SuperGreek Αφιέρωμα: Η αγαπημένη Φρανκφούρτη

Φρανκφούρτη-Γερμανία-μουσεία-πανεπιστήμια

Η Φρανκφούρτη είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης. Ειδικότερα, είναι η πέμπτη πολυπληθέστερη πόλη της Γερμανίας. Η πόλη είναι η καρδιά της μεγαλύτερης μητροπολιτικής περιοχής του Ρήνου-κύριας που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της Γερμανίας μετά από την περιοχή του Ρήνου-Ρουρ.

Η Φρανκφούρτη

Για την Φρανκφούρτη έμαθα από μικρό παιδί από συγγενείς και φίλους Έλληνες της Γερμανίας. Έπειτα από τον συγγραφέα Αντώνη Σουρούνη που είχε ζήσει εκεί ως μετανάστης και είχε γράψει γι’ αυτήν στα διηγήματα του. Μεγάλωσα, την επισκέφτηκα και μαγεύτηκα. Η ιστορία της, οι πανύψηλοι ουρανοξύστες, το ποτάμι, το απέραντο πράσινο τριγύρω της πόλης, τα στενά δρομάκια με τα ξύλινα κτίρια. Η μαγευτική διαδρομή πριν φτάσεις στη Φρανκφούρτη με το τρένο και ιδιαίτερα η περιοχή από το Κόμπλεντζ μέχρι και τη Φρανκφούρτη.

Την λάτρεψα. Είχα και την προδιάθεση και πλέον ζούνε αρκετοί από τους φίλους μας στην πόλη- άλλοι ευχαριστημένοι και άλλοι όχι τόσο. Σίγουρα το βιωτικό επίπεδο της πόλης είναι υψηλό και φιλοξενεί Έλληνες από τα παλιά χρόνια.

Πάμε να μάθουμε μερικά πράματα για την ενδιαφέρουσα πόλη της Γερμανίας.

Ιστορία

Η Φρανκφούρτη βομβαρδίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945). Περίπου 5.500 κάτοικοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών, και το κάποτε διάσημο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Η Φρανκφούρτη αποτέλεσε πεδίο μάχης στις 26 Μαρτίου 1945. Η 5η Μεραρχία Πεζικού και η 6η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του Στρατού των ΗΠΑ κατέλαβαν τη Φρανκφούρτη μετά από αρκετές ημέρες έντονων συγκρούσεων.

Η πόλη ήταν μέρος της Αμερικανικής Ζώνης κατοχής της Γερμανίας. Ο Στρατιωτικός Κυβερνήτης της Ζώνης των Ηνωμένων Πολιτειών (1945-1949) και ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Γερμανία (HICOG) (1949-1952) είχαν την έδρα τους στο κτίριο IG Farben, που σκόπιμα έμεινε άθικτο από τον βομβαρδισμό των Συμμάχων εν καιρώ πολέμου.

Η Φρανκφούρτη ήταν η αρχική επιλογή για την προσωρινή πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους της Δυτικής Γερμανίας το 1949. Η πόλη κατασκεύασε ένα κτίριο του Κοινοβουλίου που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τον προορισμό του (στέγασε τα ραδιοφωνικά στούντιο του Hessischer Rundfunk). 

Στο τέλος, ο Konrad Adenauer, ο πρώτος μεταπολεμικός Καγκελάριος, προτίμησε την πόλη της Βόννης, ως επί το πλείστον επειδή ήταν κοντά στη γενέτειρά του, αλλά και επειδή πολλοί άλλοι επιφανείς πολιτικοί αντιτάχθηκαν στην επιλογή της Φρανκφούρτης από ανησυχία ότι η Φρανκφούρτη θα γινόταν αποδεκτή ως μόνιμη πρωτεύουσα, αποδυναμώνοντας έτσι την υποστήριξη του δυτικογερμανικού πληθυσμού για επανένωση με την Ανατολική Γερμανία και την ενδεχόμενη επιστροφή της πρωτεύουσας στο Βερολίνο.

Σχετικά άρθρα:

#SuperGreeks Αφιέρωμα: Η μαγευτική Δρέσδη

#Supergreeks αφιέρωμα: Βερολίνο-Μια πρωτεύουσα, χίλες ιστορίες

Πολιτισμός

Römer

römer-φρανκφουρτη
Römer/travelpress.com

Το Römer, η γερμανική λέξη για τα ρωμαϊκά, είναι ένα συγκρότημα εννέα σπιτιών που σχηματίζουν το δημαρχείο της Φρανκφούρτης (Rathaus). Τα σπίτια αποκτήθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο το 1405 από μια πλούσια εμπορική οικογένεια. Το Römer καταστράφηκε μερικώς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα ξαναχτίστηκε. Η γύρω πλατεία, το Römerberg, πήρε το όνομά της από το δημαρχείο.

Ο Καθεδρικός Ναός της Φρανκφούρτης

Ο καθεδρικός ναός της Φρανκφούρτης (Frankfurter Dom) δεν είναι καθεδρικός ναός, αλλά η κύρια καθολική εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Βαρθολομαίο. Από τον 18ο αιώνα, ο Άγιος Βαρθολομαίος ονομάζεται Dom. Το 1867 καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε με το σημερινό του στυλ. Καταστράφηκε και πάλι μερικώς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε τη δεκαετία του 1950. Το ύψος του είναι 95 μέτρα.

Ο Αρχαιολογικός Κήπος της Φρανκφούρτης

Ο Αρχαιολογικός Κήπος περιλαμβάνει μικρά τμήματα των παλαιότερων ανακτημένων κτιρίων: Έναν αρχαίο ρωμαϊκό οικισμό και το Βασιλικό Παλάτι της Φρανκφούρτης (Kaiserpfalz Frankfurt) από τον 6ο αιώνα. Ανακαλύφθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η περιοχή βομβαρδίστηκε και αργότερα ανακατασκευάστηκε μερικώς.

Σαφώς, υπάρχουν πολλά ακόμη εντυπωσιακά σημεία πολιτισμού που μπορεί κανείς να επισκεφθεί όπως το σπίτι του  Johann Wolfgang von Goethe.

Στην παρακάτω λίστα βρίσκονται ορισμένα υπέροχα μουσεία της Φρανκφούρτης:

 • Deutsches Architekturmuseum 
 • Deutsches Filmmuseum
 • Frankfurter Ikonenmuseum
 • Liebieghaus 
 • Museum für Angewandte Kunst
 • Museum Giersch 
 • Museum für Kommunikation 
 • Museum der Weltkulturen
 • Städel
 • Bibelhaus Erlebnis Museum

Ένα και ένα θα τα χαρακτηρίζαμε τα μουσεία στη Φρανκφούρτη.

Πανεπιστήμια

Στη Φρανκφούρτη βρίσκονται, μεταξύ άλλων από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Γερμανίας και είναι τα εξής :

 • Πανεπιστήμιο Johann Wolfgang Goethe: Το παλαιότερο και πιο γνωστό Πανεπιστήμιο είναι το Πανεπιστήμιο Johann Wolfgang Goethe. Το πρόγραμμα MBA του Business School έχει πάνω από 70% διεθνείς φοιτητές.
 • Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Φρανκφούρτης: Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Φρανκφούρτης προσφέρει πάνω από 38 τομείς σπουδών, στις τέχνες, τις επιστήμες, το δίκαιο κ.α.. Μερικά από τα σημαντικότερα ερευνητικά προγράμματα: Planet Earth Simulator, FraLine-IT-School-Service, μηχανική λογισμικού (π.χ. fraDesk).
 • Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης: Η πόλη φιλοξενεί επίσης μια επιχειρηματική σχολή, τη Σχολή Οικονομικών & Διοίκησης της Φρανκφούρτης. Η σχολή κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των καλύτερων επιχειρηματικών σχολών στον κόσμο, που αποδίδεται στην υψηλή ερευνητική παραγωγή και την ποιότητα της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής κατάρτισης.
staedelschule-φρανκφουρτη-γερμανια
Städelschule/Πηγή: hessen-agentur.de
 • Städelschule: Η Φρανκφούρτη έχει το Κρατικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση γνωστό ως Städelschule, που ιδρύθηκε το 1817 από τον Johann Friedrich Städel. Αργότερα, μετατράπηκε σε σχολή κρατικής τέχνης.

Η Γερμανία και η Φρανκφούρτη έχουν από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Βρείτε μας στα Social Media:

Στο Facebook: SuperGreeks

Στο Instagram: supergreeks_

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks