[Σαν σήμερα το 1920] Οι ολυμπιακοί αγώνες της Αμβέρσας και τα όμορφα, παράδοξα, αλλά και τρελά συμβάντα

[Σαν σήμερα το 1920] Πριν από 103 χρόνια  έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ολυμπιακό στάδιο του Beerschot στην Αμβέρσα (Βέλγιο) με πολλά συμβάντα. Το σημαντικότερο γεγονός ήταν ότι για πρώτη φορά θα εμφανιζότανε η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πάμε να δούμε τα παράδοξα και κάποια από τα γεγονότα της εποχής.

Αρχικά, να πούμε ότι δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα την ακριβή ημερομηνία έναρξης των Αγώνων στην Αμβέρσα. Η ΔΟΕ υποδεικνύει την 20η Απριλίου το 1920, ακριβώς πριν από 103 χρόνια από σήμερα, όμως ιστορικοί και άλλοι αναλυτές έχουν διαφορετική άποψη. Η διαφορετική άποψη λέει ότι η ημερομηνία έναρξης είχε προγραμματιστεί για την 20η Απριλίου, επειδή όμως η αμερικάνικη ομάδα δεν είχε φτάσει στην ώρα της, ξεκίνησε στις 23 Απριλίου.

Η επίσημη τελετή έναρξης με όλα τα αθλήματα έγινε στις 14 Αυγούστου.

Έχουμε την τελετή έναρξης των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αμβέρσα και αρκετά γεγονότα:

🔸 Λαμβάνουν μέρος 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 χώρες

🔸 Για πρώτη φορά εμφανίζεται η σημαία με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους!

🔸Ένας Αμερικάνος αθλητής κλέβει τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων και την παραδίδει το 2000, όταν και είναι 103 ετών! Μπορεί να την δει κάποιος αυτή τη σημαία στο Ολυμπιακό μουσείο στη Λωζάνη.

🔸 Απαγγέλλεται ο ολυμπιακός ύμνος από τον Βέλγο ξιφομάχο Βιτόρ Μπουάν

🔸Ο αρχιτέκτονας του Ολυμπιακού σταδίου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στο Χόκεϊ. Αυτός ήταν που είχε φτιάξει την αψίδα του θριάμβου, η οποία όμως δεν άντεξε στο χρόνο και κατεφαφίστηκε σύντομα.

🔸Ένας ολυμπιονίκης καταδικάστηκε σε θάνατο το 1930 με ηλεκτρική καρέκλα. Ο χρυσός ολυμπιονίκης στη σκοποβολή με την ομάδα των ΗΠΑ, ήταν και επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, αλλά είχε και σχέση με μια μαθήτρια του. Ο Ολυμπιονίκης είπε στη γυναίκα του για τη σχέση του με τη μαθήτρια, ενώ μετά τη σκότωσε. Το δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Snook.

🔸 Tα εισιτήρια ήταν ακριβά για τους θεατές, ενώ βρισκόμασταν στην περίοδο που μόλις είχε τελειώσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Έτσι αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες παρακολούθησαν μόνο πλούσιοι.

🔸Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αμβέρσας λαμβάναν χώρα και σε άλλες πόλεις όπως η Οστάνδη (πόλο και ιστιοπλοΐα), οι Βρυξέλλες (ποδόσφαιρο, ξιφασκία) και η Γάνδη (ποδόσφαιρο), αλλά η πλειοψηφία των αθλημάτων πραγματοποιούνταν μέσα και στην περιφέρεια της Αμβέρσας.

🔸Το Βέλγιο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο, αλλά χωρίς να τελειώσει ο αγώνας κερδίζοντας 2-0, εναντίον της Τσεχοσλοβακίας. Οι Τσεχοσλοβάκοι δεν ήταν ευχαριστημένοι με την επιλογή του Βρετανού διαιτητή John Lewis. Υπάρχει συζήτηση για ένα πενάλντι και επίσης διαφωνία για το 2ο γκόλ του Βελγίου. Η Τσεχοσλοβακία αποχώρησε στο 43ο λεπτό.

🔸Η ολυμπιακή ποδοσφαιρική ομάδα της Ολλανδίας δεν ήταν ευχαριστημένη με τη στέγασή της, σε ένα σκάφος «Hollandia» στο Scheldt. Τα μέσα της εποχής “έκραζαν” τη διοργάνωση για ότι το μέρος ήταν ακατάλληλο και βρώμικο.

Πηγή: HLN

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks