12 Γερμανοί που άλλαξαν τον κόσμο

Αινσταιν-graffiti

Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι και γνωστοί Γερμανοί που, αν και τώρα έχουν πεθάνει, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόσμου μας μέσα από τη συνεισφορά τους στην επιστήμη, την τέχνη και την ιστορία. Αρκετοί άνθρωποι έχουν συμβάλει σημαντικά στη γερμανική, αλλά και παγκόσμια κουλτούρα ή έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Βελτίωσαν τον τρόπο ζωής σε όλο τον κόσμο, διαμόρφωσαν την Ευρώπη και άλλαξαν το μέλλον με τις εφευρέσεις τους.

Johannes Gutenberg (1398–1468)

Χρυσοχόος και εφευρέτης. Επίσης, θεωρείται ο πατέρας της τυπογραφίας, διότι εφηύρε μηχανές εκτύπωσης και υλοποίησε τη μέθοδο για τη μαζική εκτύπωση βιβλίων. Η τυπογραφική μέθοδος του Γουτεμβέργιου θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική εφεύρεση της δεύτερης χιλιετίας και το γεγονός που εγκαινίασε τη νεότερη Εποχή της ανθρώπινης ιστορίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αναγέννησης, τη Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό και την επιστημονική επανάσταση, ενώ παράλληλα έθεσε τη βάση για τη σύγχρονη εκπαίδευση. Το σημαντικότερο έργο του, η “Βίβλος του Γουτεμβέργιου” , φημίζεται για την υψηλή αισθητική και τεχνική του ποιότητα.

Martin Luther (1483–1546)

Μοναχός, ιερέας, καθηγητής, θεολόγος και μεταρρυθμιστής της εκκλησίας. Η αμφισβήτηση του Martin Luther για τις διδασκαλίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ενέπνευσε την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Αυτό επηρέασε βαθιά τα δόγματα και τον πολιτισμό των λουθηρανικών και προτεσταντικών παραδόσεων, καθώς και την πορεία του δυτικού πολιτισμού.

Johann Sebastian Bach (1685–1750)

Έπαιξε το εκκλησιαστικό όργανο και ήταν συνθέτης. Τα έργα του για χορωδία, ορχήστρα και σόλο όργανα έφεραν την περίοδο του Μπαρόκ στην απόλυτη ωριμότητά της. Χωρίς απαραίτητα να δώσει νέες μορφές, εμπλούτισε το κυρίαρχο γερμανικό στιλ. Επιπλέον, η επίδραση του στην ανάπτυξη της εκκλησιαστικής μουσικής ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες όλων των εποχών.

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)

Ποιητής και μυθιστοριογράφος, το πιο διαχρονικό έργο του – το διμερές δραματικό ποίημα Faust – είναι ένα από τα κορυφαία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Άλλα λογοτεχνικά έργα του Goethe περιλαμβάνουν: “Τα χρόνια της μαθητείας του Γουλιέλμου Μάιστερ“, το επιστολικό μυθιστόρημα, “Τα πάθη του νεαρού Βερθέρου“, καθώς και το ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, με τίτλο: Οι εκλεκτικές συγγένειες.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)

Ένας σημαντικός συνθέτης της κλασικής εποχής, του οποίου η παραγωγή του εμπεριέχει πάνω από 600 συνθέσεις και περιλαμβάνει έργα που αναγνωρίζονται ευρέως ως διαμάντια της κλασικής μουσικής. Ο Mozart είναι από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαίους συνθέτες και ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες που έζησε ποτέ.

Otto von Bismarck (1815–1898)

Ευρωπαίος πολιτικός του 19ου αιώνα και Πρωθυπουργός της Πρωσίας από το 1862 έως το 1890, του οποίου την υπογραφή φέρει την ενοποίηση της Γερμανίας. Από το 1867, ήταν καγκελάριος της Βόρειας Γερμανικής Συνομοσπονδίας. Όταν η Γερμανική Αυτοκρατορία δημιουργήθηκε το 1871, υπηρέτησε ως πρώτος Καγκελάριος. Ο Bismark δέχτηκε εκδηλώσεις λατρείας στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το θάνατό του. Λόγω του τρόπου διακυβέρνησής του, στο Αρχιπέλαγος του Bismark στην Παπούα Νέα Γουινέα δόθηκε το όνομά του.

Karl Friedrich Benz (1844–1929)

Μηχανικός αυτοκινήτων, ο οποίος θεωρείται ο εφευρέτης του βενζινοκίνητου αυτοκινήτου. Άλλοι Γερμανοί σύγχρονοι, όπως ο Gottlieb Daimler και ο Wilhelm Maybach, εργάστηκαν επίσης για την ίδια εφεύρεση, αλλά ο Benz κατοχύρωσε το έργο του και έπειτα, όλες τις διαδικασίες που καθιστούσαν εφικτή τη χρήση της μηχανής εσωτερικής καύσης σε αυτοκίνητα. Δημιούργησε μία πατέντα το 1886 για τον πρώτο του κινητήρα, τον οποίο σχεδίασε το 1878. Το 1885, ο Benz δημιούργησε επίσης τη μοτοσικλέτα (Motorwagen), που αποτελεί και το πρώτο εμπορικό αυτοκίνητο. Το όνομα της εταιρίας Mercedes-Benz οφείλεται εν μέρει στον Karl Friedrich Benz.

Paul Gottlieb Nipkow (1860-1940)

Τεχνικός και πρωτοπόρος της τηλεόρασης, καθώς εφηύρε το ηλεκτρικό τηλεσκόπιο για την ηλεκτρική αναπαραγωγή φωτιστικών αντικειμένων. Στην πραγματικότητα, αυτές ήταν οι βασικές συσκευές για τις τηλεοπτικές εκπομπές. Ο Nipkow πρότεινε την πρώτη πρακτική αρχή της τηλεόρασης, που βασίζεται σε ένα δίσκο σάρωσης και μεταδίδει ζωντανές, κινούμενες εικόνες με διαβάθμιση χρώματος ή κλίμακα του γκρι το 1884. Επιπλέον, ο Nipkow έγινε διάσημος για τη δημιουργία της τηλεόρασης και το 1935, ο πρώτος δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός στον κόσμο πήρε το όνομά του.

Albert Schweitzer  (1875–1965)

Θεολόγος, μουσικός, φιλόσοφος και ιατρός, που έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη φιλοσοφία του με θέμα στο σεβασμό για τη ζωή, που εκφράστηκε με πολλούς τρόπους. Πιο συγκεκριμένα, ίδρυσε και υποστήριξε το Νοσοκομείο Lambaréné στη Γκαμπόν.

Konrad Adenauer (1876–1967)

Ως συντηρητικός πολιτικός, η σταδιοδρομία στην πολιτική διήρκησε 60 χρόνια, με αφετηρία το 1906. Ευρύτερα γνωστός είναι για το ρόλο του, ως πρώτος Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1949 έως το 1963. Επίσης, ο Adenauer ήταν πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης από το 1950 έως το 1966. Στην πραγματικότητα, ήταν ο παλαιότερος καγκελάριος που υπηρέτησε ποτέ στη Γερμανία.

Albert Einstein (1879–1955)

Ένας θεωρητικός φυσικός και ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς όλων των εποχών. Αρχικά, επεξεργάστηκε τη θεωρία της σχετικότητας και συγκεκριμένα την ισοδυναμία μάζας-ενέργειας, E = mc2. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1921 για τις υπηρεσίες του στη θεωρητική φυσική και ειδικότερα, για την ανακάλυψη του νόμου του φωτοηλεκτρικού αποτελέσματος.

Konrad Zuse (1910-1995)

Ένας μηχανικός και πρωτοπόρος υπολογιστών, του οποίου το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν ο πρώτος λειτουργικός υπολογιστής, το Z3, του 1941. Το Z3 ήταν ο πρώτος, προγραμματιζόμενος υπολογιστής στον κόσμο. Ο Zuse σχεδίασε, επίσης, την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, το Plankalkül , που δημοσιεύθηκε το 1948. Ήταν μια θεωρητική συμβολή, καθώς η γλώσσα δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, δεν επηρέασε άμεσα τις γλώσσες που είχαν ήδη εφαρμοστεί.

Πηγή αρχικής εικόνας: Phys.org

Διαβάστε επίσης: Σημαντικές γυναικείες φιγούρες της Γερμανίας

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks