Τα πάντα για την οδήγηση και το αυτοκίνητο στο Βέλγιο (vol. 1)

Βέλγιο-Αυτοκίνητα-Οδήγηση

Από τη λήψη άδειας οδήγησης στο Βέλγιο έως την εγγραφή αυτοκινήτου από το εξωτερικό και την πληρωμή οδικών φόρων στη χώρα, αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός για την…οδήγηση. Τα πάντα για το αυτοκίνητο.

Εάν ζείτε μόνιμα στο Βέλγιο, υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για την εγγραφή του αυτοκινήτου σας και την καταβολή των σχετικών φόρων. Συνήθως, η εγγραφή και η άδεια κυκλοφορίας του Βελγίου μπορούν να ισχύουν μόλις γίνετε επίσημος Βέλγος κάτοικος.

Οδήγηση στο Βέλγιο

Η οδήγηση στο Βέλγιο είναι η ίδια με αυτή των περισσότερων ευρωπαϊκών ηπειρωτικών χωρών, στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πρέπει να φέρουν ένα προειδοποιητικό τρίγωνο, ένα κουτί πρώτων βοηθειών, έναν πυροσβεστήρα και ένα σακάκι ή γιλέκο υψηλής ορατότητας στο όχημά τους, ανά πάσα στιγμή. Είναι επίσης απαραίτητο να διατηρήσετε τη σχετική άδεια οδήγησης και την ασφάλειά σας μέσα στο αυτοκίνητο.

Αίτηση για δίπλωμα οδήγησης

Εάν είστε Ευρωπαίος πολίτης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τo δίπλωμα από τη χώρα καταγωγής σας. Άλλοι άνθρωποι από το εξωτερικό που κατοικούν στο Βέλγιο, μπορούν σε πρώτη φάση να χρησιμοποιούν διεθνή άδεια οδήγησης. Ωστόσο, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βελγική άδεια μόλις λάβετε την βελγική σας ταυτότητα.

Αίτηση για βελγική άδεια οδήγησης στην τοπική σας κοινότητα. 

Μπορείτε να το κάνετε ταυτόχρονα με την εγγραφή της κατοικίας σας. Πρέπει να παρέχετε έγκυρη άδεια οδήγησης, φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου και άδεια διαμονής. Για να είναι όλα εντάξει θα πρέπει να περιμένετε αρκετές εβδομάδες πριν λάβετε τη βελγική άδεια.

Το Βέλγιο έχει συμφωνήσει με τις περισσότερες χώρες για την ανταλλαγή άδειας οδήγησης κατοίκου του εξωτερικού. Ωστόσο, άλλοι υπήκοοι ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθούν σε ένα βελγικό τεστ οδήγησης για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άδεια. 

Οι υπήκοοι εκτός ΕΕ μπορούν να ελέγξουν τον ιστότοπο της κυβέρνησης για κανόνες ανταλλαγής αδειών: mobilit.belgium.be. Η βελγική κυβέρνηση επιτρέπει μια περίοδο χάριτος ενός έτους για όσους πρέπει να περάσουν από τεστ οδήγησης, αρκεί να έχετε διεθνή άδεια.

Η ελάχιστη ηλικία για να οδηγήσει κανείς στο Βέλγιο είναι 18 ετών. Όσοι είναι 17 ετών και κάτω δεν μπορούν να οδηγούν μόνοι τους, ακόμα και αν έχουν έγκυρη άδεια από το σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την ανταλλαγή άδειας εξωτερικού στο Βέλγιο.

Βελγικός φόρος εγγραφής

Μόλις γίνετε και επίσημα κάτοικος Βελγίου, το αυτοκίνητο που οδηγείτε πρέπει επίσης να εγγραφεί στο Βέλγιο εντός των επόμενων έξι μηνών εάν σκοπεύετε να μείνετε στο Βέλγιο για περισσότερο από ένα έτος –  γιατι διαφορετικά ενδέχεται να σας επιβληθεί πρόστιμο. Ο φόρος εγγραφής στο Βέλγιο ισχύει για τον αριθμό της πινακίδα σας. Μετά την εγγραφή του αυτοκινήτου σας στο DIV (Direction des Immatriculations des Véhicules / Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen), θα λάβετε την πίσω πινακίδα κυκλοφορίας (30 €) και θα πρέπει να κανονίσετε ένα αντίγραφο για να την τοποθετήσετε και μπροστά. Απαιτούνται τακτικές επιθεωρήσεις μετά την εγγραφή ειδικά αν έχετε ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών.

Εάν έχετε φέρει το αυτοκίνητό σας από το εξωτερικό, θα χρειαστεί εγγραφή για μόνιμη μετακίνηση του. Αυτό μπορεί να σημαίνει την πραγματοποίηση τροποποιήσεων στο αυτοκίνητο ώστε να πληροί τους βελγικούς νόμους. Υπάρχει περίοδος έξι μηνών κατά την οποία η εγγραφή μπορεί να γίνει με το DIV, αν και είναι γενικά απαραίτητο να το κάνετε αμέσως μετά την εγγραφή στην τοπική κοινότητα. Ισχύει επίσης φόρος κατά την εισαγωγή στα τελωνεία, περίπου το 10% της αξίας του οχήματος συν ΦΠΑ.

Φόροι κυκλοφορίας

Οι φόροι κυκλοφορίας (taxe de mise en κυκλοφορίας / belasting op inverkeerstelling) είναι μια εφάπαξ πληρωμή που πραγματοποιείται κατά την αγορά ενός καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, με βάση την ισχύ του κινητήρα. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τη χρήση των βαρέων καυσίμων αυτοκινήτων, οπότε ελέγξτε το φορολογικό όριο που σας αρέσει κατά την αγορά ενός αυτοκινήτου.

Η συνέχεια του άρθρου μας για την οδήγηση στο Βέλγιο εδώ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks