Βέλγιο: Οι αιτούντες άσυλο μπορούν να υποβάλουν αίτηση αυτοπροσώπως

Βέλγιο-Αιτούντες-Άσυλο

Παρά την απειλή του κορονοϊού, για άλλη μια φορά στο Βέλγιο είναι δυνατή η υποβολή αίτησης ασύλου αυτοπροσώπως και αυτή μπορεί να υποβληθεί στο ομοσπονδιακό κέντρο υπηρεσίας ασύλου Klein Kasteeltje στις Βρυξέλλες.

Πριν από λίγο καιρό το Βέλγιο καταδικάστηκε για παράλειψη εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά την υποδοχή των αιτούντων άσυλο. Βάσει αυτού του νόμου, οι αιτούντες άσυλο πρέπει να διανυκτερεύσουν και να διαμείνουν στη χώρα από τη στιγμή που θα υποβάλουν αίτηση. Ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού, μέρος της διαδικασίας υποβολής αίτησης μετακινήθηκε στο διαδίκτυο και ορισμένοι αιτούντες άσυλο έπρεπε να περιμένουν εβδομάδες για να τους δοθεί μια θέση σε ένα κέντρο υποδοχής.

Σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία από το 2007, οποιοσδήποτε ζητά προστασία πρέπει να του προσφέρεται αμέσως διαμονή. Καθώς μέρος της διαδικασίας αίτησης διεξάγεται πλέον στο διαδίκτυο, ορισμένοι αιτούντες άσυλο έπρεπε να περιμένουν εβδομάδες πριν από οποιαδήποτε εγγραφή σε κέντρο υποδοχής. Αυτό σήμαινε ότι για κάποιο χρονικό διάστημα αναγκαζόταν να αναζητούν τροφή και διαμονή μόνοι τους.

Οι αιτούντες άσυλο μετέφεραν την υπόθεση στα δικαστήρια

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί αιτούντες άσυλο μετέφεραν το ζήτημα στο δικαστήριο και κέρδισαν την υπόθεσή. Στο βελγικό κράτος δόθηκε προθεσμία έως τις 6 Νοεμβρίου να βρει μια λύση ή διαφορετικά θα αντιμετώπιζε ένα βαρύ χρηματικό πρόστιμο για κάθε μέρα που θα περνούσε χωρίς λύση.

Ο υφυπουργός για το άσυλο και τη μετανάστευση Sammy Mahdi τόνισε ότι, μαζί με το τμήμα μετανάστευσης και την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασύλου Fedasil, η διαδικασία εγγραφής στο κέντρο Klein Kasteeltje στις Βρυξέλλες συνεχίζεται.

«Διοργανώσαμε μια δοκιμαστική περίοδο από την περασμένη Παρασκευή. Και πήγε καλά. Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα του κορονοϊού, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά όσο παλιά. Τα μέτρα για τον κορονοϊό πρέπει να τηρούνται πάντοτε και από όλους. Η αστυνομία και οι κοινοτικοί φύλακες θα το επιβλέψουν».

Ο κ. Mahdi ελπίζει να αποφύγει μεγάλες ουρές:

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε επαρκή απόσταση. Στους αφιχθέντες θα διατεθούν χρονοθυρίδες για να διασφαλίσουν ότι δεν χρειάζεται. Η χωρητικότητα έχει επεκταθεί για να καλύψει τους πάντες”.

Η διαδικτυακή διαδικασία θα σταματήσει σύντομα, αλλά ο κ. Mahdi επιμένει ότι σε εξαιρετικές στιγμές το σύστημα έδειξε την αξία του: «Θα εξετάσουμε τώρα εάν μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα τροποποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα που σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μας επιτρέπει να οργανώσουμε μια διαδικασία εγγραφής όσο το δυνατόν πιο ασφαλή “

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks