Το Βέλγιο επέστρεψε μάσκα 1.000 ετών των Μάγια στη Γουατεμάλα

Γουατεμάλα-Μάσκα-Βέλγιο-Μάγια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας τόνισε ότι η μάσκα είχε κλαπεί και βγει παράνομα από τη χώρα. Ένας ειδικός από το Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας ανέφερε ότι είναι “πολύτιμης αξίας”. Όπως και να έχει, μια μάσκα του πολιτισμού των Μάγια που χρονολογείται πριν από μια χιλιετηρίδα, επεστράφη από το Βέλγιο στη Γουατεμάλα.  

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μάσκα κατασχέθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 200, όμως σχεδόν 12 χρόνια αργότερα ένα δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να επιστραφεί στη Γουατεμάλα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών. Ο αρχαιολογικός θυσαυρός είναι φτιαγμένος από πολύτιμους λίθους και υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 600 και του 900 μ.Χ

Ο θεός των βροχών, των βροντών και του ανέμου

Η μάσκα απεικονίζει τον Chaac, τον θεό των βροχών, των βροντών και του ανέμου των Μάγια, που θεωρείται ένας από τους συμαντικότερους θεούς του εν λόγω πολιτισμού. Η αυθεντικότητά της δε, πιστοποιήθηκε από τον Σερζ Πουρινί του Βασιλικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος περιέγραψε την αξία του ως “ανεκτίμητη” και τη Δευτέρα, παραδόθηκε από τον πρέσβη του Βελγίου στη Γουατεμάλα.

Οι Μάγια είναι άνθρωποι που ζουν στο Νότιο Μεξικό και στο βόρειο τμήμα της Κεντρικής Αμερικής. Ο πληθυσμός στους ανέρχεται μεταξύ 8 και 9 εκατομμυρίων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν είτε στο Νότιο Μεξικό είτε στη Γουατεμάλα. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks