Το βελγικό σύστημα φορολόγησης

Τα φορολογικά συστήματα αν και έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους, στην ουσία διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Υπάρχει διαφορετικός φορολογικός συντελεστής, άλλο ποσό αφορολόγητου, διαφορετική επιστροφή φόρου και πολλά άλλα οικονομικά στοιχεία που δεν είναι ίδια όχι μόνο ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες αλλά και μεταβάλλονται στην ίδια χώρα μέσα στην πάροδο των χρόνων. Αν και τα οικονομικά μπορεί να αποτελέσουν έναν αρκετά περίπλοκο τομέα, που καλό είναι να ασχολείται ο λογιστής μας με αυτά, όταν ένας άνθρωπος μετακομίζει σε μία άλλη χώρα, καλό είναι να έχει μία μικρή ιδέα για το τι συμβαίνει εκεί. Ποιο είναι όμως το φορολογικό σύστημα στο Βέλγιο;

Γενικές πληροφορίες για τη φορολογία

Αν σκοπεύετε να μεταναστεύσετε στο Βέλγιο, πρέπει να γνωρίζεται οτι πρόκειται για μία από τις χώρες με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Οι βελγικοί φορολογικοί συντελεστές ανέρχονται σε πραγματικό συντελεστή άνω του 50% για τους υψηλότερους μισθούς (εφόσον ληφθεί υπόψη η κοινωνική ασφάλιση), σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 45% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενδέχεται επίσης να θεωρηθούν υπεύθυνοι για φόρους ιδιοκτησίας, φόρο δώρων και φόρο κληρονομιάς. Αξίζει να σημειωθεί οτι το Βέλγιο έχει συνάψει περισσότερες από 90 συμφωνίες με άλλες χώρες για να αποτρέψει τους κατοίκους από το να πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος στη χώρα καταγωγής τους.

Σχετικά με τους μετανάστες που ζουν στη χώρα, πρέπει να γνωρίζουν πως οποιοσδήποτε εργάζεται στο Βέλγιο, οφείλει να καταθέτει τη φορολογική του δήλωση. Γενικά το Βέλγιο έχει θεσπίσει πολλούς κανονισμούς και νόμους, ώστε να αποφύγει την οποιαδήποτε μορφή φοροδιαφυγής. Το 2019, η κυβέρνηση ανάκτησε 400 εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτο φόρο.

Ποιος πρέπει να πληρώσει φόρο στο Βέλγιο;

Το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσετε στο Βέλγιο εξαρτάται από το αν είστε κάτοικος ή μη. Εάν ζείτε στο Βέλγιο για τουλάχιστον έξι μήνες (183 ημέρες) του έτους και είστε εγγεγραμμένος στην τοπική σας κοινότητα, τότε θεωρείστε κάτοικος φορολογικού σκοπού. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να πληρώσετε βελγικό φόρο εισοδήματος για το παγκόσμιο εισόδημά σας.

Το φορολογητέο εισόδημά σας είναι το εισόδημα που απομένει μετά από κρατήσεις για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, το προσωπικό επίδομα και το επαγγελματικό κόστος.

Κατηγορίες φόρων

  • Ομοσπονδιακοί φόροι στο Βέλγιο

Αρκετοί βελγικοί φόροι εισπράττονται και χρεώνονται σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ άλλοι διαχειρίζονται μεμονωμένα στους δήμους. Ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ και ο φόρος εταιρειών στο Βέλγιο, για παράδειγμα, υπόκεινται στους ίδιους κανόνες σε ολόκληρη τη χώρα με την εθνική κυβέρνηση να εισπράττει γενικά τα φορολογικά έσοδα.

Οι άλλοι φόροι διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το πού ζείτε στο Βέλγιο. Αυτό σημαίνει πως οι συντελεστές φόρου κληρονομιάς διαφέρουν στις Βρυξέλλες, τη Φλάνδρα και τη Βαλλωνία.

  • Τοπικοί φόροι στο Βέλγιο

Οι δημοτικοί φόροι για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, της συλλογής απορριμμάτων και του νερού, επιβάλλονται από τις εκάστοτε περιοχές, επαρχίες και δήμους με συντελεστές έως και 9%. Αυτό είναι μέρος του φόρου εισοδήματός σας. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσετε ορίζεται σε τοπικό επίπεδο, που σημαίνει οτι η κάθε περιοχή θα ορίσει το δικό της ποσοστό. Όσοι και όσες θεωρούνται μη κάτοικοι δεν πληρώνουν δημοτικό φόρο. Αντ ‘αυτού, πληρώνουν έναν ομοσπονδιακό φόρο της τάξης του 7%.

Φορολογία και αλλοδαποί

Όσοι και όσες ζουν στο Βέλγιο για λιγότερο από 6 μήνες και εργάζονται φορολογούνται μόνο για το εισόδημα που έχουν κερδίσει στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ενοικίων και των κεφαλαιακών κερδών. Ωστόσο αυτό στερεί από τους μετανάστες που εντάσσονται στην κατηγορία των μη κατοίκων (παραμονή λιγότερη από 6 μήνες στη χώρα) το δικαίωμα για διάφορα επιδόματα. Σε αυτό μπορεί να υπάρχει εξαίρεση αν τα έσοδα που έκαναν αυτούς τους μήνες στη χώρα, ξεπερνούν το 75% των συνολικών τους εσόδων στο βελγικό ημερολογιακό έτος.

Οι ομογενείς που εργάζονται προσωρινά στο Βέλγιο έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για ειδικό φορολογικό καθεστώς και να πληρώνουν μόνο βελγικό φόρο εισοδήματος για το εισόδημά τους στο Βέλγιο (και όχι το παγκόσμιο εισόδημά τους), ακόμη και αν έχουν ταξινομηθεί ως κάτοικοι του Βελγίου.

Πώς να κάνετε φορολογική δήλωση

Το βελγικό φορολογικό έτος διαρκεί από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Όλοι οι κάτοικοι και αυτοί που συγκαταλέγονται στους μη κατοίκους του Βελγίου, που φορολογούνται για το εισόδημα το οποίο προέρχεται από το Βέλγιο, πρέπει να υποβάλλουν ετήσια δήλωση.

Γενικά λαμβάνετε φορολογική δήλωση περίπου το Μάιο ή τον Ιούνιο (δήλωση/aangifte), που σχετίζεται με τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Κανονικά πρέπει να επιστραφεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, αν και θα βρείτε την ακριβή ημερομηνία στη φορολογική σας δήλωση. Συνήθως μπορείτε να έχετε λίγο επιπλέον χρόνο εάν χρησιμοποιείτε το διαδικτυακό σύστημα αρχειοθέτησης Tax-on-Web. Οι μη κάτοικοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Εάν δεν υποβάλετε την δήλωσή σας μέχρι τη συγκεκριμένη προθεσμία που έχει οριστεί, το πιο πιθανό είναι να σας προσκομίσουν πρόστιμο και οι φορολογικές αρχές μπορούν να εκτιμήσουν πόση φορολογία πρέπει να πληρώσετε.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks