Ουκρανία: Εκτιμήσεις για 4 εκατ. πρόσφυγες – Εξετάζει ενεργοποίηση της Οδηγίας περί Προσωρινής Προστασίας η Ε.Ε.

ουκρανία-πρόσφυγες

Ως αντίδραση στο νέο προσφυγικό κύμα, το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αποφάσισε να εξετάσει την ενεργοποίηση της Οδηγίας περί Προσωρινής Προστασίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι αρχικές εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τοποθετούν τον αριθμό των προσφύγων που θα προκύψουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα 4 εκατομμύρια, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι θα φτάσουν τα 7 εκατομμύρια, ανέφερε ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. Γιάνεζ Λέναρτσιτς. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Λέναρτσιτς ανέφερε ότι άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ θεωρούν ως και 18 εκατομμύρια Ουκρανοί ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες του αν οι εχθροπραξίες παραταθούν.

Ως αντίδραση στο νέο προσφυγικό κύμα (ο ΟΗΕ νωρίτερα σήμερα τοποθετούσε τον αριθμό των Ουκρανών που έχουν ήδη φύγει από τη χώρα τους στις 368.000), το Συμβούλιο αποφάσισε να εξετάσει την ενεργοποίηση της Οδηγίας περί Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Directive), η οποία εγκρίθηκε το 2001 για την αντιμετώπιση καταστάσεων μαζικής εισροής εκτοπισμένων ατόμων. Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είπε ότι θα παρουσιάσει τη σχετική πρόταση της Κομισιόν την προσεχή Πέμπτη, όταν το Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου. Όπως ανέφερε, τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου στήριξαν την ενεργοποίηση της Οδηγίας, αν και ορισμένοι υπουργοί έθεσαν το ερώτημα μήπως είναι πρόωρη μια τέτοια κίνηση. Η διάρκεια ισχύος της Οδηγίας μπορεί να επεκταθεί ως τρία χρόνια.

Η κ. Γιόχανσον ανέφερε ότι περιλαμβάνονται προβλέψεις «εθελοντικής αλληλεγγύης» στην Οδηγία (μετεγκατάστασης προσφύγων μεταξύ κρατών-μελών). Ορισμένοι υπουργοί, ωστόσο, όπως είπε, ζήτησαν ενισχυμένα μέτρα αλληλεγγύης, ενώ άλλοι εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ώστε να θεσμοθετηθεί (μεταξύ άλλων) ένας μόνιμος μηχανισμός για τη μετεγκατάσταση. Η κ. Γιόχανσον εξέφρασε την ελπίδα η νέα κρίση να αποτελέσει θρυαλλίδα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο, το οποίο η Κομισιόν παρουσίασε το Σεπτέμβριο του 2020.

Η Σουηδή επίτροπος επαίνεσε την «εντυπωσιακή αλληλεγγύη» που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες προς τους Ουκρανούς. Οι περισσότεροι πρόσφυγες από τη χώρα ως τώρα μένουν με συγγενείς τους, έχοντας τη δυνατότητα παραμονής χωρίς βίζα για 90 μέρες, είπε. Τόνισε όμως ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την 91η μέρα» και για τη μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις ασύλου εκ μέρους των προσφύγων από την Ουκρανία.

Η Επιτροπή, επίσης, θα υπερ-τριπλασιάσει τους ετήσιους πόρους που διαθέτει για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία (στα 90 εκατομμύρια για το 2022, έναντι περίπου 25 εκατομμύρια ετησίως από το 2014-2021). Αυτή θα είναι η συνεισφορά του κοινοτικού προϋπολογισμού στο επικείμενο κάλεσμα του ΟΗΕ για στήριξη των Ουκρανών προσφύγων.

Τόσο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαρέν όσο και ο επίτροπος Λέναρτσιτς τόνισαν την ανάγκη, πλην των κρατών-μελών πρώτης υποδοχής της Ε.Ε. (Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία), να στηριχθεί και η Μολδαβία, η οποία επίσης υποδέχεται μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων.

Φωτογραφία : AP

Πηγή

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks