Γνώριζες οτι το αερόστατο είναι γαλλική εφεύρεση; – Η πρώτη πτήση

orange hot air balloon on the field

Στις 21 Νοεμβρίου 1783 η πρώτη ελεύθερη πτήση με αερόστατο που μετέφερε έναν άνθρωπο έγινε στο Παρίσι της Γαλλίας.

Πώς παραμένει αιωρούμενο το αερόστατο;

Το αερόστατο παραμένει αιωρούμενο επειδή η «αεροστατική σφαίρα» του γεμίζεται με θερμό ατμοσφαιρικό αέρα ή άλλα αέρια (π.χ. υδρογόνο, ήλιο, φωταέριο κ.α.) ελαφρύτερα από τον αέρα, οπότε προκύπτει άνωση ικανή να ανυψώσει το αεροσκάφος.

Ιστορία

Η πρώτη πτήση

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1783, το αερόστατο Aerostat Réveillon των αδελφών Μονγκολφιέ πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με ένα καλάθι που μετέφερε ζώα.

Τα πρώτα ζώα που έκαναν την 1η βόλτα με αερόστατο ήταν μια πάπια, ένας κόκορας και ένα πρόβατο!

Η 1η αυτή πτήση ήταν επίδειξη μπροστά σε πλήθος και μπροστά το ανάκτορο των Βερσαλλιών. Παρόντες ήταν ο βασιλιάς και η βασίλισσα της εποχής. 300 χιλιάδες θεατές λέγεται ότι παρακολούθησε αυτή την 1η πτήση.

8 λεπτά διήρκησε αυτή η πρώτη πτήση.

Η πρώτη πτήση με ανθρώπους

Αφού έγιναν πτήσεις με ζώα και μη -επανδρωμένα αερόστατα είχε έρθει η ώρα να πετάξουν και οι πρώτοι αερονάυτες της ιστορίας, ο  Ζαν Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ, ο υπεύθυνος κατασκευής, Ζαν-Μπαπτίστ Ρεβεγιόν και ο Ζιρού ντε Βιλέτ.

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αεροστάτου που μετέφερε (ανθρώπους) επιβάτες χρησιμοποιούσε θερμό αέρα για να δημιουργήσει άνωση και κατασκευάστηκε από τους αδελφούς Τζοζέφ-Μισέλ και Ζακ-Ετιέν Μονγκολφιέ στο Ανοναί της Γαλλίας.

Η πρώτη πτήση με ανθρώπους έγινε στις 19 Οκτωβρίου 1783, αλλά το αερόστατο ήταν προσδεμένο.

Η πρώτη μη προσδεμένη, ελεύθερη πτήση με ανθρώπους ως επιβάτες έγινε στις 21 Νοεμβρίου 1783. Ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ είχε διατάξει οι πρώτοι πιλότοι του αερόστατου και επιβαίνοντες να ήταν καταδικασμένοι εγκληματίες, αλλά ο Francois Pilatrê de Rozier, μαζί με τον Francois Laurent, τον ικέτευσαν επιτυχώς για να τους δώσει αυτή την τιμή- έτσι και έγινε.

Σε 25 λεπτά οι δύο άνδρες πέταξαν σε απόσταση πάνω από 8 χιλιόμετρα.

Από τότε οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν ευρέως το αερόστατο για διάφορους σκοπούς. Από μια απλή βόλτα στο σήμερα μέχρι για στρατιωτικούς σκοπούς στη γαλλική επανάσταση όταν και με αυτό τον τρόπο παρατηρούσαν τις κινήσεις των Αυστριακών κατά τη Μάχη του Φλερύς (1794). Για την ακρίβεια, σε αρκετές φάσεις της ιστορίας χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς από τότε το αερόστατο. Πριν τα αεροπλάνα χρησιμοποιήθηκε ευρέως το αερόστατο και για ταξίδια και ιδιαίτερα μετά την εποχή που έγινε η παρακάτω αλλαγή.

Μια μεγάλη αλλαγή

Περίπου στο 1830 τα αερόστατα αποτελούνταν πλέον από μπαλόνια αερίου και όχι φωτιάς, με αποτέλεσμα οι πτήσεις να είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Βέβαια, δεν είχε ο καθένας να κάνει αυτές τις πτήσεις, μιας και το κόστος ήταν μεγάλο.

Είχες την ευκαιρία έως σήμερα να ταξιδέψεις με κάποιο αερόστατο;

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks