Δίπλωμα οδήγησης στην Ολλανδία

Για να βγάλεις δίπλωμα οδήγησης στην Ολλανδία πρέπει να περάσεις το τεστ θεωρίας και πορείας στο Central Office for Motor Vehicle Driver Testing (CBR), που είναι ο επίσημος κρατικός φορέας για την ασφάλεια στον δρόμο και στην οδήγηση στην Ολλανδία. Αν έχεις ήδη δίπλωμα από την Ελλάδα ή άλλη χώρα και θέλεις να δεις πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στην Ολλανδία, θα βρεις τις σχετικές πληροφορίες στο τέλος του άρθρου!

Για να βγάλεις δίπλωμα, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής, και αναλύονται στη συνέχεια του άρθρου:

  1. Επιβεβαίωσε στο δημαρχείο σου ότι μπορείς να βγάλεις άδεια οδήγησης.
  2. Βρες την σχολή οδηγών της επιλογής σου για τα μαθήματα πορείας και θεωρίας (προαιρετικά).
  3. Κάνε αίτηση για εξέταση θεωρίας στο CBR.
  4. Κάνε την εξέταση θεωρίας.
  5. Συμπλήρωσε το Health Statement στο Mijn CBR.
  6. Κάνε αίτηση για εξέταση οδήγησης στο CBR (μέσω της σχολής οδήγησης).
  7. Κάνε την εξέταση οδήγησης
  8. Δώσε στο δημαρχείο το πιστοποιητικό επιτυχίας του τεστ για να πάρεις το δίπλωμα οδήγησης.

Επιβεβαίωσε στο δημαρχείο σου ότι μπορείς να βγάλεις άδεια οδήγησης.

Αυτό είναι μια διαδικασία τυπική, στην οποία μπορείς να επιβεβαιώσεις την εγγραφή σου στον δήμο ή την προϋπόθεση για να βγάλεις δίπλωμα, ότι είσαι εγγεγραμμένος πολίτης στην Ολλανδία για τουλάχιστον 185 μέρες.

Σχολή Οδηγών – Μαθήματα οδήγησης

Κατά μέσο όρο, 1 ώρα μαθήματος οδήγησης κοστίζει € 41,-. Η τιμή αυτή μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την σχολή οδηγών που θα επιλέξεις. Ερωτήσεις που ίσως θέλεις να κάνεις είναι:

-Η τιμή ανά μάθημα οδήγησης είναι για 1 ώρα (60΄)  ή 50 ‘  ή 1,5 ώρα κτλ? Πόσο διαρκεί 1 διδακτική ώρα?

-Ο καθηγητής οδήγησης μπορεί να προβλέψει περίπου πόσα μαθήματα πορείας θα χρειαστεί να κάνω, βλέποντας την επίδοσή μου από τα πρώτα μαθήματα?

-Τι πρέπει να πληρώσω στην σχολή για το τελικό τεστ οδήγησης? Μέσα σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνεται μάθημα οδήγησης αμέσως πριν την τελική εξέταση, για τελευταίες οδηγίες/συμβουλές από τον καθηγητή?

Τεστ Θεωρίας

Πριν το τεστ πορείας, πρέπει να περάσεις την θεωρητική εξέταση στο CBR. Αυτό ξεκινάει από εφήβους 16 ετών και άνω και πρέπει να το περάσεις για να συνεχίσεις στο τεστ οδήγησης. Μπορείς είτε να παρακολουθήσεις μαθήματα στην σχολή οδηγών ή να διαβάσεις και να εξασκηθείς μόνος σου σε διάφορα σχετικά websites.

Για να κάνεις reservation για το τεστ θεωρίας: log in στο Mijn CBR → Theorie-examen reserveren →  διέλεξε όχημα/ώρα/εξεταστικό κέντρο/γλώσσα εξέτασης → ολοκλήρωσε την κράτηση μέσω iDEAL.

Το κόστος είναι € 33,- ( το 2019) στα ολλανδικά και €38,50 στα αγγλικά (το 2019). Μπορείς επίσης να κάνεις την θεωρητική εξέταση με διερμηνέα που βρίσκεις μόνος σου (εδώ)  και κοστίζει € 169,-. Η εξέταση με διερμηνέα κοστίζει € 87,45.

Η εξέταση αυτή γίνεται σε οθόνη αφής και έχεις στην διάθεσή σου 30 λεπτά. Μπορείς να κάνεις το τεστ αυτό στα Αγγλικά στο οποίο όμως θα υπάρχουν ορισμένοι όροι στα Ολλανδικά. Μπορείς να βρεις αυτούς τους όρους, για περισσότερη κατανόηση σε αυτό το αρχείο (Hoofdstuk 6).

Εδώ μπορείς να δείς τύπους ερωτήσεων που θσ συναντήσεις. Θα πρέπει να έχεις μαζί σου ταυτότητα και τον αριθμό της κράτησης της εξέτασης (που βρίσκεται στο e-mail που έχεις λάβει μετά την κράτηση που έκανες). Η εξέταση χωρίζεται σε δύο μέρη:

  1. Hazard detection, που αποτελείται από 25 ερωτήσεις και πρέπει να απαντήσεις σωστά τουλάχιστον σε 13.
  2. Traffic rules & traffic insight, που αποτελείται από 40 ερωτήσεις και πρέπει να απαντήσεις σωστά τουλάχιστον στις 35.

Με το τέλος της εξέτασης θα δεις αμέσως το αποτέλεσμα, αν πέρασες ή όχι και επίσης θα λάβεις και σχετικό e-mail. Aν πέρασες, το αποτέλεσμα ισχύει για 1, 5 χρόνο και αν δεν κατάφερες να περάσεις την εξέταση, στο e-mail θα βρεις πληροφορίες σχετικά με ποια μέρη θα πρέπει να προσέξεις περισσότερο.

Health Statement

Ένα από τα βασικά βήματα προς την απόκτηση της άδειας οδήγησης, είναι η εγγύηση ότι η κατάσταση υγείας σου σου επιτρέπει να γίνεις οδηγός. Αυτό γίνεται μέσω του Mijn CBR,  όπου συνδέεσαι μέσω DigiD, απαντάς τις ερωτήσεις που υπάρχουν (π.χ. αν είσαι σε φαρμακευτική αγωγή ή αν πάσχεις από κάποια ασθένεια)  και πληρώνεις μέσω iDeal (€ 37,80). Αμέσως μετά θα λάβεις την επιβεβαίωση και τη απόδειξη στο e-mail σου. Εντός 3 εβδομάδων θα λάβεις πληροφορίες από το MY CBR  σχετικά με το αν χρειάζονται κάποιο επιπλέον χαρτί υγείας ή για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Αυτά εξαρτώνται από την κάθε περίπτωση:

-Μπορείς να προχωρήσεις με την διαδικασία των εξετάσεων.

-Αν έχεις ήδη περάσει την εξέταση, μπορείς να αιτηθείς για τη άδεια οδήγησης στο δημαρχείο σου.

-Αν έχεις ήδη άδεια οδήγησης, μπορείς να προχωρήσεις στην αναγνώρισή της ή την ανανέωσή της.

Στην ιστοσελίδα του δημαρχείου σου μπορείς να βρεις πληροφορίες για το κόστος της άδειας και τι χρειάζεται να έχεις μαζί σου (π.χ. φωτογραφία διαβατηρίου, ταυτότητα κτλ).

Τεστ Οδήγησης

Αφού έχεις περάσει την εξέταση θεωρίας (εντός 18 μηνών) και αφού εγκριθεί το Health Statement που έχεις συμπληρώσει, μπορείς να κάνεις την αίτηση για το τεστ οδήγησης στο CBR, μέσω της σχολής οδηγών. Η εξέταση θα γίνει εντός 7 εβδομαδων, (ή εντός 5 εβδομάδων αν πρόκειται για επανεξέταση) και πρέπει να είσαι 17 ετών και άνω. Μέχρι να συμπληρώσεις το 18ο έτος, μπορείς να οδηγήσεις όχημα μόνο με συνοδό.

Το 2019, το κόστος είναι € 108,- και το ποσό αυτό θα μεταφερθεί από την σχολή οδήγησης στο CBR. Μπορείς να κάνεις κράτηση για εξέταση οδήγησης μόνο μέσω της σχολής οδηγών.

Η εξέταση διαρκεί 55′ και μπορείς να πάρεις βοήθεια από την σχολή οδηγών αν θεωρείς ότι θα χρειαστείς διερμηνέα. Θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου την ταυτότητά σου, το πιστοποιητικό της θεωρητικής εξέτασης, απόδειξη της κράτησής σου για την συγκεκριμένη εξέταση και ίσως κάποιο άλλο έγγραφο αν σου ζητηθεί.

Αν είσαι ιδιαίτερα άγχωδης με τις εξετάσεις, μπορείς να ζητήσεις ειδική εξέταση με εξεταστή που είναι εκπαιδευμένος για εξεταζόμενους με κακή διαχείριση άγχους. Η διάρκεια της εξέτασης είναι μεγαλύτερη (1 ώρα και 20 λεπτά) και μπορείς να ζητήσεις διάλειμμα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Το κόστος είναι € 152,-.

Αν περάσεις το τεστ οδήγησης, θα λάβεις απευθείας το Certificate of driving proficiency και το Certificate of Fitness, έγγραφα απαραίτητα για τη απόκτηση του διπλώματος.

To δίπλωμα οδήγησης

Αν έχεις περάσει όλες τις εξετάσεις με επιτυχία, το δημαρχείο θα σου ζητήσει όλα τα σχετικά έγγραφα που σου έχουν παραχωρηθεί. Εντός 5 ημερών θα έχεις το δίπλωμά σου!

Το δίπλωμα οδήγησης θα σου κοστίσει € 39,45 τα οποία θα πληρώσεις στο δημαρχείο. Αν επιθυμείς να βγει πιο άμεσα, υπάρχει χρέωση € 3.

Το δίπλωμα διαρκεί 10 χρόνια και πρέπει να ανανεωθεί πριν λήξει. Η RDW (Netherlands Vehicle Authority) θα στείλει γράμμα υπενθύμισης στο σπίτι σου. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να πας στο δημαρχείο σου για την ανανέωση.

Πηγές

CBR | RDW

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks