Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός σε μια συνέντευξη με το #SuperGreeks για την κλιματική αλλαγή

Ο Χρήστος Ζερεφός είναι αιρετός πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος.

Γεννήθηκε στο Κάιρο στις 22 Απριλίου του 1943 και σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα έκανε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ (ΝCAR) και σε άλλα Ερευνητικά Κέντρα κύρους στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο. Αποτελεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας της Φύσης και πολλών άλλων ακαδημιών και επιστημονικών ιδρυμάτων. Είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG) από το 2008 και μέλος του High Level Working Group του Group on Earth Observations (GEO) καθώς και συντονιστής του Ελληνικού Γραφείου GEO.

1. Η οικολογική συνείδηση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν; Τι συνήθειες είναι αυτές που θα πρέπει να αλλάξουμε ως άνθρωποι από την καθημερινότητά μας, ώστε να συνεισφέρουμε και εμείς στην προστασία του περιβάλλοντος και ελαχιστοποίηση των παραγόντων που προκαλούν ρύπανση οποιασδήποτε μορφής;

Σαφώς και έχει βελτιωθεί η οικολογική συνείδηση. Τα παραδείγματα είναι πολλά και πολιτικά από τις τελευταίες Ευρωεκλογές στη Γερμανία και αλλού, αλλά και από δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει σε διάφορα Πανεπιστήμια. Θα πρέπει να γίνουμε πιο «τσιγκούνηδες» στη χρήση φυσικών πόρων, δηλαδή στην κατανάλωση πετρελαίου, ύδατος και πάντοτε με λιγότερα απορρίμματα.

2. Ποιες θεωρείτε άμεσες δράσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ήδη έχουν δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση όλες οι απαραίτητες δράσεις και σε συμφωνία με τις αποφάσεις των Παρισίων του 2015 αλλά και με τις μετέπειτα εξελίξεις της Επιστήμης. Η εφαρμογή και η τήρηση των Νόμων είναι το ζητούμενο για τη χώρα μας.

3. Τι πιστεύετε για τις επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες; Είναι όντως κερδοφόρες για ένα κράτος; Υπάρχουν επιπτώσεις στο γεωλογικό υπέδαφος; Για το περιβάλλον γενικά;

Πιστεύω ότι το όφελος είναι μεγάλο και θα επιτρέψει στη χώρα μας να απεξαρτοποιηθεί από τα ορυκτά καύσιμα πλήρως και να στραφεί στις σήμερα θεωρούμενες ως ακριβές εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τηρώντας τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας και οικολογικής ισορροπίας στην εξόρυξη των μεγάλων κοιτασμάτων αερίων τα οποία υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο.

4. Ποια είναι τα κυριότερα αίτια που οδηγούν σε μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτές σε Σιβηρία και Αμαζόνιο;

Στον Αμαζόνιο τα αίτια είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης και κατά ένα πολύ μικρότερο ποσοστό αποτέλεσμα φυσικών φαινομένων όπως π.χ. κεραυνοί. Στη Σιβηρία είναι διαφορετική η περίπτωση αν και υπάρχουν και εκεί υπόνοιες για εμπρησμούς. Βεβαίως δεν είναι μόνο η Σιβηρία, είναι και η Αλάσκα και η Σουηδία στις οποίες εμφανίσθηκαν δειλά-δειλά πυρκαγιές σε δάση που δεν είχαν ξανασυμβεί. Είναι πιθανό να οφείλονται σε φυσικά αίτια και απαιτείται ενδελεχής μελέτη των συνθηκών του εδάφους αλλά και της ισορροπίας του δασικού οικοσυστήματος.

5. Έχει ευθύνες η Βραζιλιάνικη κυβέρνηση του Μπολσονάρο; Οι κατά καιρούς δηλώσεις του Μπολσονάρο έχουν αποφέρει ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες που μπορεί να έχει αυτή η κυβέρνηση , γι ‘ αυτή τη τεράστια καταστροφή.

Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες. Υπάρχει η λανθασμένη νοοτροπία ότι το δάσος αυτό ανήκει μόνο σε κάθε χώρα στην οποία υπάρχει γιατί είναι πολλές οι χώρες που έχουν κομμάτι από το δάσος του Αμαζονίου. Το δάσος αυτό που είναι εκτάσεως όσο η Ευρώπη μαζί με την ευρωπαϊκή Ρωσία, είναι το πιο ουσιώδες δάσος αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και επομένως αφορά όλη την ανθρωπότητα. Το ίδιο ισχύει και για την ευθύνη που μοιράζονται τα κράτη τα οποία το διαχειρίζονται.

6. Ποιες είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στο περιβάλλον από αυτές τις τεράστιες καταστροφές σε Σιβηρία και Αμαζόνιο;

Κυρίως η ελάττωση της αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακος από την ατμόσφαιρα και επομένως η επιδείνωση κατά ένα ποσοστό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

7. Η κλιματική αλλαγή που βιώνουμε κατά πόσο είναι αναστρέψιμη από τον ανθρώπινο παράγοντα ;

Είναι αναστρέψιμη και θα είναι μέχρις ότου η συχνότητα εμφάνισης ακραίων φαινομένων γίνει συνήθης. Δηλαδή, όταν τα ακραία φαινόμενα θα τα θεωρούμε ότι είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, τότε δεν θα υπάρχει περιθώριο επιστροφής.

8. Τι εξαρτάται από τη χώρα μας και τι από την Ολλανδία; Είναι απλά δυο χώρες , δυο μικρά κομμάτια σε μια τεράστια αλυσίδα ή μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση της κλιματικής υποβάθμισης;

Η χώρα μας δίδαξε δημοκρατία ούσα μικρή χώρα και σήμερα μπορεί να διδάξει ότι είναι μια χώρα πλήρως απεξαρτοποιημένη από τα ορυκτά καύσιμα. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ό,τι έχει από ορυκτής προέλευσης πλούτο.Η Ολλανδία και η Ελλάδα είναι σαφώς μικρές χώρες με πολύ μικρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά δεν παύουν να ερευνούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τη χρήση τους στις πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες. Κατά τα άλλα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι οι ρυπαίνοντες είναι εκείνοι που έχουν μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς και αιωρουμένων σωματιδίων. Επομένως έχουν και το μεγαλύτερο βάρος για την αντιμετώπιση αυτών των παγκόσμιων φαινομένων.

9. Πιστεύετε ότι οι Κάτω Χώρες μπορούν να χειριστούν μελλοντικά το ζήτημα με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που έχει προκύψει από την άνοδο της θερμοκρασίας;

Ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν μέτρα εδώ και δεκαετίες γι’ αυτό το ζήτημα. Επομένως οι Κάτω Χώρες νομίζω ότι θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν. Ελπίζω το ίδιο να γίνει και με τη Βενετία.

10. Ένα γενικό μήνυμα σας για όλους τους Έλληνες του Εξωτερικού που θα θέλατε να δώσετε…;

Το μήνυμα είναι ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν οι Επιστήμες της γεωφυσικής και της προστασίας και περιγραφής του περιβάλλοντος. Υπάρχουν σε χιλιάδες γραπτά κείμενα όπως υπάρχουν και οι διακηρύξεις της Δημοκρατίας και της ευνομούμενης Πoλιτείας. Ως ελληνικής καταγωγής κάτοικοι του πλανήτη, θα πρέπει να ενδιαφέρονται ώστε τα περιβαλλοντικά ιδεώδη και το περιβαλλοντικό ήθος που γεννήθηκε στην Ελλάδα να πρυτανεύσει σε όλο τον κόσμο.

Για να διαβάσετε περισσότερα για τον κο Ζερεφό δείτε στην αναφορά που του έγινε στους σπουδαίους Έλληνες ,εδώ!

Την φωτογραφία αλιεύσαμε από το αφιέρωμα 🙂

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks