Διδακτορικό στην Ολλανδία

Σε πολλές χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, η επιλογή του να κάνεις διδακτορικές σπουδές διχάζει. Διχάζει γιατί από την μία ο φοιτητής αναζητάει επαγγελματικές οδούς και πεδία κατάρτισης που προσφέρονται μέσα από ένα διδακτορικό δίπλωμα και από την άλλη, σε χώρες όπως η Ελλάδα, ο διδακτορικός φοιτητής αντιμετωπίζεται ως ”φοιτητής”, όσον αφορά τις απολαβές και τα ωράρια εργασίας.

Στην Ολλανδία το θέμα είναι λιγότερο περίπλοκο: ο υποψήφιος διδάκτωρ αντιμετωπίζεται ως εργαζόμενος και ανεξάρτητος επαγγελματίας ερευνητής.

Επιπλέον, στο ερευνητικό περιβάλλον της Ολλανδίας, όπως για παράδειγμα σε ένα πανεπιστήμιο,  επικρατεί ένα πιο ”οικείο” κλίμα, το οποίο πάντα όμως διέπεται από επαγγελματισμό και μεθοδικότητα. Δηλαδή, ο φοιτητής αισθάνεται ίσος, μοναδικός και πολύτιμος αφού κινείται σε έναν χώρο όπου προωθείται η συνεργασία μεταξύ συναδέλφων. Έκπληξη αποτελεί σε πολλούς φοιτητές άλλων χωρών ο κανόνας ότι οι καθηγητές και οι ανώτατοι πανεπιστημιακοί καλούνται με το μικρό τους όνομα, λεπτομέρεια που όμως δείχνει ότι στην χώρα αυτή η νοοτροπία που επικρατεί είναι η αμεσότητα και η ισότητα. Οι τίτλοι καταργούνται, ο σεβασμός ποτέ και μόνο στα χαρτιά καταγράφεται η ιεραρχία μεταξύ των συναδέλφων.

Όσον αφορά τις ευκαιρίες καριέρας, η χώρα είναι από τις ταχέως αναπτυσσόμενες και πιο διασυνδεδεμένες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Ένας φοιτητής, ακόμα σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό network, το οποίο μεγαλώνει σημαντικά κατά τη διάρκεια των σπουδών του σε διδακτορικό επίπεδο. Supervisors και συνεργάτες στηρίζουν και υποστηρίζουν τους υποψήφιους διδάκτορες και προωθούν επιστημονικές συνεργασίες, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος ακόμα και μετά την κατάκτηση του τίτλου.

PhD στην Ολλανδία επειδή…

…είναι η 2η χώρα παγκοσμίως σε αριθμό δημοσιεύσεων ανά ερευνητή.

…είναι η 2η χώρα παγκοσμίως με την μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή.

…το 45% των διδακτορικών φοιτητών της Ολλανδίας είναι διεθνές.

…τα πανεπιστήμια της χώρας ανήκουν στο τοπ 2% των πανεπιστημίων παγκοσμίως.

…υπάρχει τεράστιο εύρος επιστημονικών πεδίων έρευνας.

…ο ερευνητής και ο επιβλέπων συνεργάζονται στενά σε όλη την διάρκεια της έρευνας, ενώ οι διεπιστημονικές συνεργασίες είναι μέσα στα πλαίσια της έρευνας.

Στην πράξη…

Οι θέσεις PhD στην Ολλανδία διακρίνονται για το υψηλό ποιοτικό επίπεδο. Οι υποψήφιοι πρέπει να παρουσιάσουν προσόντα, όπως έρευνα με στέρεο υπόβαθρο, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, στο πεδίο δραστηριότητάς τους. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών θεωρείται δεδομένος, ενώ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας (γραμματική και λεξιλόγιο) είναι επίσης βασικό γνώρισμα, αφού οι περισσότερες διατριβές γράφονται στην αγγλική. Αυτά, για αρχή, είναι αρκετά για να αποφανθεί το πανεπιστήμιο/ίδρυμα αν θα προχωρήσει την συνεργασία με τον υποψήφιο.

Όσον αφορά τα δίδακτρα, μερικά ολλανδικά ιδρύματα χρεώνουν την εγγραφή και την επίβλεψη. Το κάθε ίδρυμα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθούν αυτά τα έξοδα.

Στην Ολλανδία, έρευνα μπορεί να διεξαχθεί σε ερευνητικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες, τα οποία πολλές φορές αναπτύσσουν και γέφυρες συνεργασίας μεταξύ τους. Εδώ μπορείς  να αναζητήσεις ολλανδικά ερευνητικά κέντρα.

Σκοπός του PhD είναι η ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής η οποία είναι βασισμένη σε πρωτότυπη και αυθεντική έρευνα. Στην Ολλανδία, αυτό απαιτεί το λιγότερο 4 χρόνια έρευνας και συγγραφής. Το project και η διατριβή πρέπει πάντα να είναι πρωτότυπα, διότι και οι ερευνητές καλούνται να συμβάλλουν με μοναδικό τρόπο στο σύνολο της γνώσης, σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

Η διατριβή δημοσιεύεται, ενώ μέρη της δημοσιεύονται ως μικρότερα άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Οι ολλανδικές διατριβές χρήζουν σεβασμού, λόγω των υψηλών ακαδημαϊκών κριτηρίων υπό των οποίων έχουν στηθεί.

Όταν η έρευνα ολοκληρωθεί, ο επιβλέπων, ο οποίος συνεργάζεται με τον φοιτητή καθ’ όλη την πορεία του και συνήθως είναι καθηγητής,  εξετάζει αν η διατριβή είναι έτοιμη για υπεράσπιση και δημοσίευση. Έπειτα, συνιστάται επιτροπή καθηγητών για να διαβάσουν και να εγκρίνουν την διατριβή και να εξετάσουν τον υποψήφιο.

Το διδακτορικό στη Ολλανδία, εκτός από ακαδημαϊκή ερευνητική δραστηριότητα, συμπεριλαμβάνει και περιορισμένες διαλέξεις. Η έρευνα ξεκινάει από την πρώτη μέρα, το οποίο επιτρέπει στον ερευνητή να αναπτύξει σε πρώιμο στάδιο τις ιδέες του και τις προτεραιότητές του στην έρευνα, πάντα σε επικοινωνία και συνεργασία με τον επιβλέποντα. Σεμινάρια, συνέδρια, και προγράμματα επιστημονικής κατάρτισης είναι επίσης συνεχώς διαθέσιμα ως βασικά μέρη της έρευνας.

Αναζήτηση διδακτορικής θέσης

Στην Ολλανδία, οι διδάκτορες θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες ερευνητές και όχι ως φοιτητές. To γεγονός ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι διδάκτορες είναι αμειβόμενοι εργαζόμενοι, ανεβάζει την εικόνα τους και την ποιότητα της έρευνάς τους. Υπάρχουν 3 είδη διδακτορικών θέσεων:

1.PhD ερευνητές εργαζόμενοι σε οργανισμό

Η πλειοψηφία των υποψηφίων υπογράφουν συμβόλαιο εργασίας με το ερευνητικό κέντρο σε συνεργασία με το οποίο θα διεξαχθεί η έρευνα. Μια ερευνητική ομάδα που αναζητάει έναν ερευνητή, υποψήφιο διδάκτορα, δημοσιεύσει την θέση εργασίας σε διάφορες σελίδες όπως της σελίδα του ινστιτούτου ή άλλες (π.χ.  https://www.academictransfer.com/en/). Επιπλέον, αν υπάρχει budget και συγκεκριμένο πλάνο για το πεδίο της διδακτορική έρευνας, ακόμα και αν δεν υπάρχει επίσημη θέση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει την πρότασή του.

2. PhD ερευνητές με υποτροφία

Περί το 1/6  των υποψηφίων χρηματοδοτούν την έρευνά τους με υποτροφία ή επιχορήγηση. Συνήθως αυτοί οι υποψήφιοι είναι διεθνείς. Μπορείς να αναζητήσεις υποτροφία μέσω σάιτ όπως αυτό ή αυτό.

3. PhD σε εργασία

Είναι εφικτό να πάρεις το διδακτορικό σου σε συνεργασία με την εταιρεία που εργάζεσαι, και εφόσον βρεθεί μια γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με τον εργοδότη σου και το ινστιτούτο της επιλογής σου.

Μισθός

Ο μικτός μισθός ενός υποψήφιου διδάκτορα στην Ολλανδία, μπορεί να ξεκινήσει από €2.2οο έως €2.800 τον μήνα, για έναν υποψήφιο στο 1ο και 4ο έτος, αντίστοιχα. Δηλαδή, για έναν πρωτοετή υποψήφιο διδάκτορα, ο καθαρός μισθός ξεκινάει από € 1820 περίπου, ενώ ένας 4οετής παίρνει περίπου € 2150.

Όσον αφορά μεταδιδακτορικές σπουδές, ο μικτός μισθός ξεκινάει από €2900 μέχρι €4000 τον μήνα, δηλαδή καθαρά €2200 μέχρι €2700.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks