Ολλανδία: Όλο και περισσότεροι φοιτητές μένουν πλέον σπίτι τους και δεν προχωρούν στο ενοίκιο

Ολλανδία-Φοιτητές-Στέγαση

Ένας αυξανόμενος αριθμός φοιτητών γυρίζει την πλάτηστην επίσημη στέγαση φοιτητών και παραμένει με τους γονείς του ενώ φοιτά σε κολέγιο ή πανεπιστήμιο, όπως δείχνουν νέα στοιχεία. 

Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία Kences, το 55% των φοιτητών ζει τώρα στο σπίτι με τους γονείς του, σε σύγκριση με το 48% πριν από πέντε χρόνια. «Οι μαθητές φεύγουν από το σπίτι αργότερα και αυτό οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους», τονίζει ο Paul Tholenaars. Οι φοιτητικές επιχορηγήσεις καταργήθηκαν το 2015 και οι νέοι φοιτητές πρέπει να δανειστούν περισσότερα χρήματα για να πληρώσουν για νοικιάσουν ένα σπίτι και τα υπόλοιπα έξοδά του. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη φοιτητικής στέγης σε 11 από τις 21 πόλεις των φοιτητών, δήλωσε ο Tholenaars.

Αύξηση στη διαμονή σε στούντιο

Παρόλα αυτά, υπήρξε αύξηση του αριθμού των φοιτητών που μετακομίζουν πλέον σε στούντιο με τη δική τους μικρή κουζίνα και ντους καθώς η διαθεσιμότητα αυτού του είδους χώρου αυξάνεται. 

Ο αριθμός των διαμερισμάτων στούντιο για μαθητές έχει αυξηθεί από 68.000 σε 75.000 τα τελευταία δύο χρόνια, λέει το Kences. Ένας λόγος για τη δημοτικότητά τους είναι ότι οι μαθητές μπορούν να διεκδικήσουν επίδομα στέγασης εάν ζουν αυτό διάστημα με σε ατομική διεύθυνση – κάτι που δεν συμβαίνει στα παραδοσιακά κοινόχρηστα φοιτητικά σπίτια. 

Το NRC είπε πριν από δύο χρόνια ότι ο αριθμός των φοιτητών που ζητούν επιπλέον βοήθεια για την πληρωμή του ενοικίου τους είχε αυξηθεί κατά 50% σε δέκα χρόνια. Το Kences και η φοιτητική ένωση LSVB καλούν την κυβέρνηση να δώσει σε όλους τους μαθητές πρόσβαση σε παροχές στέγασης. «Είναι τρελό που το όφελος εξαρτάται από το μέρος του τόπου κατοικίας και όχι από το εισόδημά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της LSVB, Lyle Muns.

Εκστρατεία από τους φοιτητές

Τον Αύγουστο, τα φοιτητικά σωματεία LSVb και FNV Young & United ξεκίνησαν μια κοινή εκστρατεία ενάντια στο υψηλό κόστος της φοιτητικής στέγασης σε πέντε δημοφιλείς κωμοπόλεις πανεπιστημίων. Οι φοιτητικές ομάδες θεωρούν ότι τα 400 ευρώ το μήνα είναι ένα λογικό ενοίκιο, ωστόσο τονίζουν ότι σε ορισμένες πόλεις οι μαθητές καλούνται να πληρώσουν πάνω από 700 ευρώ. Το 1/4 των φοιτητών που εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο έχουν χρέος τουλάχιστον 40.000 ευρώ, τώρα που οι επιχορηγήσεις έχουν καταργηθεί, δήλωσε ο LSVb.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks