Βέλγιο-Συνταγματικό Δικαστήριο: Ο νόμος του 1847 περί «προσβολής του βασιλιά» είναι αντίθετος με το Σύνταγμα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Βελγίου αποφάνθηκε σήμερα ότι ένας νόμος του 1847 που τιμωρεί «την προσβολή σε βάρος του βασιλιά» είναι αντίθετος με το Σύνταγμα, με αφορμή την υπόθεση ενός Ισπανού ράπερ.

Ο μουσικός Ζοσέπ Αρένας Μπελτράν, γνωστός με το ψευδώνυμο Valtonyc, αυτοεξορίστηκε στο Βέλγιο το 2018 γιατί κινδύνευε να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης στην Ισπανία για «προσβολή του Στέμματος». Εδώ και τρία χρόνια οι δικηγόροι του προσπαθούν να αποφύγουν την έκδοσή του στη Μαδρίτη, η οποία εξέδωσε πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ο δικηγόροι εκτιμούν ότι ο Valtonyc απλώς έκανε χρήση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης όταν έλεγε στους στίχους του «Ο βασιλιάς έχει ραντεβού στην πλατεία του χωριού με ένα σκοινί γύρω στον λαιμό του».

Σήμερα, πέτυχαν μια νίκη με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο το Εφετείο της Γάνδης, που εξετάζει την υπόθεση, είχε θέσει το ερώτημα: η προσβολή του βασιλιά της Ισπανίας καλύπτεται από τον αντίστοιχο νόμο του Βελγίου ή υπερέχει ο νόμος περί ελευθερίας της έκφρασης;

Οι δικαστές έκριναν ότι το πρώτο άρθρο του νόμου της 6ης Απριλίου 1847 που τιμωρεί την «προσβολή σε βάρος του βασιλιά» παραβιάζει το άρθρο 19 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Νίκη!» έγραψε στο Twitter ο Σιμόν Μπεκάρτ, ένας από τους δικηγόρους του ράπερ. «Στο μέλλον κανείς δεν θα διώκεται με βάση αυτόν τον νόμο του 1847 επειδή προσέβαλε τον βασιλιά. Το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας καταργήθηκε ντε φάκτο», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική» απόφαση για το βελγικό δίκαιο.

Αυτός ο νόμος, ηλικίας 175 ετών, προβλέπει φυλάκιση τριών ετών για όποιον προσβάλλει τον βασιλιά, όμως σπανίως χρησιμοποιείται στο Βέλγιο.

Στην περίπτωση του Valtonyc, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σημαίνει ότι οι Βέλγοι δικαστές δεν θα μπορούν να βασιστούν στο αδίκημα της «προσβολής του Στέμματος» για να τον εκδώσουν στην Ισπανία.

Το Εφετείο της Γάνδης θα συνεδριάσει ξανά τις επόμενες εβδομάδες για να κρίνει οριστικά την υπόθεση.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks