Βέλγιο: Παραπάνω από 400.000 σπίτια στέλνουν λύματα απευθείας στο περιβάλλον

Βέλγιο-Λύματα-Περιβάλλον

Περίπου 400.000 διαμερίσματα στο Βέλγιο δεν είναι συνδεδεμένα με το τοπικό σύστημα αποχέτευσης, και πολλά στέλνουν τα λύματα τους απευθείας στο περιβάλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pano.

Μάλιστα το πρόβλημα δεν φαινεται να περιορίζεται σε παλαιότερα, απομακρυσμένα σπίτια, όπως αποκάλυψε η έρευνα. Ακόμα και σε νεόδμητα κτίρια, ορισμένα σπίτια δεν έχουν σύνδεση αποχέτευσης με αποτέλεσμα να ανεβάζουν το ποσοστό που αναφέρει ότι ένα στα οκτώ σπίτια δημιουργούν αυτό το πρόβλημα.

Ο Βέλγος υπουργός περιβάλλοντος Zuhal Demir (N-VA) αντέδρασε με θυμό. «Αυτή είναι μια βασική διάταξη», είπε. Ζούμε τον 21ο αιώνα. Και αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει”

Το πρόβλημα, είπε, προχώρησε μετά την προφανή έλλειψη ενδιαφέροντος για έργα αποχέτευσης εκ μέρους των τοπικών αρχών.

«Η βελγική κυβέρνηση έχει διαθέσει προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ για έργα σε αυτόν τον τομέα. Αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Γι ‘αυτό απευθύνω έκκληση σε όλες τις πόλεις και τους δήμους: ξεκινήστε τα έργα σας”.

Για εκείνους που παρέμεναν απρόθυμοι, είχε μια απάντηση. «Θέλουμε ιδιαίτερα να ενθαρρύνουμε έργα αποχέτευσης. Βλέπουμε μια αλλαγή σε ορισμένους δήμους. Αλλά για εκείνους που συνεχίζουν να αρνούνται, πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση. Πιστεύω, για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να εκτελεί αυτά τα έργα αντί να τα αφήνει στις τοπικές αρχές. Θα είμαστε υπεύθυνοι για τη διαχείριση, αλλά σε βάρος τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να καταστεί εφικτό”

Η βελγική ένωση πόλεων και δήμων (VVSG) βλέπει το πρόβλημα διαφορετικά

“Είναι πραγματικά λανθασμένο να κοιτάζουμε μόνο τις τοπικές αρχές σε αυτό το ζήτημα”, δήλωσε η εκπρόσωπος της VVSG Nathalie Debast.

«Αυτό είναι ένα παιχνίδι με πολλούς παίκτες, τόσο τοπικούς όσο και περιφερειακούς. Δεν αρκεί να βάλουμε ένα σωλήνα στο έδαφος. Πρέπει επίσης να συνδεθεί με την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού”.

«Ζητάμε από τον υπουργό να συνάψει σύμβαση αποχέτευσης με κάθε δήμο, με σαφείς στόχους και σαφείς συμφωνίες χρηματοδότησης. Εάν οι δήμοι δεν μπορούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα πρέπει να θεωρούνται επίσης υπόλογοι », δήλωσε η Debast.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks