Πώς μπορώ να βελτιώσω τα Ολλανδικά μου;

mathimata-ollandikwn

Το αιώνιο ερώτημα…

Αυτό το blog μας το έγραψε η Πηνελόπη Γιαννιώτη, καθηγήτρια Ολλανδικών στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και το μοιράζετε με το SuperGreeks όπως και άλλα άρθρα που θα ακολουθήσουν στην πορεία και θα αφορούν την Ολλανδική , τη Γαλλική και άλλες γλώσσες . Ως SuperGreeks πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι πολύ σημαντική η εκμάθηση της Ολλανδικής γλώσσας για τον καθένα που ζει σε αυτή την χώρα για πάρα πολλούς λόγους… Να τα μάθουμε τα Ολλανδικά!!!


Η Πηνελόπη

Πολλοί από τους μαθητές μας, μας ρωτάνε τρόπους για να βελτιώσουν το επίπεδό τους παράλληλα με τα μαθήματα που παρακολουθούν. Ως ενήλικες ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και τις περισσότερες φορές αναζητούμε άμεσα αποτελέσματα και ανυπομονούμε να μιλάμε και να καταλαβαίνουμε τα Ολλανδικά με ευκολία! Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, ρίξε μια ματιά στην παρακάτω λίστα. Σίγουρα θα βρεις κάτι που να σου ταιριάζει!

Τηλεόραση:

Άνοιξε την τηλεόραση, διάλεξε μια εκπομπή που σου φαίνεται ενδιαφέρουσα κι ας μην
καταλαβαίνεις τίποτα. Μπορείς να κάνεις κάτι άλλο παράλληλα κι απλά να ακούς. Είναι ένας
τρόπος να συνηθίσεις την προφορά και του ήχους των Ολλανδικών. Επίσης, το να παρακολουθείς Ολλανδικές ταινίες και σειρές με υπότιτλους στην γλώσσα σου είναι μία πολύ καλή άσκηση. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εξάσκησης για το μάτι, για το αυτί αλλά και για το μυαλό.
Ακούγοντας μία γνώριμη λέξη και βλέποντας την μετάφραση από κάτω αποστηθίζεις πιο εύκολα και ευχάριστα το λεξιλόγιο.

Μουσική:

Όπως και με την τηλεόραση ισχύει το ίδιο. Ακούς ένα τραγούδι που σου αρέσει και διαβάζεις τους στίχους και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνεις λεξιλόγιο και συντακτικό. Με την συνεχή επανάληψη θα συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που άκουγες πριν σαν μια πολύ γρήγορη ομιλία σε μια ακαταλαβίστικη γλώσσα αρχίζει να φαίνεται πιο κατανοητό. Ο εγκέφαλος συνηθίζει στον ήχο και την προφορά της εκάστοτε γλώσσας και σιγά σιγά η ομιλία θα σου φαίνεται πιο καθαρή και αργή. Έρευνες έχουν δείξει ότι το κομμάτι του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν ακούς μουσική συνδέεται με αυτό της μνήμης, άρα η μουσική είναι ένας πάρα πολύ αποδοτικός τρόπος εκμάθησης.

Περιοδικά – Κόμικς:

Διαβάζοντας περιοδικά και κόμικς (ειδικά αυτά που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες και
εφήβους) μπορεί να είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος για να βελτιώσεις τη γλώσσα που μαθαίνεις. Το λεξιλόγιο των περιοδικών/κόμικς είναι απλό, χωρίς μεγάλη δυσκολία και πολλές λέξεις και φράσεις επαναλαμβάνονται συχνά. Ειδικά για έναν αρχάριο με περιορισμένο λεξιλόγιο, οι εικόνες μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του κειμένου.

Φίλοι:

Ένας φίλος ή γνωστός Ολλανδός ή που απλά γνωρίζει Ολλανδικά είναι επίσης ένα τεράστιο
βοήθημα. Η εξάσκηση θα σε βοηθήσει πολύ και σίγουρα το ότι είναι φιλικό σου πρόσωπο δε θα σε κάνει να ντρέπεσαι ή να κομπλάρεις. Δεν χρειάζεται ο φίλος σου να μιλά την γλώσσα σαν να είναι η μητρική του, αυτό που χρειάζεσαι είναι η εξάσκηση. Ας κάνεις λάθη, μπορείτε να διορθώνετε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να ακούς τον εαυτό σου και όχι μόνο τον άλλον να μιλά, έτσι το μυαλό θα αρχίσει να σκέφτεται γρηγορότερα.
Μίλα μόνος σου: Μην σου φαίνεται περίεργο και μην ντρέπεσαι. Σκέψου κάτι που μπορεί να σε ρωτήσει κάποιος, ακόμα και το πιο απλό και πες την απάντηση δυνατά. Είναι σημαντικό να μιλάς και να ακούς τη φωνή σου, γιατί συγκεντρώνεσαι και εστιάζεις σε αυτό που κάνεις.

Μετάφραση:

Είναι απλό! ΜΗΝ μεταφράζεις τα πάντα στα Ελληνικά. Είναι απλά λάθος. Τα Ολλανδικά είναι μια άλλη γλώσσα με δικό της λεξιλόγιο, εκφράσεις, γραμματική και συντακτικό. Δεν έχουν όλα αντιστοιχία με τα Ελληνικά, και το να μεταφράζεις τα πάντα στη γλώσσα σου απλά σε μπερδεύει και τίποτα παραπάνω.
Να θυμάσαι πως το να μάθεις Ολλανδικά είναι επιλογή σου και είναι σημαντικό να απολαύσεις την όλα διαδικασία. Άλλωστε μαθαίνουμε καλύτερα όταν περνάμε καλά!

Για μαθήματα Ολλανδικών στην Ολλανδία, αλλά και online, επισκεφθείτε τους επαγγελματίες από τον επαγγελματικό οδηγό του SuperGreeks.

Διαβάστε επίσης

Eγγραφή στο Newsletter του SuperGreeks

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks