10 Μαΐου 1933: Η καύση των βιβλίων από τους ΝΑΖΙ

ναζι-κάψιμο-βιβλία

Σαν σήμερα, τον Μάιο του 1933 Ναζί φοιτητές έκαιγαν βιβλία και οι περαστικοί παρακολουθούσαν. Μια από τις πιο ντροπιαστικές πράξεις στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η καύση των βιβλίων.

Η καύση βιβλίων είχε στόχο να εκδιώξει και να καταστρέψει οποιαδήποτε αντίληψη ή ιδέα που θεωρούνταν αντίθετη προς το καθεστώς των Ναζί, όπως οι εβραϊκές ιδέες και οι δημοκρατικές αξίες. Οι Ναζί επέλεξαν την ημέρα της 10ης Μαΐου για να πραγματοποιήσουν αυτήν την αποτρόπαιη πράξη, διότι ήταν η επέτειος της γέννησης του Γιόχαν Κρίστοφ Φρίντριχ Φόν Γκαίτε, ο οποίος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς στη γερμανική γλώσσα.

Όσα βιβλία ήταν “μη γερμανικά” καίγονταν. Κάηκε σημαντική λογοτεχνία, ποίηση, κάηκαν και σημαντικά συγγράμματά.

Στο Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη και σε πάρα πολλές πόλεις Ναζί έκαιγαν βιβλία, το υπόλοιπο πλήθος παρακολουθούσε.

Η καύση βιβλίων πραγματοποιήθηκε σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και τα βιβλία κατασχέθηκαν από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων βιβλιοθηκών, εκδοτικών οίκων και ιδιωτικών κατοίκων. Στη συνέχεια, τα βιβλία στοιβάχτηκαν σε μεγάλους σωρούς και κάηκαν. Καθώς τα βιβλία πετάχτηκαν στις φλόγες, διαβάστηκαν τα ονόματα των “προσβλητικών” για το καθεστώς συγγραφέων στο Βερολίνο.

Απίστευτα πράματα για την ανθρωπότητα. Είχαν ξανά επαναληφθεί στην ανθρωπότητα παρόμοια συμβάντα, αλλά θεωρητικά θα μπαίναμε σε μια καλύτερη φάση στην ανθρωπότητα με φάρο και οδηγό τα βιβλία, την λογοτεχνία και την ποίηση.

Δεν ήταν μόνο η 10η Μαΐου στη Γερμανία που κάηκαν βιβλία. Καιγόντουσαν καθ όλη τη διάρκεια που το καθεστώς κυβερνούσε στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks