Η μαγική Μπριζ βγαλμένη από μεσαιωνικό παραμύθι

Μπριτζ

Η Βελγική πόλη Μπριζ (Bruges) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο μαγικές και παραμυθένιες πόλεις στον κόσμο και πως να μη συμβεί αυτό αν αναλογιστεί κανείς πως η πόλη ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα από τους Βίκινγκς. Πράγματι, το όνομα Μπριζ θεωρείται ότι προέρχεται από την παλιά σκανδιναβική λέξη «Brygga» που σημαίνει «λιμάνι» ή «σημείο πρόσδεσης» μια και τα κρυστάλλινα νερά που την περιπλέουν την είχαν κάνει ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της εποχής της. Τα πλακόστρωτα στενά, τα μεσαιωνικά κάστρα και τα κανάλια της Μπριζ βγαλμένα από καρτ ποστάλ, της χαρίζουν δικαιωματικά τον τίτλο της “Βενετίας του Βορρά” και όλα της τα αξιοθέατα αξίζουν έστω και ένα σύντομο ταξίδι.

Ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των SuperGreeks που με κάθε ευκαιρία πραγματοποιούν έστω και ένα σύντομο ταξίδι εκεί. Ετοιμαστείτε να διαβάσετε γιατί!

Η ιστορία της πόλης

Η ιστορία της Μπριζ αφορά μια ιστορία της ανόδου, πτώσης και πάλι ανόδου. Τον 12ο αιώνα, η Μπριζ κέρδισε την ανεξαρτησία της πόλης, αλλά λίγο μετά άρχισε η πτώση. Προσαρμόστηκε γρήγορα δημιουργώντας εξόδους στο Damme και το Sluis και ταυτόχρονα οι χερσαίες μεταφορές έγιναν όλο και πιο διαδεδομένες. Οι έμποροι από όλο τον κόσμο συνέχισαν να συρρέουν στην πόλη για να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να αγοράσουν το διεθνώς αναγνωρισμένο φλαμανδικό ύφασμα, το οποίο παράγεται σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής Γάνδης.

Τον 14ο αιώνα, η πόλη του Βελγίου εξελίχθηκε στην αποθήκη των Χανσεατικών πόλεων της Βόρειας Ευρώπης. Αρκετές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία, είχαν τη δική τους εκπροσώπηση στη Μπριζ, καθιστώντας την ένα πραγματικό ευρωπαϊκό κέντρο όπου καθημερινά ακούγονταν διαφορετικές γλώσσες και όπου βρίσκονταν εξωτικά προϊόντα.

Ο πλούτος της Μπριζ άρχισε να μειώνεται τον 15ο αιώνα, όταν το μεγαλύτερο λιμάνι της Αμβέρσας κυριάρχησε και η βιομηχανία υφασμάτων έπεσε σε παρακμή. Η τέχνη και η αρχιτεκτονική συνέχισαν να ακμάζουν, ωστόσο, με την κατασκευή υπέροχων κτιρίων και εκκλησιών μεταγοτθικού χαρακτήρα να κυριαρχεί και η σχολή ζωγραφικής της Φλάνδρας (συμπεριλαμβανομένων των Anthony Van Dyck και Hans Memling) να παράγει υπέροχα έργα.

Μέχρι το τέλος του 16ου αιώνα, η Μπριζ δεν είχε πλέον μεγάλη δύναμη και στα μέσα του 1800, η ήταν η φτωχότερη πόλη του Βελγίου. Ωστόσο, ο 20ος αιώνας έφερε νέα ζωή, όταν η πόλη έγινε διεθνής τουριστικός προορισμός και η μεσαιωνική κληρονομιά της Μπριζ αποδείχθηκε μια νέα πηγή πλούτου για τη «Βενετία του Βορρά». Το νέο λιμάνι του Zeebrugge (10 μίλια από την πόλη, στην ακτή της Φλάνδρας) έφερε νέα ανάπτυξη και νέες βιομηχανίες στην περιοχή.

Αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Είτε ψωνίζετε για το τέλειο κομμάτι χειροποίητης δαντέλας είτε κοιτάζοντας το έργο τέχνης ενός φλαμανδικού ζωγράφου του 15ου αιώνα, τα αξιοθέατα στη Μπριζ προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες για κάθε ταξιδιώτη.

  • Μουσείο Choco-Story

Ως συμπλήρωμα των πολλών καταστημάτων σοκολάτας στη Μπριζ, το μουσείο Choco-Story παρέχει στους επισκέπτες μια πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη λιχουδιά, συμπεριλαμβανομένης της ματιάς στην ιστορία του μετασχηματισμού του κόκου κακάου σε νόστιμο γλυκό. Η έκθεση σε αυτό το δημοφιλές αξιοθέατο της Μπριζ, παραθέτει την ανακάλυψη του κακάου στην Αμερική και εξετάζει πώς το νέο φαγητό κέρδισε δημοτικότητα στην Ευρώπη. Η τέχνη της παρασκευής σοκολάτας εκτίθεται επίσης, με ζωντανές επιδείξεις που προσφέρουν στους επισκέπτες ευκαιρίες να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα επί τόπου. Το οικογενειακό μουσείο περιλαμβάνει επίσης κυνήγι σοκολάτας για παιδιά.

  • Λίμνη Minnewater

Τα κανάλια της Μπριζ είναι γνωστά για την ήπια ροή τους, και δεν υπάρχει άλλο καλύτερο μέρος για να απολαύσετε την ομορφιά της πόλης που αντανακλάται στα γαλήνια νερά από την ακτή του Minnewater, ένα ευρύ κανάλι γνωστό ως η λίμνη της αγάπης. Το ψευδώνυμο προέρχεται από μια ιστορία ενός κοριτσιού που ονομάζεται Minna που πέθανε προσπαθώντας να ξεφύγει από έναν οργανωμένο γάμο στην αγκαλιά του εραστή της, Stromberg. Ο τοπικός θρύλος λέει ότι οι λάτρεις που διασχίζουν τη γέφυρα της λίμνης θα ζήσουν αιώνια αγάπη.

  • Onze Lieve Vrouwekerk (Onze Lieve Vrouwekerk)

Η ψηλότερη δομή της Μπριζ και ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα, η Εκκλησία της Παναγίας είναι ένα μεσαιωνικό οικοδόμημα από τούβλα που κορυφώνεται πάνω από την πόλη. Το Onze Lieve Vrouwekerk είναι γνωστό για το άγαλμα της Μαντόνας (Παναγία) και του παιδιού από το λευκό μάρμαρο, το μόνο έργο του Μιχαήλ Άγγελου που έφυγε από την Ιταλία κατά τη διάρκεια της ζωής του καλλιτέχνη. Το εντυπωσιακό γλυπτό βρίσκεται σε ένα υψόμετρο στο νότιο τμήμα του παρεκκλησίου. Η αψίδα της εκκλησίας είναι ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης του Καρόλου του Μπόλντ και της Μαρίας της Βουργουνδίας.

  • Basilica of the Holy Blood

Το κύριο σχέδιο στη Βασιλική του Αγίου Αίματος του 12ου αιώνα που βρίσκεται στην πλατεία Burg είναι ένα κομμάτι υφάσματος που πιστεύεται ότι βάφτηκε με το αίμα του Χριστού. Ο θρύλος λέει ότι το λείψανο αποκτήθηκε κατά τη Δεύτερη Σταυροφορία στην Ιερουσαλήμ. Περιβάλλεται από ένα κρυστάλλινο φιαλίδιο που στεγάζεται σε έναν κύλινδρο με χρυσή διακόσμηση, εμφανίζεται κάθε Παρασκευή σε μια ασημένια σκηνή στο βαρέως ανακαινισμένο εκκλησάκι στον επάνω όροφο, το οποίο είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες και παράθυρα από βιτρό. Με τον εφεδρικό σχεδιασμό και τη γαλήνια ατμόσφαιρα, το καλοδιατηρημένο παρεκκλήσι είναι ένα όμορφο παράδειγμα του ρωμαϊού αρχιτεκτονικού στυλ.

  • Το Καμπαναριό της Μπριζ

Αυτό το μεσαιωνικό καμπαναριό χρονολογείται από το 1240, χτισμένος σε μια εποχή που η Μπριζ ήταν σημαντικός παίκτης στη βιομηχανία υφασμάτων. Ανακατασκευάστηκε αφού καταστράφηκε από πυρκαγιά 40 χρόνια αργότερα, με άλλες πυρκαγιές να συμβαίνουν εκεί, στους αιώνες που ακολουθησαν. Οι καμπάνες ακόμα ηχούν από τον πύργο σήμερα. Ανεβαίνοντας το 366 σκαλοπάτια προς το ρολόι του καμπαναριού, όλοι οι επισκέπτες ανταμοίβονται από την πανοραμική θέα στην πόλη.

  • Τα Κανάλια της Μπριζ

Λόγω των καναλιών της, η Μπριζ ονομάζεται συχνά «Η Βενετία του Βορρά». Κατά τον Μεσαίωνα ο ποταμός «Ρέι» είχε μετατραπεί σε δίκτυο καναλιών που επέτρεπε στους εμπόρους να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά. Σήμερα μια βόλτα με βάρκα σε αυτά τα διάσημα κανάλια παρέχει έναν εξαιρετικό τρόπο για να δείτε μερικές από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Μπριζ. Από όλα τα κανάλια, το Groenerei (το «πράσινο κανάλι») είναι το πιο ρομαντικό. Είναι καλύτερα ορατό από το Peerdebrug (Horse Bridge). Κοιτώντας προς το Meebrug, το κανάλι είναι επενδεδυμένο με δέντρα και αναρριχητικά φυτά, κομψά αρχοντικά του 17ου αιώνα και πολυκατοικίες.

Μεταφορικά Μέσα

Τα μεταφορικά μέσα στη Μπριτζ και γενικά σε όλο το Βέλγιο δεν είναι δύσκολα να τα χειριστεί ένας άνθρωπος ακόμα κι αν δεν έχει ταξιδέψει ξανά στην πόλη.

Ένα λεωφορείο ταξιδεύει μεταξύ του σταθμού και του κέντρου της πόλης και επιστρέφει κάθε πέντε λεπτά. Είναι ο χαλαρωτικός τρόπος για να φτάσετε από και προς το κέντρο της πόλης. Τα λεωφορεία που πηγαίνουν στο κέντρο κάνουν στάση, σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τους κύριους εμπορικούς δρόμους, τα ιστορικά κτήρια και τα μουσεία. Υπάρχουν επίσης συχνά δρομολόγια προς το σιδηροδρομικό σταθμό και το κέντρο της πόλης από τη στάση λεωφορείου για τουριστικά λεωφορεία στο Kanaaleiland.

Σταθμός προς κέντρο:
Οι γραμμές λεωφορείων 1, 3, 4, 6, 11, 12, 13, 14, 16 και 23 σας φέρνουν στο κέντρο της Μπριζ και σταματούν σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τους κύριους εμπορικούς δρόμους, τα ιστορικά κτήρια και τα μουσεία. Οι στάσεις στο κέντρο της πόλης είναι ‘t Zand (όλες οι παραπάνω γραμμές, εκτός από 11), Sint-Salvatorskerk (Γραμμές 1, 4, 6, 11, 12, 14 και 16), O.L.V. Kerk και Dijver (Γραμμές 1, 6, 11, 12 και 16), Markt (Γραμμές 4 και 14) και Stadsschouwburg (Γραμμές 4 και 14).

Κέντρο προς σταθμό:
Η υπηρεσία προς το σταθμό Μπριζ περνά μέσω των στάσεων Stadsschouwburg (Γραμμές 5, 7, 9, 15, 17 και 25), Markt (Γραμμές 4 και 14) και ‘t Zand (Γραμμές 2, 5, 7, 9,15, 17, 23 και 25).

Αξίζει να επισημανθεί βέβαια πως μεταξύ 1 μ.μ. και 6 μ.μ. κάθε Σάββατο και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, οι γραμμές 4 και 14 περνούν μέσω των στάσεων O.L.V. Kerk και Dijver και όχι μέσω του Markt. Η κατάσταση για οποιοδήποτε δρομολόγιο, ανεξαρτήτου μέρας, μπορεί να αλλάξει λόγω περιστάσεων. Ελέγξτε το www.delijn.be για ενημερωμένες πληροφορίες.

Εισιτήρια
Ένα εισιτήριο 3 € (είναι δυνατή η προσαρμογή των τιμών κατά τη διάρκεια του έτους) σας παρέχει απεριόριστες μεταφορές σε όλες τις γραμμές για 60 λεπτά. Αυτά και άλλα εισιτήρια της υπηρεσίας λεωφορείων De Lijn μπορούν να αγοραστούν στο De Lijnstore (Stationsplein), από μηχανήματα αυτόματης πώλησης (Stationsplein και στάση λεωφορείου «t Zand), μέσω SMS (μόνο για βελγικούς αριθμούς κινητής τηλεφωνίας) ή μέσω της εφαρμογής De Lijn. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε ένα από τα γραφεία προπώλησης (μόνο για εισιτήρια 10 μεταφορών): το γραφείο πληροφοριών στο «t Zand (Μέγαρο Μουσικής), καθώς και διάφορα βιβλιοπωλεία, καταστήματα εφημερίδων και σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

Τι να προσέξετε στην Μπριζ

  • Στο Βέλγιο υπάρχει γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε καφετέριες, εστιατόρια, στους κοινόχρηστους χώρους σε ξενοδοχεία (λόμπι, μπαρ, διάδρομοι κ.λπ.) και σε όλα τα δημόσια κτίρια (σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια κ.λπ.).
  • Υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείτε να διασκεδάσετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ωστόσο, λάβετε υπόψη οτι παγορεύεται η παροχή μπύρας ή κρασιού (αλκοολούχα ποτά άνω του 0,5%) σε άτομα κάτω των 16 ετών και δυνατό ποτό (15% ή περισσότερο) σε άτομα κάτω των 18 ετών. Επιπλέον, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στο δρόμο στην περιοχή νυχτερινής ζωής την Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ όπως και όλα τα ναρκωτικά – συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης – απαγορεύονται από το νόμο στο Βέλγιο.

Κατά την αγορά αλκοόλ, μπορεί να ζητηθεί απόδειξη ηλικίας.

  • Η Πόλη της Μπριζ χρεώνει τουριστικό φόρο 2,83 EUR (χωρίς ΦΠΑ) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. Αυτός ο φόρος αφορά όλα τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ξενώνες, hostels, …) με εξαίρεση τις εξοχικές κατοικίες που υπόκεινται σε κατ ‘αποκοπή φόρο. Τα παιδιά κάτω των 18 ετών απαλλάσσονται από το φόρο.
  • Οι περισσότερες τράπεζες στη Μπριζ είναι ανοιχτές από τις 9.00 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. και από τις 2.00 μ.μ. έως 4.30 μ.μ. Ορισμένα υποκαταστήματα είναι επίσης ανοιχτά το Σάββατο πρωί, αλλά τις Κυριακές είναι όλα κλειστά.

Είτε σχεδιάζετε μία μονοήμερη εκδρομή είτε ένα πολυήμερο ταξίδι, η Μπριζ αποτελεί σ΄θγουρα μία πόλη που θα σας κερδίσει και θα θέλετε να την επισκεφθείτε ξανά.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?