O αγαπητός Μanneken Pis των Βρυξελλών

vrykselles-aksiotheata

Μanneken Pis

Ο Manneken Pis είναι ένα μπρούτζινο αγαλματίδιο, δίπλα από την κεντρική πλατεία των Βρυξελλών και κάθεται πάντα μπροστά σε μια γωνιά (!), κατουράει (!!) και οι άνθρωποι τον φωτογραφίζουν(!!!).  Θα τον βρεις παντού στις Βρυξέλλες. Σε καρτ -ποστάλ, σε μαγνητάκια, τασάκια, t-shirt και ό, τι άλλο μπορείς να φανταστείς.  Σαν την Ακρόπολη ένα πράμα. Eίναι το ”σύμβολο” και σημείο αναφοράς των Βρυξελλών.

Πού βρίσκουμε τον Manneken Pis?

Είναι εύκολο να βρούμε τον Manneken Pis των Βρυξελλών ανάμεσα στα τουριστικά μαγαζιά και τα βαφλάδικα της περιοχής. Βρίσκεται στη γωνία της Rue de l’Étuve και της Rue du Chêne, σε απόσταση αναπνοής από την Grand Place ( Grote Markt ). Υπάρχουν διάφορα μυθεύματα για το εν λόγω αγαλματίδιο και ο Manneken Pis έχει και αυτός την δική του ιστορία, μιας και είναι μεγάλος πλέον σε ηλικία, ντύνεται , απάγεται και γενικά έχει αρκετά ευτράπελα στη μακράς διάρκειας ζωής του…

Η δημιουργία

Το όνομα Manneken Pis αναφέρθηκε αρχικά σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1452. Πριν από αυτό, ονομάστηκε ”Petit Julien” και ήταν μέρος μιας δημόσιας βρύσης στην ίδια γωνιά του δρόμου. Το πέτρινο άγαλμα αντικαταστάθηκε από χάλκινο γλυπτό του Duquesnoy το 1619. Δεν είναι γνωστό αν το αντίγραφο μοιάζει με το πρώτο, καθώς το αρχικό δεν διατηρήθηκε.

Σε ένα άλλο σημείο των Βρυξελλών από το 1987,  βρίσκουμε την Jeanneke Pis η οποία απεικονίζει απλά ένα μικρό κοριτσάκι που κάνει την ”ανάγκη” του. Ίσως να είναι το έτερον ήμισυ του Μάνεκεν. Πάντως δεν έχει την ίδια απήχηση. Ο Μάνεκεν είναι διάσημος!

Και υπάρχει και ακόμα ένας τέτοιος τύπος στην rue des Chartreux και είναι σκύλος. Ο Zinneke Pis ! (Είναι της μόδας το κατούρημα στο Βέλγιο)

Ο μύθος

Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν για τον Manneken Pis όμως ο επικρατέστερος είναι για τον δίχρονο δούκα Γοδεφρίνο. Κατά τη διάρκεια μια μάχης, οι στρατιώτες του, τον έβαλαν σε ένα καλάθι και τον κρέμασαν από ένα δέντρο, ώστε να τον βλέπουν από μακριά και να εμψυχώνονται οι πολεμιστές. Από εκεί ψηλά, ο μικρούλης δούκας κατούρησε τους στρατιώτες των αντίπαλων στρατευμάτων, οδηγώντας σε νίκη το στρατό του.

Μια άλλη -πιο ρεαλιστική- ιστορία,  είναι ότι τον 13ο αιώνα σε μια μεγάλη πυργκαγιά που ξέσπασε στις Βρυξέλλες , ο Μάνεκεν κατούρησε και έσβησε τις φλόγες.

Πώς, τι και γιατί δε γνωρίζουμε. Άλλωστε μύθοι είναι αυτοί και τους διατηρούμε για να έχουμε μια ιστορία, όταν δε γνωρίζουμε την πραγματική.

Ρουχισμός – Ενδυματολογικές προτιμήσεις

Παρότι ο Manneken Pis είναι ύφους μόλις 60 εκατοστών, η γκαρνταρόμπα του είναι τεράστια και μάλιστα μπορείτε να βρείτε πολλές από τις ενδυμασίες του στο μουσείο της πόλης, απέναντι από την πλατεία.

Συνολικά, ο Μάνεκεν Πις είναι ντυμένος περίπου τις μισές ημέρες του χρόνου και έχει ντυθεί από αστροναύτης μέχρι Μίκι Μάους και από Έλβις Πρίσλευ μέχρι ανθρακωρύχος. Η πιο παλιά του ενδυμασία χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Όταν ο Μάνεκεν αλλάζει ρούχα, στήνεται ένα μικρό πάρτυ με πολύ κόσμο, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις!

Το 2011 είχε ντυθεί μέχρι και τσολιαδάκι μιας και τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα.

Οι απαγωγές

Ένα τόσο διάσημο αγαλματίδιο όπως αυτό του Μάνεκεν Πις, δε θα μπορούσε να μην έχει κλαπεί αρκετές φορές.  Εφτά (7) στο σύνολο και φυσικά το original φυλάσσεται στο  μουσείο. Αυτό που θα δείτε είναι μια διάσημη ρέπλικα. Τον έχουν βρει στο παρελθόν πεταμένο σε κανάλι των Βρυξελλών, τον έχει κλέψει αρχιμαφιόζος και άλλα πολλά από τα πολύ παλιά χρόνια. Και τι δεν έχει τραβήξει ένα μικρό αγαλματίδιο.

Από μια άλλη οπτική 🤪

Αν σας αρέσουν αυτές οι ιστορίες διαβάστε και για τον Fikkie του Ρότερνταμ, εδώ!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks