Ο ποδοσφαιριστής Lutz Eigendorf και η δολοφονία που δεν εξυχνιάστηκε ποτέ

Eigendorf-Στάζι-Γερμανία

Ο Lutz Eigendorf γεννήθηκε στο Βρανδεμβούργο στην Ανατολική Γερμανία και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην BSG Motor Süd Brandenburg το 1964, πριν πάρει μεταγραφή για την ελίτ των Ακαδημιών και Νεολαίας (KJS) “Werner Seelenbinder” στο Alt-Hohenschönhausen στο Βερολίνο.

Το 1970 και έγινε μέλος της ακαδημίας νέων του BFC Dynamo όπου αποδείχθηκε πολύ ταλαντούχος και έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο για το BFC Dynamo το 1974. Επίσης συμπλήρωσε 100 εμφανίσεις με την εθνική της Ανατολικής Γερμανίας.

Το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας το έκανε σε αγώνα τον Αύγουστο του 1978 εναντίον της Βουλγαρίας, σημειώνοντας αμέσως τα δύο πρώτα του γκολ στο ισόπαλο 2-2. Ο τελευταίος του διεθνής αγωνας ήταν ένας φιλικός τον Φεβρουάριο του 1979 με το Ιράκ.

Η αυτομόληση στη Δύση

Στα πλαίσια ενός φιλικού αγώνα η BFC Dynamo Berlin, ταξίδεψε στη Δυτική Γερμανία προκειμένου να αγωνιστεί σε φιλικό με αντίπαλο την 1. FC Kaiserslautern στις 20 Μαρτίου 1979.

Η ομάδα θα ταξίδευε στην πόλη Gießen την επόμενη μέρα του αγώνα και πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής στο Ανατολικό Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ο Lutz Eigendorf κατάφερε να ξεφύγει από την υπόλοιπη αποστολή. Μπήκε σε ένα ταξί και έφυγε πίσω στο Kaiserslautern,ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να παίξει για την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι πέρασε το σιδηρούν παραπέτασμα, του απαγορεύτηκε να παίξει για ένα χρόνο από την UEFA χρόνο τον οποίο δαπάνησε ως προπονητής των ακαδημιών της Kaiserslautern.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας αθλητής της Ανατολικής Γερμανίας είχε φύγει για την Δύση, αλλά ήταν μια ιδιαίτερα ενοχλητική ενέργεια για τους ανθρώπους της χώρας στα ανατολικά του τείχους. Ο σύλλογος του Eigendorf, η BFC Dynamo ήταν υπό την αιγίδα της Στάζι, της μυστικής κρατικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας, και τελούσε υπό την αιγίδα του επικεφαλής της, Erich Mielke. Μετά την απόδρασή του, ο Eigendorf επέκρινε ανοιχτά την Ανατολική Γερμανία, ειδικότερα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και αυτό ήταν κάτι που η ΛΓΔ δεν του το συγχώρεσε ποτέ.

Κατάσκοπος της Στάζι η δεύτερη σύζυγος

Η σύζυγός του Gabriele παρέμεινε πίσω στο Ανατολικό Βερολίνο με την κόρη τους και τέθηκε υπό συνεχή αστυνομική παρακολούθηση. Οι δικηγόροι που εργάζονταν για την Στάζι έφτιαξαν γρήγορα ένα διαζύγιο και ο Eigendorf ξαναπαντρεύτηκε. Δεν είχε ξεμπλέξει όμως, καθώς η δεύτερη σύζυγός του Λοθάριο – αποκαλύφθηκε πως ήταν πράκτορας της κρατικής αστυνομίας ρόλος της οποίας ήταν να κατασκοπεύει τον ύποπτο.

Το 1983, ο Eigendorf μετακόμισε από την Kaiserslautern στην Eintracht Braunschweig, ενώ παρέμενε πάντα υπό τον έλεγχο της Στάζι, που χρησιμοποιούσε αρκετούς Δυτικούς ως πληροφοριοδότες. Στις 5 Μαρτίου του ίδιου έτους, o Eigendorg τραυματίστηκε σοβαρά σε ύποπτο τροχαίο ατύχημα καθώς την ώρα που οδηγούσε έχασε τον έλεγχο του αυτοκίνητό του το οποίο καρφώθηκε σε ένα δέντρο. 

Lutz EIGENDORF, DDR, Fussballspieler, 1. FC Kaiserslautern, posiert mit Ball, gehockt, bei seiner Vorstellung als Neuzugang, SW-Aufnahme, 31.07.1979.

Το τροχαίο και οι υποψίες για δολοφονία 

Τι είχε συμβεί όμως; Ένα μεγάλο φορτηγό τον είχε τυφλώσει ανοίγοντας τους κύριους προβολείς του καθώς ο Eigendorf πλησίαζε σε μια στροφή καμπύλη. Πέθανε στο νοσοκομείο εντός δύο ημερών. Μια αυτοψία έδειξε πολύ υψηλό επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του, παρά την μαρτυρία των ανθρώπων που είχε συναντήσει εκείνο το απόγευμα, που ανέφεραν ότι ο Eigendorf είχε πιει μόνο λίγη μπύρα. Η αστυνομία θεώρησε την υπόθεση ως ατύχημα και ο άτυχος ποδοσφαιριστής θάφτηκε χωρίς να του γίνει αυτοψία.

Μετά την επανένωση της Γερμανίας και το επακόλουθο άνοιγμα των αρχείων της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η εισαγγελία του Βερολίνου ξεκίνησε έρευνα για πιθανή δολοφονία του Eigendorf από την Στάζι, όμως το 2004, η υπόθεση έκλεισε ξανά. Το 2011, παρά τις πιέσεις του κοινού, δεν άνοιξε εκ νέου καθώς η εισαγγελία δεν είδε αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία για συμμετοχή τρίτων ενώ η υποψία για δολοφονία δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, αφήνοντας την υπόθεση να κλείσει. 

Μια συνοπτική έκθεση για τα γεγονότα που αφορούσαν το θάνατο του Eigendorf έγινε στη γερμανική τηλεόραση στις 22 Μαρτίου 2000, η οποία εξέτασε λεπτομερώς μια έρευνα του Heribert Schwan στο ντοκιμαντέρ Tod dem Verräter (Death to the Traitor). 

Στις 10 Φεβρουαρίου 2010, ένας πρώην κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας αποκάλυψε ότι η Στάζι διέταξε τη δολοφονία του Eigendorf, δολοφονία την οποία όμως δεν διέπραξε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks