Αφιέρωμα αλά SuperGreeks στον “αρχαίο” σταχτοτσικνιά / ερωδιό

ερωδιός

Ο σταχτοτσικικνιάς είναι ο μεγαλύτερος ερωδιός της Ευρώπης με 90 περίπου εκατοστά μήκος και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Είναι ένα πουλί με μακρύ, χαριτωμένο λαιμό και κομψή συμπεριφορά. Θα τους συναντήσεις συνήθως μόνους. Θα τους συναντήσεις συχνά και στο Άμστερνταμ.

Πάμε παρακάτω να μάθουμε περισσότερα για το αγαπημένο μας πουλί…

Στα λαχανί αναπαράγεται, στα σκούρα πράσινα κατοικεί, στα μπλέ είναι περαστικός – Φωτογραφία από wiki

Τον συναντάμε στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γερμανία και κυρίως στην Ολλανδία που θα τον βρεις παντού, κυριολεκτικά- τον συναντάμε στον μισό πλανήτη. Οι άνθρωποι θα τον συναντήσουμε συνήθως στην επαρχεία, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και στις πόλεις (βλέπε Άμστερνταμ).

Το πέταγμα του θεαματικό πάντα- είναι φοβερό συναίσθημα να βλέπεις αυτό τον τύπο να ίπταται.

Είναι ένα θαυμαστό πουλί που τις περισσότερες φορές θα δεις να κάθεται μόνος του μπροστά από κάποιο νερό. Δεν είναι λίγες η φορές που θα τον δείτε υπομονετικά να περιμένει το επόμενο του θύμα για φαγητό. Μπορεί να περάσει αρκετή ώρα που θα τον δείτε να αναμένει το θύμα του για να ορμήσει την κατάλληλη στιγμή- αν τον πλησιάσεις εκείνη τη στιγμή θα φύγει μακρυά, ιδιαίτερα όσοι ερωδιοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πόλεις και τους πολλούς ανθρώπους.

Θα τον συναντήσεις με άλλες χήνες, πάπιες και άλλα ζώα να κάθονται δίπλα- δίπλα σε νερά. Βέβαια, δεν είναι πάντα τόσο ακίνδυνος και θαρρώ από παρατηρήσεις που έχουμε κάνει ότι δεν τον θέλουν και πάρα πολύ οι υπόλοιποι. Όχι, ότι αυτός πτοείται – φέρεται σαν κυρίαρχος και μάλλον είναι κιόλας.

Ζούνε περίπου 5 χρόνια και μόνο ο πρώτος χειμώνας είναι δύσκολος γι΄αυτούς – έπειτα θα βρούνε τον μοναχικό τους δρόμο.

Γιατί αρχαίοι;

Οι ερωδιοί είναι μια αρχαία οικογένεια πουλιών με απολιθώματα που χρονολογούνται από την Παλαιογενή περίοδό (πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια ξεκίνησε η παλαιογενής περίοδος και έληξε πριν από περίπου 23 εκατομμύρια χρόνια. ) !  Δηλαδή, έχουμε απολιθώματα που χρονολογούνται αμέσως μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Πριν από επτά εκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκαν πουλιά που μοιάζουν πολύ με σύγχρονες μορφές και αποδίδονται στα σύγχρονα γένη των ερωδιών.

Ανήκουν στην οικογένεια Ardeidae και στην υποοικογένεια Ardeinae.

Θα τον συναντήσεις στην Αρχαία Αίγυπτο και σε εκλεκτά γεύματα των τοπικών αρχόντων της εποχής *(Ναι, κάποτε τρωγόταν – ευτυχώς πλέον όχι). Θα τον συναντήσεις σε έργα τέχνης του παρελθόντος.

Τι τρώει; πώς ;

Θα τον δεις, λοιπόν, ύπουλα και αθόρυβα να περπατάει σιγά-σιγά με βήματα γάτας και στο κατάλληλο μομέντουμ να κατασπαράξει το επόμενο ποντικάκι ή ό,τι άλλο έχει επιλέξει για το γεύμα της ημέρας του. Τρέφεται κυρίως με μικρά ψαράκια και γι’ αυτόν τον συναντάς τις περισσότερες φορές σε ρηχά νερά λίμνης ή κάποιο κανάλι, σε βιότοπους. Αν το φαγητό σε μια περιοχή είναι άφθονο, τότε είναι πιθανό να δεις και περισσότερους ερωδιούς στο ίδιο σημείο ή λίγο παραδίπλα.

Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής κυνηγάει για το φαγητό της οικογένειας και τη νύχτα.

Τα μικρά ψαράκια τα καταπίνει με τη μία. Τα μεγαλύτερα πρώτα θα τα σκοτώσει στο στόμα του και έπειτα θα τα απολαύσει. Για παράδειγμα, θα του πάρει μερικά λεπτά για να σκοτώσει το ποντικάκι στο στόμα του και να ετοιμάσει το λουκούλλειο γεύμα του.

Τρέφεται και με παπάκια, με ψαράκια, με ποντικάκια, με πουλάκια.

Στην Ολλανδία θα τον συναντήσεις συχνά και στις πόλεις, πχ. Άμστερνταμ. Στην Ιρλανδία επίσης. Στις μεγάλες πόλεις βρίσκεται για να τραφεί από τους ανθρώπους – θα τον βρεις έξω από ψαράδικα ή snack bars συνήθως.

Τα χαρακτηριστικά του

Διακρίνονται από το σταχτί πάνω μέρος, λευκό κάτω μέρος και το χαρακτηριστικό του λοφίο – μοικάνα. Από το ύψος του ματιού του ξεκινά μια πλατιά μαύρη ράβδωση που φτάνει μέχρι την άκρη του μακριού, κομψού λοφίου του. Έχει άσπρο πρόσωπο και στήθος με μαύρες ραβδώσεις. Ράμφος μακρύ και κίτρινο. Την εποχή του ζευγαρώματος το ράμφος και τα καστανά πόδια του, παίρνουν κοκκινωπή απόχρωση.

Τι επιβλητικός τύπος ; Τι όμορφο πουλί;

Διαβάστε ακόμα:

Aφιέρωμα στην αλκυόνη (Ijsvogel ή kingfisher)

8 ζώα που δε γνώριζες ότι μπορεί να συναντήσεις στο Άμστερνταμ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks