • Ποια είναι η διαδικασία αξίωσης και πόσο καιρό χρειάζεται για την επιστροφή χρημάτων;
  • Υπάρχουν περίπλοκα εμπόρια που θα πρέπει να περάσετε για να κάνετε μια αξίωση;
  • Ποιες είναι οι πολιτικές και οι διαδικασίες ακύρωσης;
  • Προσφέρει η εταιρεία κίνητρα, π.χ. εκπτώσεις σε άλλα ασφαλιστικά ή χρηματοοικονομικά προϊόντα εάν συνεργάζεστε μαζί τους;

Αίτηση για γερμανική ασφάλιση κατοικίας

Μόλις επιλέξετε τον ασφαλιστικό σας πάροχο, μπορείτε συνήθως να υποβάλετε αίτηση για ασφάλιση στη Γερμανία μέσω Διαδικτύου ή μέσω τηλεφώνου. Ορισμένοι ασφαλιστές έχουν επίσης καταστήματα που μπορείτε να επισκεφθείτε για να κάνετε αίτηση αυτοπροσώπως.

Πιθανότατα θα πρέπει να δώσετε ταυτότητα, απόδειξη διεύθυνσης και στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (εάν πληρώνετε μέσω προγράμματος πάγιας εντολής). Εάν υποβάλετε αίτηση στο διαδίκτυο, θα λάβετε κανονικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και τα έγγραφα ηλεκτρονικά εντός 24 ωρών.

Οι πολιτικές διαρκούν συνήθως για 12 μήνες, αν και ορισμένες μπορούν να κανονιστούν για μεγαλύτερες περιόδους, όπως 3-5 χρόνια. Ορισμένες πολιτικές ορίζουν ότι δεν μπορείτε να ακυρώσετε νωρίτερα χωρίς καλό λόγο. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να βρείτε πολλούς ασφαλιστές που προσφέρουν ανά πάσα στιγμή πολιτική ακύρωσης.

Η ανανέωση με ορισμένες εταιρείες πραγματοποιείται αυτόματα εάν δεν τους ειδοποιήσετε ότι θέλετε να ακυρώσετε τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από τη λήξη της πολιτικής. Ελέγξτε τα στοιχεία της πολιτικής σας για πληροφορίες ανανέωσης και ακύρωσης.

Πώς να υποβάλετε αξίωση ασφάλισης οικιακού περιεχομένου στη Γερμανία

Η υποβολή αξίωσης ασφάλισης στη Γερμανία θα διαφέρει από ασφαλιστή σε ασφαλιστή, οπότε φροντίστε να ελέγξετε τη διαδικασία όταν συνάψετε το συμβόλαιο. Συνήθως μπορείτε να υποβάλετε αξίωση μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου. Θα χρειαστεί να παράσχετε λεπτομέρειες σχετικά με την αξίωση μαζί με πληροφορίες σχετικά με το τι έχει χαθεί ή τι ζημιά έχετε πάθει. Εξαιτίας αυτού, είναι χρήσιμο να διατηρείτε τις αποδείξεις όταν αγοράζετε ακριβά προϊόντα, ώστε να έχετε αποδείξεις για το πόσο κοστίζουν.

Εάν σας έχουν διαρρήξει, ίσως χρειαστεί να δώσετε λεπτομέρειες της αστυνομικής έκθεσης για τη διάρρηξη. Οι προθεσμίες αναφοράς και υποβολής αξίωσης στον ασφαλιστή σας μπορεί να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Και πάλι, ελέγξτε τη μικρή εκτύπωση για λεπτομέρειες, ώστε να μην την χάσετε.

Μόλις υποβάλετε αξίωση, ο ασφαλιστής σας θα διερευνήσει την αξίωση βάσει των παρεχόμενων πληροφοριών και στη συνέχεια θα σας ενημερώσει για την απόφασή τους. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε πρώτα με το τμήμα παραπόνων του ασφαλιστή. Μπορείτε να μεταφέρετε την καταγγελία στην BaFin εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την ετυμηγορία.

Ακύρωση συμβολαίου ή αλλαγή παρόχου


Τα γερμανικά ασφαλιστικά συμβόλαια συνήθως διαρκούν 12 μήνες, ωστόσο μερικά διαρκούν περισσότερο και μερικά μπορεί να ακυρωθούν ανά πάσα στιγμή. Εξαιτίας αυτού, ελέγξτε ποια είναι η διαδικασία ακύρωσης με τον πάροχό σας προτού υπογράψετε οποιαδήποτε συμφωνία. Εάν υπάρχει μια ελάχιστη περίοδος συμβολαίου, ενδέχεται να μην μπορείτε να βγείτε από τη σύμβαση νωρίτερα χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

Ανεξάρτητα από αυτό, όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν μια αρχική περίοδο παύσης στους πελάτες, όπου μπορούν να ακυρώσουν ένα συμβόλαιο λίγο μετά την εγγραφή τους.

Οι λόγοι που έγιναν αποδεκτοί για πρόωρη ακύρωση ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου περιλαμβάνουν εάν πουλάτε το σπίτι σας, μετακομίζετε αλλού ή εάν οι προσωπικές σας περιστάσεις αλλάζουν σημαντικά. Η ακύρωση με γερμανικές εταιρείες πρέπει να γίνει γραπτώς, είτε με επιστολή είτε με email.

Ασφάλιση εξοχικών κατοικιών στη Γερμανία

Οι εξοχικές κατοικίες και οι δεύτερες κατοικίες γενικά δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά συμβόλαια κατοικίας στη Γερμανία. Εάν έχετε γερμανική εξοχική κατοικία, θα πρέπει να λάβετε επιπλέον κάλυψη τόσο για το κτίριο όσο και για τυχόν περιεχόμενα εντός.

Οι ενοικιαστές γερμανικών εξοχικών κατοικιών κανονικά θα έχουν κάλυψη οποιουδήποτε κινητού ακινήτου εντός του σπιτιού που περιλαμβάνεται στο κόστος ενοικίασης, ωστόσο, αυτό δεν θα καλύπτει πρόσθετα αντικείμενα που έχουν ληφθεί στο σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ελέγξτε για να δείτε εάν μπορείτε να επεκτείνετε το τυπικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το σπίτι σας για να συμπεριλάβετε διακοπές και διανυκτερεύσεις αλλού.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks