Ο. Μούε: Πως οι ζωές των άλλων, ήταν τελικά η…δική του

Μούε-ηθοποιός-κινηματογράφος

Ο γερμανός ηθοποιός Φρίντριχ Χανς Ούρλιχ Μούε μπήκε επί της ουσίας στη ζωή μας το 2006, όταν υποδήθηκε με υποδειγματικό τρόπο τον κατάσκοπο της Στάζι (την υπηρεσία ασφαλείας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας) ο οποίος παρακολουθούσε την καθημερινότητα ενός ζευγαριού καλλιτεχνών στην καταπληκτική ταινία, οι “Ζωές των Άλλων”. (Γερμανικά: Das Leben der Anderen)

Έναν ρόλο μέσω του οποίου κέρδισε πολλές διακρίσεις (μεταξύ αυτών και αυτό το καλύτερου ηθοποιού, στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά βραβεία του 2006), αλλά που θα λεγε κανείς ότι του ταίριαζε γάντι. Το γιατί θα το εξηγήσουμε παρακάτω.

Μετά την ολοκλήρωση των μαθητικών του υποχρεώσεων ο Μούε εργάστηκε αρχικά ως οικοδόμος και στη συνέχεια ως συνοριοφύλακας του Τείχους που χώριζε το Βερολίνο στα δύο. Στην υποκριτική στράφηκε αργότερα και συγκεκριμένα στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν εμφανίστηκε σε πολλά θεατρικά έργα που τον έκαναν ιδιαίτερα γνωστό στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Ωστόσο, αν και διάσημος δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τις αρχές και τα πιστεύω της χώρας που δεν υπάρχει πια. Ο Μούε ήταν ιδιαίτερα ενεργός πολιτικά και παρά την λογοκρισία και την στοχοποίηση που ίσχυαν στη χώρα, ο ίδιος δεν δίστασε να καταγγείλει το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, σε μια μεγάλη διαδήλωση στην Αλεξάντερπλατζ, η οποία διοργανώθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1989, λίγες μόνο μέρες δηλαδή, πριν την πτώση του τείχους και την επανένωση.

Στην ζωή του έκανε τρεις γάμους. Αρχικά παντρεύτηκε με την πρωήν δραματουργό, Ανεγκρέτ Χαν με την οποία απέκτησε δύο γιους. Το 1984, έκανε τον δεύτερο του γάμο με την επίσης ηθοποιό Τζένι Γκρόλμαν, την οποία ερωτεύτηκε στα γυρίσματα της τηλεταινίας, Poggenpuhis, το ίδιο έτος.

Τον παρακολουθούσε η σύζυγός του!

Το περίεργο ωστόσο της υπόθεσης, είναι ότι μετά την πτώση του Τείχους, ο Μούε ανακάλυψε μέσω των αρχείων της Στάζι που άνοιξαν, συγκεκριμένα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι για αρκετά χρόνια βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την υπηρεσία ασφαλείας, όχι μόνο από τέσσερις συναδέλφους του ηθοποιούς, αλλά και από την ίδια του την σύζυγο! 

Όπως δε ανακάλυψε ο Μούε αργότερα, η Γκρόλμαν ήταν ανεπίσημη συνεργάτης της Στάζι (πληροφοριοδότης) από το 1979 μέχρι 1989, όταν και έπεσε το Τείχος. Ένα χρόνο μετά, πήραν διαζύγιο.

Σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε ελάχιστα χρόνια μετά το περιστατικό, ο Ούρλιχ Μούε προσπάθησε να μιλήσει για την έννοια της προδοσίας που αισθάνθηκε όταν έμαθε για τον ρόλο που είχε η συζυγός του στην Στάζι, γεγονός που οδήγησε το πρώην ζευγάρι σε μια δημόσια και οξεία αντιπαράθεση στα δικαστήρια που έληξε το 2006. Τελικά το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ, αλλά όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν πως προετοιμάστηκε για τον ρόλο στις “Ζωές των άλλων” εκείνος αρκέστηκε να απαντήσει…”απλώς θυμήθηκα”. 

Και τρίτος γάμος

Λίγο πριν τον θάνατό του, ο Μούε έκανε και τον τρίτο του γάμο με την επίσης ηθοποιό Σούζαν Λόταρ, την οποία γνώρισε στην τελευταία του ταινία με τίτλο Νέμεσις και που ασχολείται με την προβληματική σχέση ενός ζευγαριού. Η ταινία αυτή ωστόσο δεν παίχθηκε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες, καθώς η Λόταρ που πέθανε το 2012 ξεκίνησε δίκη με σκοπό να εμποδίσει την προβολή της, κάτι που τελικά πέτυχε.

Ο Μούε ήταν σοβαρα άρρωστος ακόμη και από την εποχή που απονεμήθηκε στις “Ζωές των Άλλων” το βραβείο Όσκαρ, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό, πως μία μέρα μετά την τελετή επέστρεψε αεροπορικώς στο Βερολίνο προκειμένου να υποβληθεί σε επείγουσα εγχείρηση στομάχου.

Στις 21 Ιουλίου του 2007, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Die Welt μίλησε για την ασθένεια του καρκίνου από την οποία έπασχε καθώς επίσης και για την καριέρα του, που είχε μπει σε αναμονή. 

Ως τραγική ειρωνία, πέθανε μόλις μία μέρα μετά την δημοσίευσή της και στις 25 Ιουλίου του 2007 κηδεύτηκε στο χωριό της μητέρας του στην περιοχή της Σαξωνίας.

Εμείς σας προτείνουμε να δείτε σίγουρα την ταινία “Ζωές των άλλων”:

Και σε δεύτερη φάση το “Amen” του Κώστα Γαβρά:

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks