Συμβουλές για εργασία στην Ολλανδία

Ολλανδία-Εργασία-Δουλειά

«Πώς μπορώ να κάνω αίτηση για δουλειά στην Ολλανδία;» «Τι πρέπει να γνωρίζω για τη συνεργασία με Ολλανδούς;» Ίσως αυτά είναι ερωτήματα που θέτετε στον εαυτό σας. Όταν αρχίζετε να εργάζεστε στην Ολλανδία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την εργασιακή κουλτούρα των Ολλανδών. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο ασφαλείς όταν αρχίζετε να εργάζεστε.

Ως κάτοχος άδειας εργασίας στην Ολλανδία, έχω τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους Ολλανδούς εργαζομένους;

Οι κάτοχοι άδειας επιτρέπεται να εργάζονται. Έχετε τα ίδια δικαιώματα με τους Ολλανδούς εργαζόμενους. Για παράδειγμα: Μπορείτε να πάρετε τον κατώτατο μισθό, τα χρήματα των διακοπών, τις αργίες, την άδεια, τη μέγιστη εργάσιμη εβδομάδα 45 ωρών, τη δυνατότητα να επισκεφθείτε γιατρό σε περίπτωση που είστε άρρωστοι.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πρέπει πάντα να κερδίζετε τουλάχιστον τον ελάχιστο μισθό της Ολλανδίας (περίπου 9 ευρώ ανά ώρα) www.government.nl/topics/minimum-wage/ ποσό του ελάχιστου μισθού

Δεν έχω σύμβαση εργασίας, μπορώ να διεκδικήσω τα δικαιώματά μου;

Ναι μπορείς. Αλλά μόνο με απόδειξη. Συλλέξτε τυχόν πιθανά στοιχεία. Εικόνες, ονόματα, επικοινωνία (WhatsApp, SMS, email), απόδειξη σε χαρτί. Κρατήστε ένα αρχείο ημερών και ωρών εργασίας, αποθηκεύστε οδηγίες εργασίας και σημειώστε πόσα πληρώσατε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Κατεβάστε ένα δωρεάν ψηφιακό ημερολόγιο εργασίας για να καταχωρίσετε σημαντικές πληροφορίες εργασίας. Ή στείλτε ένα μήνυμα για να παραγγείλετε ένα δωρεάν αρχείο καταγραφής εργασίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στην Ολλανδία, έχετε επίσης δικαίωμα σε δικηγόρο, αλλά πρέπει να πληρώσετε μια εισφορά, η οποία εξαρτάται από το εισόδημά σας.

Ο εργοδότης μου με εκμεταλλεύεται εργασιακά: δεν με πληρώνει και με απειλεί επίσης. Πρέπει να το αποδεχτώ αυτό;

Όχι, η εκμετάλλευση απαγορεύεται στην Ολλανδία. Σε περίπτωση που ο εργοδότης σας, σας κακοποιεί, επικοινωνήστε με την FairWork για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας.

Είμαι θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης, μπορώ να πάω στην αστυνομία;

Ναι, έχετε το δικαίωμα να αναφέρετε το αδίκημα. Σας προτείνουμε να πάρετε κάποιον μαζί σας, το FairWork μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.

Το FairWork είναι ένας ανεξάρτητος μη κυβερνητικός οργανισμός (ΜΚΟ) που υποστηρίζει γυναίκες και άνδρες που τους εκμεταλλεύεται ο εργοδότης τους στην Ολλανδία. Τυχόν πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί μας θα παραμείνουν εμπιστευτικές. Η υποστήριξη που προσφέρει το FairWork είναι δωρεάν.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το FairWork (στα Αγγλικά και συχνά στη μητρική σας γλώσσα) στον αριθμό τηλεφώνου: +31 20 760 08 09.

ΒΗΜΑ 1ο

Βρείτε δουλειά

Βιογραφικό σημείωμα

Το βιογραφικό σημείωμα, είναι το βιογραφικό σας. Μια επισκόπηση δηλαδή των προσωπικών σας δεδομένων, της εργασιακής εμπειρίας και του εκπαιδευτικού σας βαθμού. Στην Ολλανδία είναι σύνηθες να στέλνετε το βιογραφικό σας όποτε υποβάλλετε αίτηση για εργασία.

Επιστολή αίτησης εργασίας

Μια επιστολή αίτησης εργασίας είναι μια επιστολή που γράφετε ως απάντηση για μια θέση εργασίας που έχετε δει ή για την οποία ενδιαφέρεστε να εργαστείτε σε μια εταιρεία. Στην Ολλανδία, είναι σύνηθες να στέλνετε μια επιστολή αίτησης εργασίας σε μια εταιρεία στην οποία θέλετε να εργαστείτε. Δίνει στην εταιρεία μια ιδέα για το ποιοι είστε. Στην επιστολή αίτησης εργασίας πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • Περιγράψτε τον εαυτό σας ως επαγγελματία.
  • Γράψτε γιατί θέλετε αυτήν τη δουλειά συγκεκριμένα.
  • Εξηγήστε γιατί είστε το σωστό άτομο για τη δουλειά.
  • Επισημάνετε γιατί θέλετε να εργαστείτε για αυτήν την εταιρεία.
  • Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε το βιογραφικό σας (βιογραφικό) με την επιστολή σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι επίσης πολύ σημαντικό να «μελετήσετε» την εταιρεία ή τον οργανισμό στον οποίο υποβάλλετε αίτηση διαβάζοντας πληροφορίες στον ιστότοπό τους και γνωρίζοντας πραγματικά ποια θα είναι η δουλειά.

Πώς ντύνομαι για συνέντευξη εργασίας

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για εργασία, σας συνιστούμε να ντυθείτε κάπως πιο επίσημα. Αυτό δείχνει ότι θέλετε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας σωστά και ότι θέλετε να κάνετε το καλύτερο για τη δουλειά.

ΒΗΜΑ 2ο

Όταν βρείτε δουλειά

Σύμβαση εργασίας

Εάν μια εταιρεία σας προσλάβει, θα σας προσφέρει σύμβαση εργασίας. Περιλαμβάνει τις συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Για παράδειγμα, η θέση ή η δουλειά σας, ο μισθός που θα κερδίζετε, οι ώρες εργασίας σας και πόσες αργίες έχετε.

Εσείς και ο εργοδότης και οι δύο, υπογράφετε τη σύμβαση εάν συμφωνείτε με τους όρους. Θα λάβετε ένα αντίγραφο της σύμβασης. Είναι σημαντικό να αποθηκεύσετε αυτήν τη σύμβαση εργασίας. Είναι απόδειξη ότι έχετε συμφωνία με τον εργοδότη. Συμπερασματικά, κάνετε τη δουλειά και ο εργοδότης σας πληρώνει για αυτό.

Δοκιμαστική περίοδος

Όταν αρχίσετε να εργάζεστε, είναι φυσιολογικό να ξεκινήσετε με μια δοκιμαστική περίοδο. Αυτή είναι μια περίοδος στην οποία μπορείτε να συνηθίσετε το νέο εργασιακό σας περιβάλλον και την εργασία σας και ο εργοδότης σας μπορεί να δει αν σας θέλει πραγματικά στη δουλειά του.

Να είναι στην ώρα σας

Στην Ολλανδία ο χρόνος θεωρείται πολύ σημαντική αξία. Το να είσαι ακριβής θεωρείται απαραίτητο αν θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση στη δουλειά.

Συμβουλές

  • Προετοιμάστε ό, τι θέλετε να πάρετε μαζί σας από το προηγούμενο βράδυ.
  • Υπολογίστε το χρονικό διάστημα που χρειάζεστε για να φτάσετε στο χώρο εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των απρόβλεπτων καθυστερήσεων). Πηγαίνετε στο κρεβάτι εγκαίρως για καλό ύπνο.
  • Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να ντυθείτε και να πάρετε πρωινό πριν ξεκινήσετε για την εργασία.
  • Ξεκινήστε από το σπίτι εγκαίρως.

Ανάληψη πρωτοβουλιών στην εργασία

Η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι μια πολύτιμη ικανότητα στην ολλανδική εργασιακή κουλτούρα. Η ανάληψη πρωτοβουλίας σημαίνει: ανάληψη δράσης χωρίς κάποιος να σας ενθαρρύνει ή να περιμένετε.

Συμβουλές:

Κάντε επιλογές και ενεργήστε ανάλογα. Θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να λάβετε την καλύτερη απόφαση, αλλά αυτή που λειτουργεί.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε την έμπνευση, να είστε δημιουργικοί.

Αναλάβετε την ευθύνη: αναλάβετε εθελοντικά ηγετικό ρόλο σε έργα ή εργασίες ·
Οι ενέργειες μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Τηρήστε την υπόσχεσή σας και κάντε ό, τι έχετε πει.

Να κάνετε ερωτήσεις

Στην Ολλανδία είναι συνηθισμένο να ζητάτε αυτό που θέλετε. Είναι καλύτερα από το να υποθέτετε, καθώς αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε απογοητεύσεις και εσφαλμένη επικοινωνία. Επομένως, είναι καλύτερα να κάνετε ερωτήσεις στην εργασία εάν χρειάζεστε βοήθεια ή όταν δεν καταλαβαίνετε κάτι. Μην φοβάστε ότι φαίνεστε άπειροι εάν κάνετε ερωτήσεις, σας κάνει πραγματικά να ενδιαφέρεστε και να θέλετε να μάθετε.

Ο τρόπος που κάνετε τις ερωτήσεις

Στην Ολλανδία δεν θεωρείται αγενές να κάνετε απευθείας ερωτήσεις. Επομένως, μην φοβάστε να λάβετε απευθείας απαντήσεις. Αυτές οι ερωτήσεις τίθενται συχνά από περιέργεια και ενδιαφέρον.

Κοιτάζοντας τον άλλον στα μάτια

Κάθε φορά που μιλάτε με ένα άτομο στην εργασία ή ιδιωτικά, είναι καλό να κοιτάζετε ο ένας τον άλλον στα μάτια. Στην Ολλανδία, θεωρείται σεβασμός και δείχνει στον εργοδότη ότι είστε σοβαροί και ενδιαφέρεστε. Αποφύγετε να κοιτάτε μακριά, αυτό θα κάνει τον εργοδότη να σκεφτεί ότι δεν σας ενδιαφέρει ή έχετε κάτι για το οποίο ντρέπεστε ή προσπαθείτε να κρυφτείτε. Ίσως αυτό είναι εντελώς αντίθετο με αυτό που έχετε συνηθίσει, οπότε αυτό απαιτεί κάποια πρακτική.

Αφεντικό

Στην Ολλανδία υπάρχει διαφορετική ιεραρχία από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ εσάς και του (Ολλανδού) αφεντικού σας είναι συχνά μικρή. Σε ένα ολλανδικό αφεντικό είναι συχνά εύκολο να μιλήσετε και το εκτιμά αν μοιράζεστε τις δικές σας ιδέες. Στο τέλος το αφεντικό σας θα αποφασίσει, αλλά θα μάθει από τις απόψεις και τις εμπειρίες των εργαζομένων του.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks