Ολλανδία: Προσπάθεια να σταματήσει η εκμετάλλευση από τα γραφεία στελέχωσης εποχιακών εργαζομένων

Ολλανδία-Εποχιακή-Εργασία

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι τοπικές αρχές και οι εποχιακοί εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση στην Ολλανδία να θεσπίσει ένα σύστημα αδειοδότησης για τις υπηρεσίες στελέχωσης, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εκτεταμένη εκμετάλλευση στον τομέα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 14.000 υπηρεσίες στελέχωσης που δραστηριοποιούνται στην Ολλανδία, οι περισσότερες από τις οποίες επικεντρώνονται στην παροχή δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων από την Ανατολική Ευρώπη για τη γεωργία, τη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος και τα κέντρα διανομής.

Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη επίσημη επίβλεψη του τρόπου λειτουργίας τους, και αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν προστατεύονται σωστά από χαμηλές αμοιβές, κακές συνθήκες εργασίας και άλλες κακοποιήσεις.

Μια κυβερνητική ομάδα εργασίας υπό την ηγεσία του πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Emile Roemer ολοκληρώνει αυτήν τη στιγμή τη δεύτερη έκθεσή της σχετικά με τις συνθήκες εργασίας για τους εποχιακούς εργαζόμενους, η οποία, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, αναμένεται να οδηγήσει σε εκκλήσεις για αυστηρότερες και ευρύτερες ρυθμίσεις.

«Τα τοπικά συμβούλια κάνουν τη δουλειά τους, κοιτάζουν τα καταλύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της FNV, Bart Plaatje. «Οι ελεγκτές του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων εξετάζουν τον τόπο εργασίας και τις συνθήκες εργασίας… αλλά κανείς δεν συνεργάζεται, και οι υπηρεσίες προσωπικού ξεφεύγουν από αυτό».

Οι αρχές αγνοούν το ζήτημα

Ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Tilburg, Jan Cremers, με εξειδίκευση στην αγορά εργασίας δήλωσε ότι πολλές τοπικές αρχές τείνουν να αγνοούν το ζήτημα. «Εάν αποκτήσουν ένα νέο κέντρο διανομής, τότε ο επικεφαλής της οικονομίας γιορτάζει», είπε. «Αλλά 18 μήνες αργότερα είναι το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη στέγαση που και αντιμετωπίζει πρόβλημα. Δεν υπάρχουν πουθενά διαμερίσματα για να ζουν οι εργάτες»

Επιπλέον, η πιθανότητα να επισκέπτονται ελεγκτές τους χώρους αυτούς συμβαίνει μία φορά κάθε 35 χρόνια, είπε. «Και αυτό δεν λειτουργεί ως αποτρεπτικό για όσους παραβιάζουν το νόμο».

Βουλευτές ζήτησαν ειδικό σχέδιο νόμου

Τον Ιούνιο, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης που εκπόνησαν οι Χριστιανοδημοκράτες και το D66, το οποίο ζητά από τους υπουργούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο της απαίτησης από όλες τις υπηρεσίες στελέχωσης να πληρούν αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας.

Να σημειωθεί ότι δεκάδες χιλιάδες κυρίως ανατολικοευρωπαίοι εργάζονται στην Ολλανδία μέσω πρακτορείων και οι περιορισμένες συνθήκες στις οποίες ζουν πολλοί από αυτούς πιστεύεται ότι συνέβαλαν στη δημιουργία πολλών εστιών κορονοϊού σε εγκαταστάσεις συσκευασίας κρέατος.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks