6 πράματα που δε γνώριζες για το Άμστερνταμ

Ποδήλατα > Άνθρωποι

Tα ποδήλατα είναι περισσότερα από τους κατοίκους του Άμστερνταμ. Ο καθένας μπορεί να έχει από 2-3 ποδήλατα ( Όπως κάποτε είχαμε στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα, ανά οικογένεια! 😜 ). Όπως και επίσης να επισημάνουμε, ότι κάθε χρόνο, ο δήμος του Άμστερνταμ μαζεύει από τα κανάλια περισσότερα από 12000 ποδήλατα ! Ξέρετε … Από κλωτσιές, από τον αέρα και τα ντόμινο, πέφτουν επειδή δεν είναι καλά κλειδωμένα και ίσως όποιου του χαλάει ένα ποδήλατο να το πετάει στο κανάλι.

Το Άμστερνταμ είναι μόνο η πρωτεύουσα της χώρας

Ότι το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας αλλά όχι του γεωγραφικού διαμερίσματος της βόρειας Ολλανδίας. Για να καταλάβεις τη διαφορά του “Holland” από το “The Netherlands” δες το σχετικό μας άρθρο! Η πρωτεύουσα της Βόρειας Ολλανδίας είναι το πανέμορφο Haarlem που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη του Άμστερνταμ.

Haarlem

Έχει περισσότερες γέφυρες από τη Βενετία

Το Άμστερνταμ έχει περισσότερες από 1300 γέφυρες. Δηλαδή 3πλάσιες από τη Βενετία.

Και είναι και πιο όμορφο το A’Dam 😍

Το Άμστερνταμ είναι μία πόλη κάτω από τη στάθμη της θάλασσας

Η φωτογραφία παρακάτω μας δείχνει για την εκάστοτε περιοχή του Άμστερνταμ, πόσο κάτω είναι από τη στάθμη της θάλασσας.

Το 1/4 της πόλης του Άμστερνταμ βρίσκεται κάτω απο τη στάθμη της θάλασσας. Το χαμηλότερο σημείο είναι 6.7 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.

Αmsterdam Museum

To πρώτο coffeshop του Άμστερνταμ

Όχι δεν ήταν τα “Bulldog”! Ήταν το “yellow mellow”. Το yellow mellow παραμένει κλειστό τον τελευταίο χρόνο για άγνωστους λόγους. Ο περισσότερος κόσμος που ασχολείται με το άθλημα ( Toυριστικά γιατί οι locals γνωρίζουν ) γνωρίζει ότι το Bulldog ήταν το πρώτο μιας και στην επιγραφή του γράφει το “πρώτο coffeshop”, όμως στην πραγματικότητα εννοεί ότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα του “Bulldog” ήταν απλά το πρώτο…. Και στον κόσμο περνάει το μήνυμα που θέλει. Bulldogάρα είσαι – Τη “μισή” πόλη έχεις!

To “yellow mellow” άνοιξε τις πόρτες του, το 1972. Το “bulldog” το 1975.

Η σημαία της πόλης

Όσο και να σε ξενερώνει αυτό που θα σου πούμε γιατί μπορεί να την έχεις κρεμασμένη σπίτι σου μιας και είναι σημαιάρα. Η σημαία του Άμστερνταμ δε σημαίνει πουτάνες, ναρκωτικά, καζίνα. Συμβολίζει τον Άγιο Αντρέα! Όταν ήρθαμε για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ νομίζαμε ότι τα Χ σημαίνουν κάποιο τρίπτυχο “αλητείας” και όποιον ρωτούσαμε έπειτα μας έλεγε τη δικιά του ερμηνεία για το τι συμβολίζουν αυτά τα 3Χ.  Βέβαια, είναι σύμβολο της πόλης. Χαρακτηρίζει πλέον το brand της πόλης και εμείς ακόμα την καρά γουστάρουμε.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks