Φρέσκα κουλούρια 11/1/22 – Τα σημερινά πρωινά νέα από το Βέλγιο …

βρυξέλλες-βέλγιο

Βάλε καφεδάκι και διάβασε τα πρωινά νέα από το Βέλγιο ☕️

Αν αγαπάς τα κουλουράκια μας κάνε ένα ΛΑΙΚ ή άσε απλά μια <3 στο ποστ στο FB 🙂 Γίνεται μια καλή προσπάθεια και πρέπει να διαδοθεί παντού! Στήριξε SuperGreek, συμμετέχοντας με κάθε τρόπο στο project.

Πλέον τα κουλουράκια σου θα τα ξανά φτιάχνει ο “SuperGreek” – Λαχταριστά και πλουμιστά !

Κάθε πρωί ο αγαπημένος σου SuperGreek θα γράφει τα φρέσκα νέα της ημέρας από Ολλανδία και Βέλγιο, σύντομα και από Γερμανία.

Οι Φίλοι

Πήγαιναν τα σύγνεφα έρημα στο δείλι,
τα βουνά βουβά στην ατμοσφαίρα,
ταξιδεύαν μου –αμίλητοι– οι φίλοι
στον αγέρα.

Είπα: οι φίλοι μου!… Η ζωή μου τρέμει–
οι τελευταίοι πάν’ μονάχοι τους οι τόποι,
άπιαστες οι γνωριμίες μου ανέμοι
κι οι ανθρώποι.

Όνειρο ήταν, ήταν πλάνη το πώς
ζούμε, φτάνει η ζωή μας φίλους νάχει,
χώρια ή αντάμα πάμε, όπως
και μονάχοι.

Όπως τα σύγνεφα έρημα στο δείλι,
τα βουνά βουβά στην ατμοσφαίρα,
όπως αμίλητοι πάνε μου οι φίλοι
στον αγέρα…

Γιάννης Σκαρίμπας

Έτοιμοι για Σκι και snowboard στο Βέλγιο; Οι πίστες άνοιξαν (2022)

Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σκι στο Βέλγιο; 

Το πρόσφατο κρύο σημαίνει ότι επτά χιονοδρομικά κέντρα στο Ανατολικό Βέλγιο είναι πλέον ανοιχτά, μετά από περίπου 15 εκατοστά χιονιού που έριξε το Σαββατοκύριακο.

Διαδρομές για σκι αντοχής και κατάβασης μπορούν να κάνουν κανονικά όσοι βρεθούν στις επαρχίες της Λιέγης και του Λουξεμβούργου – αλλά προς το παρόν το χιόνι συγκεντρώνεται γύρω από τα ανατολικά τμήματα της επαρχίας Λιέγης.

Διαβάστε ποια χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν στο Βέλγιο στο σχετικό άρθρο που ετοιμάσαμε στο SuperGreeks.

Πιο φτηνά τεστ στα φαρμακεία, μιας και επιτράπηκε στα σουπερ μαρκετ να πωλούνται

Το να επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ να πωλούν τεστ κορωνοϊού έχει ασκήσει πίεση στα φαρμακεία να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές. 

Ο Βελγικός Φαρμακευτικός Σύλλογος είπε ότι οι φαρμακοποιοί ήταν πάντα ελεύθεροι να ορίζουν τις δικές τους τιμές και αυτές είχαν μειωθεί μεταξύ 5 και 6 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ – όπου τα τεστ μπορεί να κοστίζουν μόλις 3 ευρώ – είναι ένας παράγοντας που συμβάλει στη μείωση των τιμών. Αλλά ένα άλλο είναι η αύξηση της προσφοράς -Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι πολύ πιο εύκολα διαθέσιμα σήμερα από ό,τι ήταν στα προηγούμενα στάδια της πανδημίας – Λόγω της Omicron οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Γεμάτα τα ΜΜΜ στο Βέλγιο ξανά

Παρά το γεγονός ότι η εργασία από το σπίτι απαιτείται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στις Βρυξέλλες έχει σχεδόν επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Stib. 

Στην ετήσια έκθεσή της, ο φορέας αναφέρει ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 274 εκατομμύρια ταξίδια στο δίκτυο. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η πληρότητα ήταν στο 90% του επιπέδου που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2019.

Ωστόσο, το Stib δεν αναμένει πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι το τέλος του 2023.

*Τα ΜΜΜ σε όλη τη χώρα μοιάζουν πραγματικά να έχουν ξανά επιστρέψει στην περίοδο προ-πανδημίας.

Η «οριστική επιστροφή του λύκου» το 2021 δεν γιορτάζεται από όλους

Το έτος 2021 ονομάστηκε η «οριστική επιστροφή του λύκου» από το φλαμανδικό κέντρο πληροφοριών για τη γεωργία και την κηπουρική (VILT), το οποίο παρακολουθούσε στενά πώς η επιστροφή του ζώου επηρέαζε ιδιαίτερα τον αγροτικό τομέα.

Το προστατευόμενο είδος έχει επιστρέψει στο Βέλγιο και σε άλλα μέρη της Ευρώπης – μια επιστροφή που χαιρετίστηκε από το σύνολο της κοινωνίας πλην των κτηνοτρόφων που έχουν σε κάποιες περιπτώσεις απώλειες περιουσιών.

Ορισμένες οικογένειες σε αγροτικές περιοχές ανησυχούν ακόμη και για την ασφάλεια των παιδιών τους αφού 15 ελάφια σκοτώθηκαν από λύκους στο περιφραγμένο λιβάδι ενός δημοφιλούς οικογενειακού θέρετρου, όπου φυλάσσονταν τα ελάφια για να τα παρατηρούν οι επισκέπτες.

Οι θανατηφόρες επιθέσεις σε ζώα φάρμας αυξήθηκαν επίσης τα τελευταία τρία χρόνια, από 51 το 2019 σε 108 το 2020 και 117 το πρώτο δεκάμηνο του 2021.

Παρόλα ταύτα SuperGreeks χαιρετίζουμε πραγματικά την επιστροφή του λύκου – Σε μία εποχή που οι απώλειες στη Φύση τείνουν να γίνουν συνήθεια, κατακτήσεις όπως αυτές θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενδυναμωθούν με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Διαβάστε και το σχετικό άρθρο που ανήρτησε χθες ο Αρκτούρος σε σχέση με ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε στην Πάρνηθα με λύκο

Περισσότερη χωρητικότητα στο μετρό των Βρυξελλών

Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών των Βρυξελλών MIVB αυξάνει τη χωρητικότητα σε δύο από τις γραμμές του μετρό της για να φιλοξενήσει σχεδόν 1.000 επιπλέον επιβάτες την ώρα από σήμερα. Οι δύο γραμμές στις οποίες έχει αυξηθεί η χωρητικότητα είναι η γραμμή 2 που εκτείνεται μεταξύ Simonis και Elisabeth και η γραμμή 6 που εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Elisabeth και Koning Boudewijn. Στο μέλλον θα υπάρχουν τρένα κάθε δυόμισι λεπτά κατά τις ώρες αιχμής 

Η εισαγωγή των νέων αμαξοστοιχιών του μετρό M7 στις γραμμές 1 και 5 σημαίνει ότι τα προηγούμενα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της συχνότητας και την αύξηση της χωρητικότητας στις γραμμές 2 και 6.

Η MIVB λέει ότι με τον καιρό τα 22 νέα τρένα του μετρό M7 θα αυξήσουν τη χωρητικότητα του δικτύου της κατά σχεδόν 8.000 επιβάτες/ώρα. 

Οικολογική καταστροφή! – Δεξαμενόπλοιο είχε διαρροή με απόρροια να χυθούν 30.000 λίτρα καυσίμων στο κανάλι Albert

Ακόμα μια οικολογική καταστροφή…

30.000 λίτρα καυσίμων έχουν χυθεί στο κανάλι Albert στο Beringen στην επαρχία Limburg. Η διαρροή ντίζελ σημειώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα της Κυριακής στο Nijverheidstraat όπου το ντίζελ διοχετευόταν από ένα βυτιοφόρο σε ένα παρακείμενο πρατήριο καυσίμων. 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έφτασε στο Μπέρινγκεν γύρω στις 21:45 και ξεκίνησε να καθαρίσει το χυμένο ντίζελ από το κανάλι.

Ζητήθηκε από τους ντόπιους να μείνουν μακριά από το σημείο της διαρροής και να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες τους. 

Ο Nigel Leirens από την πόλη Aalst της Ανατολικής Φλάνδρας κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό street art

 Ο Street Artist που γεννήθηκε στη Γάνδη, αλλά επί του παρόντος κατοικεί στο Aalst κέρδισε τον διαδικτυακό διαγωνισμό για το project του “The Girl with the Windmills” που κοσμεί τον τοίχο ενός κτιρίου στην ανατολική φλαμανδική πόλη Lokeren.

Το Street Art Cities  είναι η μεγαλύτερη κοινότητα street art στον κόσμο και δραστηριοποιείται σε περίπου 900 πόλεις παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 2016.

Κάθε μήνα, τα μέλη της κοινότητας Street Art Cities μπορούν να ψηφίσουν αυτό που θεωρούν ότι είναι το καλύτερο έργο. Τα 25 καλύτερα έργα επιλέγονται για τον τελικό γύρο ψηφοφορίας για την επιλογή της καλύτερης δημιουργίας street art στον κόσμο. 

Η τοιχογραφία απεικονίζει μια γυναίκα από την Αφρική που φορά μαντίλα και κρατά ένα πουλί στον ώμο της. Το έργο ανατέθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση 11.11.11, σε συνεργασία με την πόλη του Lokeren και το μη κερδοσκοπικό Wallin’ vzw. 

Η άνοδος των τιμών των καυσίμων πυροδοτεί τον φόβο του διαρθρωτικού πληθωρισμού στο Βέλγιο

Οι τιμές του ντίζελ ανεβαίνουν ξανά την Τρίτη κατά 0,03 ευρώ, υπογραμμίζοντας τους φόβους των κορυφαίων οικονομολόγων για έναν σκληρό χειμώνα για τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο οικονομικών του Βελγίου ανακοίνωσε την αύξηση στις μέγιστες τιμές των καυσίμων, με το λίτρο ντίζελ να έχει πλέον ανώτατο όριο στα 1.763 ευρώ και τη βενζίνη επίσης να είναι 0,01 ευρώ ακριβότερη.

Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια από τις 13 Ιανουαρίου για τους ομογενείς σε θέματα που αφορούν τη φορολογία

Η νομική εταιρεία των Βρυξελλών Cabinet David διοργανώνει τη δωρεάν σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων σχετικά με θέματα φορολογικού και κτηματομεσιτικού σχεδιασμού  για ομογενείς στο Βέλγιο. 

Μέσα από αυτά τα σεμινάρια μπορεί κάποιος να μάθει όλα τα βασικά για την φορολογία στο Βέλγιο.

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα- θα βρείτε πολλά ενδιαφέρονται βοηθητικά webinars.

Νέο σχέδιο για να γίνει η Place Flagey λιγότερο γκρίζα και περισσότερο πράσινη

Η αλήθεια είναι ότι ενώ είναι μια μεγάλη πλατεία με ένα πανέμορφο πάρκο παραδίπλα, η ίδια είναι γκρίζα και σίγουρα θα ήθελε αλλαγές για να γίνει πιο όμορφη, λειτουργική και ιδανική για το για ένα σύγχρονο αστικό τοπίο.

Η υπάρχουσα πλατεία είναι ένα δημοφιλές μέρος για συγκεντρώσεις, με τακτικές δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη στην εβδομαδιαία αγορά, αλλά είναι κυρίως τσιμεντένια και η έλλειψη σκιάς συμβάλλει σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ειδικά το καλοκαίρι.

60 δέντρα θα φυτευτούν στην πλατεία. Τα πρόσθετα φυτά θα αυξήσουν τη βιοποικιλότητα, θα δροσίσουν τον χώρο και θα βοηθήσουν στην απορρόφηση του νερού της βροχής.  

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2023.

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks