Αεροδρόμιο Schiphol: Όλες οι πληροφορίες που θέλεις να γνωρίζεις

Όσα δε γνωρίζετε για το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ… Και είναι αρκετά αυτά.

To αεροδρόμιο του Άμστερνταμ είναι από τα πιο μεγάλα και τα πιο ενδιαφέροντα αεροδρόμια στον κόσμο. Μπορείς να περάσεις καλά στο Schiphol!

Το Σιπχολ (Schiphol Airport) του Άμστερνταμ, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου, ένα από τα μεγαλύτερα (σε επιβάτες) της Ευρώπης (3ο μεγαλύτερο πίσω από το Heathrow του Λονδίνου και το Charles de Gaulle του Παρισιού), ενώ έχει ανταποκρίσεις για προορισμούς μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Β. Αμερικής.

Είναι ένα αεροδρόμιο αρκετά μεγάλο, και θα ήταν χρήσιμο να έχετε μια πρώτη άποψη του τι και πώς να προσανατολιστείτε ή ακόμα και τι δυνατότητες έχετε αν υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής.

Προσανατολισμός

To Schiphol αποτελείται από 2 ορόφους:

Στο ισόγειο (floor 0, ‘’ground floor’’), θα βρείτε την κεντρική είσοδο του αεροδρομίου, τις εισόδους για τον σιδηροδρομικό σταθμό (με μηχανήματα για να εκτυπώσετε τα εισιτήρια των τρένων και μηχανήματα για Check in/out των εισιτηρίων των τραίνων), με τις πλατφόρμες των τραίνων να βρίσκονται υπογείως. Επίσης, βρίσκεται το Schiphol Plaza, όπου υπάρχουν μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ, service points. Πίσω από το Schiphol Plaza βρίσκονται οι 4 αίθουσες αφίξεων (‘’Arrival Halls’’).

Στον 1ο όροφο (floor 1), θα βρείτε τις 3 αίθουσες αναχώρησης (”Departure Halls”), τους ελέγχους και τα Lounges. Μετά τον έλεγχο θα βρείτε κι άλλα μαγαζιά και εστιατόρια.

Το Schiphol αποτελείται από 1 terminal, δηλαδή ότι όλα τα Departure Halls (Αναχωρήσεις) είναι σε ένα κτίριο, που όπως γίνεται κατανοητό, αυτό σημαίνει πολύ περπάτημα και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ πυλών αναχώρησης (για παράδειγμα όταν έχεις πτήση με ανταπόκριση ). Για την διευκόλυνση των ταξιδιωτών, το αεροδρόμιο είναι χωρισμένο σε πολλές διαφορετικές ζώνες (Zones).

Οι αίθουσες αναχωρήσεων (”Departure Halls”) είναι οι 1 (και 1Α), 2 και 3. Σε αυτό τον όροφο μπορείτε να περάσετε από τον έλεγχο (Security & Passport control) αν ταξιδεύετε σε χώρα εκτός ή εντός της Συνθήκης Σένγκεν (στο τέλος του άρθρου θα βρεις σχετικές πληροφορίες), και να οδηγηθείτε προς την αίθουσα αναχωρήσεων.

Όλες οι αίθουσες αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο είναι χωρισμένο σε 3 lounges (φέρουν το αντίστοιχο νούμερο 1 ,2 ή 3) που ενώνονται με διαδρόμους (‘’Piers’’ ή ‘’Concourses’’), κι έτσι είναι εφικτό να περπατήσετε από το ένα lounge στο άλλο. Αν θέλετε να πάτε από το lounge 1 στο 2 ή 3,  θα πρέπει να περάσετε έλεγχο διαβατηρίου καθώς βγαίνετε από την ζώνη Σένγκεν.

Δεν ισχύει το ίδιο αν πηγαίνετε στο lounge 4 το οποίο συνδέεται μόνο με την αίθουσα αναχώρησης ”Concourse M” ή ”Pier M”. Έτσι, αφού περάσετε τον έλεγχο προς την συγκεκριμένη αίθουσα αναχώρησης, δεν υπάρχει πρόσβαση για του υπόλοιπα Lounges. To Lounge 4 έχει λίγες εγκαταστάσεις (μαγαζιά, καφετέριες κτλ). Επίσης αν έχετε ανταπόκριση και πετάτε από μία από τις πύλες που ανήκουν στο Concourse M (”M gates”) θα πρέπει να περάσετε έλεγχο και να μπείτε στο Lounge 4.

Υπάρχουν ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και ορισμένοι προρισμοί που έχουν συγκεκριμένο Lounge. H KLM και η Transavia χρησιμοποιούν όλα τα gates εκτός από αυτές στα Concourses H και Μ.

  • Το Lounge 1 αποτελείται από τα Concourses B και C (για χώρες Σένγκεν) και D. Μπορείτε να πάτε στις αντίστοιχες πύλες.
  • To Lounge 2 αποτελείται από το Concourse Ε, και τις αντίστοιχες πύλες E2 με Ε24
  • Το Lounge 3 αποτελείται από τα Concourses F, G και H (χώρες εκτός Σένγκεν). Το Concourse H χρησιμοποιείται για εταιρείες χαμηλού κόστους.
  • Το Lounge 4 αποτελείται από το Concourse M (χώρες Σένγκεν) και απευθύνεται σε εταιρείες χαμηλού κόστους.

Στο αεροδρόμιο του Σιπχολ στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες, οπότε γενικά δεν χρειάζεται να φύγετε από το κτίριο για οτιδήποτε χρειαστείτε. Ωστόσο, για οπουδήποτε θελήσετε να πάτε, πρέπει να πάτε περπατώντας. Γενικά να περιμένετε μεγάλες διαδρομές, ειδικά αν είστε σε ανταπόκριση.

Πριν τον έλεγχο

Υπάρχουν πολλά μέρη για να πάτε αν έχετε χρόνο πριν από την πτήση σας ή αν περιμένετε την άφιξη των αγαπημένων σας προσώπων!

Schiphol Plaza

Σε όλο το ισόγειο θα βρείτε άπειρα εστιατόρια και καφέ, μαγαζιά για να ψωνίσετε, τράπεζα, σούπερ μάρκετ, χώρους αναμονής και ό,τι άλλο φανταστείτε προκειμένου να γεμίσετε τις ώρες αναμονής!

Panorama Terrace (Panoramaterras)

Αν πάτε πάνω (χρησιμοποιώντας τις σκάλες μεταξύ Arrival 1 και 2 ή  τις σκάλες στο Arrivals 3) θα βρεθείτε στο Panorama Terrace, από όπου μπορείτε να δείτε αεροπλάνα να φεύγουν και να φθάνουν. Είναι μοναδικό θέαμα, που σε ταξιδεύει και σε μαγεύει. Υπάρχουν ακόμα και τηλεσκόπια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Επίσης, η KLM έχει τοποθετήσει ένα αεροπλάνο τύπου Fokker 100, το οποίο στο εσωτερικό του είναι ένα (δωρεάν) μουσείο για την ιστορία του συγκεκριμένου κατασκευαστή αεροπλάνων, που είναι ο μεγαλύτερος Ολλανδός κατασκευαστής. Στον ίδιο χώρο της ”ταράτσας” υπάρχουν και πολλά εστιατόρια και καφέ.

Μετά τον έλεγχο

Βιβλιοθήκη

Στο Σιπχολ, μεταξύ των πυλών E και F,  θα βρείτε την πρώτη βιβλιοθήκη σε αεροδρόμιο! Εκτός από την συλλογή των βιβλίων, υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή, με την χρήση τάμπλετ που παρέχονται από το αεροδρόμιο. Μπορείτε να κατεβάσετε (δωρεάν) το βιβλίο της επιλογής σας στην συσκευή σας και να το διαβάσετε κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας.

Πάρκο

Στο Lounge 1 (ανάμεσα στο Het Palais και στον Έλεγχο Διαβατηρίων του Lounge 2) θα βρείτε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για να ηρεμήσετε. Είναι ένα εικονικό πάρκο, με πεταλούδες πάνω σε τοίχους και ήχους φύσης να ακούγονται από τα ηχεία. Απέχει αρκετά από ένα αληθινό πάρκο, αλλά είναι σίγουρα το πιο ήρεμο μέρος που μπορεί να βρει κάποιος για να χαλαρώσει σε ένα αεροδρόμιο που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες κόσμο.

Rijksmuseum

Ανάμεσα στις πύλες E και F, θα βρείτε ένα χώρο αφιερωμένο στο γνωστό μουσείο του Άμστερνταμ, το οποίο στεγάζει μόνιμα μια συλλογή 10 έργων από γνωστούς Ολλανδούς ζωγράφους από την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας (17ος αι.). Τα έργα αυτά εναλλάσσονται κάποιες φορές το χρόνο. Υπάρχει επίσης και souvenir shop για δωράκια της τελευταίας στιγμής. Για να διαβάσετε το άρθρο που είχαμε ετοιμάσει για το μουσείο – στολίδι της πόλης του Άμστερνταμ και το Rijksmuseum δείτε εδώ!

NEMO Museum- το μουσείο των επιστημών

Το ΝΕΜΟ είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά μουσεία του Άμστερνταμ. Ακριβώς δίπλα από το Rijksmuseum, μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση του τι θα συναντήσετε στο μουσείο, μέσα από 8 διαδραστικά εκθέματα! Σε καθένα από αυτά μπορείτε να μάθετε κάτι για την επιστήμη και την τεχνολογία και να κάνετε τα δικά σας πειράματα.

Λοιπά

Θα βρείτε βρύσες για να πιείτε νερό (”Drinking Fountains”) οι περισσότερες των οποίων βρίσκονται πριν τον έλεγχο. Μετά τον έλεγχο θα βρείτε 2 βρύσες στο Lounge 4 (Concourse M), κοντά στις τουαλέτες. Υπάρχει επίσης μια βρύση κοντά στην πύλη D8 και μια κοντά στις πύλη D6. Στην είσοδο του Concourse F θα βρείτε επίσης μια βρύση (κάτω από τις σκάλες, έξω από τις τουαλέτες).

Επίσης θα βρείτε χώρο για να αποθηκεύσετε τα πράγματά σας (”Baggage Depot”) και θα τον βρείτε στο ισόγειο (πριν τον έλεγχο), μεταξύ των Αφίξεων 1 και 2. Προσοχή, μην ψάξετε για lockers, διότι δεν είναι (πλέον) διαθέσιμα. Το Baggage Depot λειτουργεί 24 ώρες και το κόστος ξεκινάει από €6 /τσάντα χειρός μέχρι €12 για μεγαλύτερες βαλίτσες (πληρωμή μόνο με κάρτα). Παίρνετε πίσω τα πράγματά σας δείχνοντας την απόδειξη πληρωμής, ενώ αν την χάσετε πληρώνετε επιπλέον €8. (Τip: βγάλτε φωτογραφία την απόδειξη)

Αν πετάτε με ανταπόκριση, στο Lounge 3 (μετά τον έλεγχο διαβατηρίων) θα βρείτε το ξενοδοχείο Mercure (€85-95).

Επίσης στο Lounge 2 (κοντά στην πύλη D) θα βρείτε το Yotel, καμπίνες αν θέλετε να κοιμηθείτε για λίγες ώρες (ελάχιστη διαμονή 4 ώρες, €46-68 τις 4 πρώτες ώρες, €10 για κάθε επιπλέον ώρα).

Για τα παιδιά

Άπειρες είναι και οι δραστηριότητες για τα παιδιά στο αεροδρόμιο μιας και θα βρείτε πολλά θεματικά πάρκα για παιδιά. Όπως για παράδειγμα να μπείτε στο πιλοτικό αεροπλάνο της KLΜ και να “πετάξετε” στους αιθέρες μαζί τους! 🙂 και να τους μάθετε κάποια βασικά για το αεροπλάνο.

Πώς θα φύγετε από/πάτε στο Schiphol?

Οι περισσότερες ολλανδικές πόλεις είναι προσβάσιμες από το/στο αεροδρόμιο. Μπορείτε να βγάλετε εισιτήρια από τα μεγάλα κίτρινα μηχανήματα (δέχονται κάρτες και κέρματα). Εναλλακτικά, μπορείτε να βγάλετε Amsterdam Travel Ticket, που είναι ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής από/προς Σιπχολ προς οποιονδήποτε σταθμό στο Άμστερνταμ και περιλαμβάνονται απεριόριστες διαδρομές σε όλα τα τραμ, μετρό και λεωφορεία για 1, 2 ή 3 μέρες.

Οι πλατφόρμες των τραίνων στο Σιπχολ βρίσκονται στο -1, κάτω από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου. Τραίνα για το Άμστερνταμ συνήθως αναχωρούν από τις πλατφόρμες 1 ή 2. Εννοείται βέβαια ότι υπάρχουν σχετικοί πίνακες για να ενημερωθείτε. Τα τρένα υπάρχουν όλη μέρα και από τις 1:00 π.μ. μέχρι τις 5:00 π.μ. τρέχει ένα τρένο ανά ώρα (για Άμστερνταμ). Η τιμή (€5.20 χωρίς έκπτωση) και η διάρκεια (16-18 λεπτά)  του ταξιδιού είναι πάντα η ίδια. Για τους υπόλοιπους προορισμούς καλό είναι να ενημερωθείτε (π.χ. με την εφαρμογή 9292 ή NS).

Αν θέλετε να κατευθυνθείτε προς το Άμστερνταμ με λεωφορείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το 397 ή το νυχτερινό λεωφορείο 97 (κάθε ώρα). Οι τιμή του είναι  €6.50 (κόβεται από τον οδηγό).

Δεν σας συμβουλεύουμε να πάρετε ταξί, αφού είναι πολύ ακριβό (€40-50) και διαρκεί περίπου μισή ώρα αλλά αξίζει στις περιπτώσεις που είστε για παράδειγμα μια παρέα 3-4 ατόμων με βαλίτσες.

  • Οι χώρες που ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς και η Ισλανδία και η Νορβηγία (οι οποίες δεν ανήκουν στην ΕΕ).

Σχόλιο

Είναι κατανοητό ότι ένα αεροδρόμιο σαν το Σιπχολ μπορεί να είναι χαοτικό για μερικούς από εμάς, ιδιαίτερα αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τα αεροδρόμια. Ωστόσο, το Σιπχολ είναι από τα αεροδρόμια τα οποία έχουν εξαιρετικό σύστημα σήμανσης και δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε τον δρόμο σας μέσα σε αυτό.

Οι visual designers που συμμετείχαν στην δημιουργία των πινακίδων του αεροδρομίου είχαν έναν κοινό στόχο: ”Πρώτα οι Επιβάτες”. Ως γνωστόν, οι πινακίδες και οι σημάνσεις είναι τα πιο σημαντικά και χρήσιμα εργαλεία ενός ταξιδιώτη που προσπαθεί να βρει τον δρόμο του μέσα στο αεροδρόμιο. Οι ειδικοί μερίμνησαν έτσι, ώστε οι διαστάσεις, τα γράμματα και τα χρώματα στις πινακίδες να κάνουν την ανάγνωσή τους όσο γίνεται πιο ακριβής και εύκολη. Για παράδειγμα, ό,τι βλέπετε σε κίτρινο χρώμα στις πινακίδες αφορά τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις. Λοιπές υπηρεσίες (π.χ. τουαλέτες, τράπεζα, αποθήκευση συσκευών, μαγαζιά) είναι σε μπλε ή μαύρο χρώμα. 

Επιπλέον, για ταξιδιώτες που δεν γνωρίζουν ολλανδικά, αγγλικά ή έχουν πρόβλημα δυσλεξίας, χρησιμοποιούνται και σύμβολα, πάντα απλά και κατανοητά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σύμβολα (ή μεγαλύτερη ακρίβεια είναι ”εικονικές υπενθυμίσεις”) για να θυμούνται οι οδηγοί πού έχουν παρκάρει το αυτοκίνητό τους. Τα 3 διαφορετικά πάρκινγκ έχουν το δικό τους θέμα (Holland, Transport, Sport)

Επίσης, λόγω των αμέτρητων υπηρεσιών που προσφέρει το αεροδρόμιο, προέκυψε η ανάγκη για περισσότερη πληροφορία πάνω στην πινακίδα. Παρ’ όλα αυτά, οι πινακίδες είναι όσο είναι εφικτό πιο απλές.

Μεγάλη προσοχή δόθηκε στις πινακίδες για την έξοδο. Για να αποφευχθεί σύγχυση των ταξιδιωτών, αν χρειαστεί να εκκενωθεί το αεροδρόμιο, όλες οι πινακίδες για την έξοδο είναι σε πράσινο χρώμα και είναι όλες ανεξάρτητες πινακίδες, και όχι τμήμα τω μεγάλων βασικών πινακίδων με άλλες πληροφορίες.

Τέλος, η δημιουργία τοποθέτηση των χαρτών στο αεροδρόμιο έγινε με τρόπο εργονομικό, έτσι ώστε, όταν τους διαβάζει ο ταξιδιώτης, η πληροφορία που διαβάζει να βρίσκεται στην αντίστοιχη φυσική θέση.

Πάρτε τον χρόνο σας, πηγαίνετε λίγο ή αρκετά πιο νωρίς στο αεροδρόμιο και διασκεδάστε την διαδρομή πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο!

Κατοικίδια και αεροδρόμιο / αεροπλάνο / αεροπορικές εταιρείες

Είχαμε φτιάξει παλιότερα ένα άρθρο και μπορείτε να συλλέξετε όλες αυτές τις πληροφορίες για τα κατοικίδια, τις πτήσεις, τις αεροπορικές εταιρείες και τον τιμοκατάλογο / προϋποθέσεις αυτών από εδώ!

Εσείς

Αν έχετε κάτι που γνωρίζετε και θα θέλατε να το προσθέσουμε στο παρών άρθρο όπως και στα υπόλοιπα άρθρα μας παρακαλώ να μας στείλετε μήνυμα στο [email protected] Έτσι βοηθάς και συ την προσπάθεια που γίνεται και γίνεσαι μέρος αυτής.

Have a nice flight! 🙂

Πηγές:

en.wikivoyage.org

Site του Schiphol 

uxdesign.cc

Άλλα μεγάλα αεροδρόμια στην Ολλανδία με τακτικές πτήσεις είναι του Άιντχόφεν, του Ρότερνταμ και του Χρόνινγκεν. Μάλιστα,από το Άιντχόφεν θα βρεις σε πολλές περιόδους φτηνά εισιτήρια από / προς Ελλάδα.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks