Πώς και γιατί φεύγουν οι Έλληνες και πάλι στο εξωτερικό; Το 4ο μεταναστευτικό κύμα είναι μπροστά μας…

ταξίδια-πτήσεις-ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα στο SupporT των SuperGreeks δεχόμαστε και πάλι δεκάδες μηνύματα από Έλληνες που ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Εναγωνίως ψάχνουν πληροφορίες για το πως είναι η ζωή στην Κεντρική Ευρώπη, τι συμβαίνει με σπίτια και κυρίως με την εργασία, τους μισθούς, το βιωτικό επίπεδο, τις σπουδές, κ.α.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με πλούσια εμπειρία αποδημίας.

Αυτοί που έχουν ανθρώπους ήδη στο εξωτερικό είναι πιο προετοιμασμένοι και έχουν πιο “ψαγμένες” ερωτήσεις, άλλοι μας βρήκαν από το Google και μας ρωτάνε περισσότερο γενικές πληροφορίες που αφορούν τη ζωή στο εξωτερικό.

Μηνύματα γεμάτα αγωνία.

Πολλοί, μπορείς να το καταλάβεις από το ύφος των μηνυμάτων, είναι πολλοί αγχωμένοι και θέλουν να φύγουν όπου φύγει -φύγει. Μπορείς να το καταλάβεις από την ένταση των μηνυμάτων τους – είναι μηνύματα γεμάτα αγωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία σταμάτησε το μεταναστευτικό κύμα, αλλά τώρα που φεύγουμε από την πανδημική κρίση οι Έλληνες ξανά ψάχνουν να φύγουν από τη χώρα μας.

Μια μελέτη

Μια εξαιρετική, για πολλούς λόγους, μελέτη, παρουσίασε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, στο περυσινό ετήσιο, 20ό Συνέδριο Μάρκετινγκ των αεροπορικών εταιρειών, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν από έρευνες που έγιναν στο αεροδρόμιο  για τους Έλληνες μετανάστες, για αυτούς που έφυγαν μετά το 2010 και για αυτούς που είχαν μεταναστεύσει νωρίτερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη 160 χιλιάδες Έλληνες έφυγαν για τη Γερμανία, 17 χιλιάδες για την Ολλανδία και 8 χιλιάδες για το Βέλγιο- σε όλο τον κόσμο πήγαν οι Έλληνες κατά χιλιάδες από το 2010 μέχρι το 2019. Οι περισσότεροι μετανάστες έφυγαν από το 2010 μέχρι το 2014.

Δική μας εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός αυτός είναι αισθητά μεγαλύτερος.

Οι περισσότεροι Έλληνες σε αυτή την κρίση έχουν καλή μόρφωση.

Για άλλους είναι εύκολα και για άλλους πιο δύσκολα

Οι συνήθεις ερωτήσεις των Ελλήνων, αναλόγως μορφωτικού επιπέδου και συνθηκών, διαφέρουν αρκετά. Άλλες ερωτήσεις θα κάνει ένας φοιτητής που μόλις τελείωσε τη σχολή του στην Ελλάδα, άλλες ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, άλλες ένας εργαζόμενος με μεγάλη εμπειρία στο εξωτερικό ή την Ελλάδα και άλλες τα παιδιά που ψάχνουν να φύγουν ανειδίκευτα για ένα καλύτερο μέλλον.

Άλλοι γνωρίζουν τα μονοπάτια και άλλοι ψάχνουν να βρουν το δρόμο τους. Άλλοι ξεκινάνε με όλα τα υπάρχοντα τους, ένα γεμάτο αυτοκίνητο και ελάχιστες πληροφορίες, άλλοι έρχονται σε φίλους και συγγενείς και βρίσκουν πιο γρήγορα το δρόμο τους. Άλλοι βρίσκουν εύκολα εργασία γιατί έχουν τα πτυχία ή / και την εμπειρία και άλλοι ζορίζονται αρκετά γιατί δε γνωρίζουν καν Αγγλικά. Οι περισσότεροι ζορίζονται με την εύρεση σπιτιού- το πρόβλημα είναι τεράστιο στο Benelux και τη Γερμανία, τα ενοίκια σπιτιών είναι υψηλά.

Δεν είναι για όλους το εξωτερικό…

Άλλοι δεν έχουν πρόβλημα να ζούνε μακρυά από φίλους και οικογένεια – θέλουν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, νέες κουλτούρες και νέα τοπία, άλλοι πάλι νοσταλγούν καθημερινά την Ελλάδα- δεν μπορούν να την αποχωριστούν ακόμα και αν ζούνε ήδη πολλά χιλιόμετρα μακρυά.

Άλλοι νιώθουν μόνοι και άλλοι κάνουν αμέσως παρέες.

Άλλοι πηγαίνουν κάθε μήνα σχεδόν στην Ελλάδα και άλλοι πηγαίνουν ανά μερικά χρόνια και ας είναι η πτήση μόνο 2 ώρες.

Άλλοι στην αντίπερα όχθη θα έφευγαν από την Ελλάδα σε κάθε περίπτωση. Είναι περίεργοι και θέλουν να εξερευνήσουν όλο τον κόσμο-πάντα υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι σε όλους τους λαούς.

Δεν είναι για όλους το εξωτερικό… θα ακούσεις να λένε συχνά αρκετοί.

Οι θυμωμένοι / πληγωμένοι από την Ελλάδα

Κάποιοι Έλληνες βγάζουν θυμό και άλλοι απλά είναι πληγωμένοι από την Ελλάδα. Κάποιοι ξεκίνησαν με θυμό και πλέον είναι απλά πληγωμένοι, προδομένοι.

Ανεξαρτήτου μορφωτικού επιπέδου, εργασιακής εμπειρίας, ηλικίας, φύλου και άλλων χαρακτηριστικών, οι περισσότεροι μας στέλνουν μηνύματα θυμωμένοι ή πληγωμένοι με την Ελλάδα. Αργότερα όταν έρθουν στο εξωτερικό, εγκατασταθούν, προσαρμοστούν και περάσουν τα χρόνια, αυτά τα συναισθήματα ξεθυμαίνουν. Άλλοι ακόμα και μετά από χρόνια υπόσχονται να μην επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα.

Ανεξαρτήτως ποιοτικών χαρακτηριστικών που αναφέραμε και παραπάνω, οι άνθρωποι που μας στέλνουν είχαν πρόβλημα γενικά με τη νοοτροπία των Ελλήνων που αφήσαμε πίσω μας και τις περισσότερες φορές κάνουν παράπονα για την εργασία τους, το εργασιακό περιβάλλον. Οι κακοί μισθοί, η έλλειψη θέσεων εργασίας,οι απαράδεκτες συμπεριφορές εργοδοτών.

Ακόμα και τα άτομα που υποτίθεται ότι είναι πιο προστατευμένα από την οικονομική κρίση, αφού διαθέτουν υψηλά προσόντα και μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, επιλέγουν τη μετανάστευση αναζητώντας σεβασμό των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνθήκες δικαιοσύνης και αξιοπρεπούς εργασίας.

Οι Έλληνες νιώθουν ότι αδικούνται στην Ελλάδα… Ότι κάποιος τους κλέβει. Ότι κάποιος τους λέει ψέμματα. Ότι δε νοιάζεται κανείς γι’ αυτούς.

Οι 3 μεγάλες κρίσης της Ελλάδος και η μετανάστευση

Η τελευταία κρίση είναι της τελευταίας 10ετίας – οι νέοι μετανάστες με τρομερό μορφωτικό επίπεδο που άφησαν την Ελλάδα για τους γνωστούς λόγους. Μόνο το 2013 έφυγαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες μετανάστες. Αυτή η κρίση δεν έχει σταματήσει μέχρι και σήμερα και ούτε και η ροή των μεταναστών, αν εξαιρέσεις τον τελευταίο 1.5 χρόνο της πανδημίας.

Και οι 3 κρίσεις έχουν

  1. Μεγάλη χρονική διάρκεια- Περίπου 10 χρόνια
  2. αυξημένη ένταση ως προς την ένταση της ροής
  3. Καθυστέρηση έναρξης του φαινομένου σε σχέση με τον χρόνο καταγραφής του υψηλού ποσοστού ανεργίας.

Οι περίοδοι μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων είναι από το 1903 έως το 1917, 1960-1972 και 2010-σήμερα και σχετίζονται και στις τρεις φάσεις με οικονομικά κίνητρα με εξαίρεση μέρος του δεύτερου κύματος, τα έτη 1969-1971, που οφείλεται σε πολιτικούς λόγους (δικτατορία).

Το 4ο κύμα μετανάστευσης

Μετά την παύση της ροής μετανάστευσης για 1.5 χρόνο λόγω κορονοιού, όλα δείχνουν ότι ξανά ξεκινάει ένα νέο κύμα μετανάστευσης. Το 4ο κύμα.

Μάλλον, είναι μπροστά μας- το νιώθουμε- μπορούμε να το αντιληφθούμε από τα πολλά μηνύματα που δεχόμαστε στο SupporT, αλλά και λόγω της έντασης των μηνυμάτων. Πολλοί έχουν ήδη έρθει στο εξωτερικό από τις αρχές του καλοκαιριού και αμέσως μετά τους εμβολιασμούς. Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που ξεκίνησαν να έρχονται από τον Σεπτέμβριο και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί αυτή η ροή και μάλιστα θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Οι μισθοί στην Ελλάδα δε βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ούτε για τους ανειδίκευτους, ούτε για τους σπουδαγμένους και αυτούς που έχουν μεγάλη εργασιακή εμπειρία. Το εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα παραμένουν, σε πολλές περιπτώσεις και όχι σε όλες, βασανιστήρια για κάποιους. Στα κοινωνικά ζητήματα η Ελλάδα, κατά την άποψη μας, έχει κάνει βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι τόσο μεγάλα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι υποδομές στα ΜΜΜ, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους δρόμους – τους ποδηλατοδρόμους.

Αυτοί οι λόγοι και άλλοι πολλοί περισσότεροι μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 4ο κύμα μετανάστευσης είναι μπροστά μας.

Με τους SuperGreeks η μετανάστευση προς την Κεντρική Ευρώπη έγινε πιο εύκολη

Για να αποφύγουμε το συνωστισμό και επειδή είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το άρθρο θα το διαβάσουν χιλιάδες Έλληνες του Εξωτερικού και Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν για νέους τόπους, νέες εμπειρίες θα σας παροτρύναμε πριν μας στείλετε ένα μήνυμα να διαβάσετε αυτά τα σημαντικά μας άρθρα που συμπεριλαμβάνουν κυριολεκτικά ότι πληροφορία αναζητάς:

Έρχεσαι στη Γερμανία για να ζήσεις; Μάθε τα πάντα! Πλήρης οδηγός για όλους τους Έλληνες της Γερμανίας

Έρχεσαι στην Ολλανδία για να ζήσεις; Μάθε τα πάντα! Πλήρης οδηγός για όλους τους Έλληνες της Ολλανδίας

Έρχεσαι στο Βέλγιο για να ζήσεις; Μάθε τα πάντα. Πλήρης οδηγός για όλους τους Έλληνες του Βελγίου…

Δημοφιλείς προορισμοί και σε αυτό το 4ο κύμα θα είναι οι χώρες του Benelux (Γερμανία, Βέλγιο) και φυσικά η Γερμανία που οι Έλληνες έχουμε χτίσει τη δική μας αποικία εκεί.

*Αν μας στέλνετε ερωτήσεις για άλλες χώρες, εκτός αυτών των τριών, δυστυχώς δε μπορούμε να βοηθήσουμε. Για την ώρα τουλάχιστον.

Τα σύγχρονα κίνητρα μετανάστευσης είναι διαφορετικά από αυτά του παρελθόντος. Υπάρχουν Έλληνες που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν ποτέ ξανά πίσω… Εκτός και αν γίνουν ριζικές αλλαγές πίσω στη χώρα μας. Θα γίνουν όμως; Εδώ θα είμαστε να το δούμε.

Εσύ SuperGreek γιατί έφυγες από την Ελλάδα για το εξωτερικό; Γράψε μας στα σχόλια…

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν γι’ αυτό την μετανάστευση των Ελλήνων και από την αίσθηση που έχουμε από τα χιλιάδες μηνύματα που λάβαμε τα τελευταία χρόνια στο SuperGreeks.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks