Βέλγιο: Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ένα δεύτερο lockdown λογω…κορονοϊού

Βέλγιο-Κορονοϊός-Lockdown

Στο Βέλγιο επιδημιολόγοι, επιστήμονες και άνθρωποι της πολιτικής δεν μπορούν να αποκλείσουν ένα δεύτερο lockdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες. 

Το ενδεχόμενο φαντάζει ακόμη μακρινό, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Marco Van Ranst: “Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε…”

Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown οι πολιτικοί είπαν: “Δεν θα το κάνουμε ξανά”. Και αυτό ήταν ένα λάθος. Επειδή έτσι το αποσύρεις ως μέτρο από το τραπέζι” δήλώνει ο επιδημιολόγος Marc Van Renst. “Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι μπορεί αν έχουμε ένα δεύτερο lockdonw σύντοα”.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, το Βέλγιο θα διαπιστώσει εάν τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, τονίζει ο επιδημιολόγος και προσθέτει “τα κρούσματα, δεν θα μειωθούν από μόνα τους”. 

“Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα ακόμη πακέτο μέτρων, εάν δεν υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα”. 

Geert Molenberghs: “Το Βέλγιο πλησιάζει σε σημείο χωρίς επιστροφή” 

Σύμφωνα με τον βιοστατιστικό Geert Molenberghs, το Βέλγιο πλησιάζει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

“Δεν είναι τα πέντε λεπτά έως τα μεσάνυχτα, ούτε το ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα σοβαρό μέτρο. Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια τελική φάση πριν από το lockdown” τονίζει χαρακτηριστικά. 

“Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε ακόμα να το αποφύγουμε, αλλά πραγματικά για να συμβεί αυτό πρέπει να πάρουμε ορισμένα μέτρα. Και τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την “τηλεργασία υποχρεωτική ξανά, αντί απλώς να συνιστάται. Επίσης παρεμβάσεις στις καφετέριες αθλητικών συλλόγων και της εστίασης. Τα κυλικεία και τα καφέ θα μπορούσαν να έχουν κλείσει εντελώς. Αυτή τη στιγμή έχουμε περιοριστεί μόνο στην ώρα του κλεισίματος, αλλά όπου οι αριθμοί κρουσμάτων είναι μεγάλοι, ίσως πρέπει να εξετάσουμε ξανά το ενδεχόμενο να κλείσουν εντελώς” λέει ο Molenberghs.

Και προσθέτει ότι πρέπει “να προωθήσουμε την τηλεκπαίδευση. Οι νέοι είναι εν μέρει ο κινητήρας της πανδημίας και σίγουρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό”.  

Και τέλος προτείνει την διακοπή  ή  τον περιορισμό των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα “προτού προχωρήσουμε σε συζήτηση για ένα πλήρες lockdown”. 

Frank Vandenbroucke: “Καμιά εγγύηση” 

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Frank Vandenbroucke αρνήθηκε επίσης να αποκλείσει ένα ενδεχόμενο lockdown τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν μπορεί να παράσχει καμία εγγύηση. 

“Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω” τόνισε “είναι πως εάν συνεργαστούμε και κάνουμε όλοι τα ίδια πράγματα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε: να διατηρήσουμε τα σχολεία ανοιχτά, να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις σε λειτουργία και να επιτρέψουμε στα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν την επιδημία”. 

Erika Vlieghe: “Στο δρόμο για την κόκκινη ζώνη”

Η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Βελγίου, δρ. Erika Vlieghe τονίζει ότι η τάσεις του κορονοϊού στη χώρα δεν είναι μόνο “δραματικές” αλλά και “τρομακτικές” 

“Εάν αυτή τη στιγμή είχαμε έναν μετρητή κορονοϊού, η χώρα θα ήταν πορτοκαλί ζώνη. Ωστόσο βρισκόμαστε ξεκάθαρα στην κόκκινη ζώνη κινδύνου. Η καμπύλη έχει μία κακή εικόνα ξανά. Δεν πηγαίνει καλά και πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα και με κάθε ειλικρίνεια. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και μετά να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό”. 

Steven Van Gucht: “Ο αριθμός κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε οκτώ μέρες” 

Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με δραματικά νέα για τον Βέλγιο στο θέμα του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το Βέλγιο είναι πλέον η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, όσο αφορά τον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, ανά 100.000 κατοίκους. 

Επίσης, τα αριθμητικά στοιχεία συνεχίζουν να παρουσιάζουν αύξηση, 4.000 επιπλέον κρούσματα την ημέρα να είναι θετικά στον κορονοϊό, ενώ δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο για 10.000 νέα κρούσματα αυτή την εβδομάδα. 

“Οι αριθμοί των κρουσμάτων στο Βέλγιο αυξάνονται ανησυχητικά” τονίζει ο επιδημιολόγος και εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης αρμόδιος για τον Covid-19, Steven Van Gucht κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε τονίζοντας ότι την περασμένη Τετάρτη καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ με πάνω από 6.500 κρούσματα. 

“Προς το παρόν, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε οκτώ ημέρες. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, σύντομα θα δούμε περισσότερα από 10.000 κρούσματα έως το τέλος αυτής της εβδομάδας”. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks