#SuperGreek αφιέρωμα στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Βελγίου. Είναι ακόμα το διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που την καθιστά και πρωτεύουσα της Ε.Ε.! Τα γραφεία της Ε.Ε , τα κέντρα αποφάσεων, το ΝΑΤΟ, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, το εκκωφαντικό της κέντρο, η πολυγλωσσία και άλλα πολλά την χαρακτηρίζουν ως μία από τις σημαντικές πόλεις της Ευρώπης.

Λίγη ιστορία

Σύμφωνα με τη λαογραφία, ο Άγιος Γκόρικ ( Saint Gorik ) έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι σε ένα νησί στο Zenne, τον ποταμό που περνάει μέσα από τις Βρυξέλλες, γύρω στο 580 μ.Χ.Ωστόσο, η επίσημη ίδρυση των Βρυξελλών χρονολογείται στο 979, όταν χτίστηκε η πρώτη μόνιμη οχύρωση.

 • Στα μέσα του 11ου αιώνα ανεγέρθηκαν τα τείχη της πόλης και οι Βρυξέλλες παρά την κακή περίοδο της ανθρωπότητας , ευημερούσαν λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
 • Το 1696 επιτέθηκε ο Γάλλος βασιλιάς Louis XIV και περισσότερα από 4.000 σπίτια, συμπεριλαμβανομένου του Grand ‘Place, καταστράφηκαν.
 • Όταν το Βέλγιο έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 21 Ιουλίου το 1831 οι Βρυξέλλες έγιναν η πόλη ορόσημο και πρωτεύουσα του νέου βασιλείου.
 • Το Ελεύθερο πανεπιστήμιο Βρυξελλών ιδρύθηκε το 1834
 • Το 1835, ο πρώτος σιδηροδρομικός επιβατικός σιδηρόδρομος που χτίστηκε εκτός Αγγλίας συνδέει τον δήμο Molenbeek με το Mechelen
 • Η πρώτη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού έγινε κατά τον 19ο αιώνα. Από 80.000 κατοίκους έφτασε μέχρι και τις 625.000 ο πληθυσμός στην πόλη και στα περίχωρα.
 • Η Περιφέρεια των Βρυξελλών δημιουργήθηκε στις 18 Ιουνίου 1989, μετά από μια συνταγματική μεταρρύθμιση το 1988. Είναι μία από τις τρεις ομοσπονδιακές περιφέρειες του Βελγίου, μαζί με τη Φλάνδρα και τη Βαλονία, και έχει δίγλωσση ιδιότητα.
 • Kατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι Βρυξέλλες υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.
 • Αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι Βρυξέλλες αναπτύχθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς και σε όλα τα επίπεδα.
 • Η κίτρινη ίριδα είναι το έμβλημα της περιοχής (αναφέρεται στην παρουσία αυτών των λουλουδιών στην αρχική θέση της πόλης) και σε μια τυποποιημένη εκδοχή που εμφανίζεται στην επίσημη σημαία της.

Η ονομασία της πόλης κατά την επικρατούσα εκδοχή προέρχεται από την παλαιά ολλανδική λέξη Broeksel (broek – βάλτος και sel – κτίσμα/δωμάτιο εκ του λατινικού cella) που σημαίνει “σπίτι στον βάλτο”.

Πληθυσμός

Οι Βρυξέλλες είναι η πιο πυκνοκατοικημένη και πλουσιότερη περιοχή του Βελγίου και καλύπτει 161 χιλιόμετρα και έχει πληθυσμό 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Η μητροπολιτική περιοχή των Βρυξελλών αριθμεί πάνω από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους, γεγονός που το καθιστά την καθιστά , μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου.

Η γλώσσα

Το Βέλγιο είναι 3γλωσσο αλλά στην πόλη των Βρυξελλών μιλάνε κυρίως Γαλλικά. Θα ακούσεις και Ολλανδικά , θα μπορείς να συνεννοηθείς ενδεχομένως, αλλά ο βασικός κορμός και πληθυσμός μιλάει την Γαλλική γλώσσα. Στις Βρυξέλλες παρότι έχει και πολλούς Φλαμανδούς, αυτοί μιλάνε και Γαλλικά.

Μπορείς να βρεις αρκετές δουλειές πάντως σε γραφεία και εταιρείες μόνο με τη γνώση Ολλανδικής γλώσσας.

Πανεπιστήμιο

Υπάρχουν αρκετά πανεπιστήμια στις Βρυξέλλες. Τα δύο κύρια πανεπιστήμια είναι το Université Libre de Bruxelles, ένα γαλλόφωνο πανεπιστήμιο με περίπου 20.000 φοιτητές σε τρία κάμπους στην πόλη και άλλα δύο εκτός,και το Vrije Universiteit Brussel, ένα φλαμανδόφωνο πανεπιστήμιο με περίπου 10.000 φοιτητές.Τα δύο πανεπιστήμια προέρχονται από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, το οποίο ιδρύθηκε το 1834 και χωρίστηκε το 1970, περίπου την ίδια περίοδο που η Φλαμανδική και η Γαλλική Κοινότητα απέκτησε νομοθετική δύναμη στους οργανισμούς ανώτερης εκπαίδευσης.

Μουσεία

Περισσότερα από 100 μουσεία θα βρεις στις Βρυξέλλες και για όλα τα γούστα. Πολλά από αυτά είναι διαδραστικά που σημαίνει γνώση και παιχνίδι 🙂 Πάμπολλες εκθέσεις φιλοξενούνται σε αυτά τα μουσεία.

Για τους κατοίκους του Βελγίου δείτε εδώ για το πως μπορείτε να προμηθευτείτε πολύ φθηνά την κάρτα μουσείων και να μπαίνεις δωρεάν σε πάρα πολλά μουσεία του Βελγίου!

Ως SuperGreeks θα σας προτείνουμε μόνο 3 μουσεία και ετοιμάζουμε αναλυτικό άρθρο για τα μουσεία της πόλης με πολλές λεπτομέρειες.

 • Μουσείο της πόλης
 • Μουσείο των παιχνιδιών
 • Μουσείο της σοκολάτας
 • Μima Museum ( Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα )

Αθλητισμός

Η μόνη σπουδαία ομάδα των Βρυξελλών είναι η Άντερλεχτ. Η οποία όμως πρωταγωνιστούσε σχεδόν από πάντα στο Βέλγιο αλλά έχει και εξαιρετικές στιγμές στην Ευρώπη.

Μερικά μόνο στοιχεία θα σας δώσουμε για την τεράστια ποδοσφαιρική δύναμη της Άντερλεχτ και τα υπόλοιπα σε εκτενές άρθρο στο άμεσο μέλλον:

 • Ιδρύθηκε το 1908
 • Μόλις από το 1935-1936 αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία
 • Η έδρα της είναι το Κονστάν Φάντεν Στοκ χωρητικότητας 26.000 οπαδών
 • Η 1η της κούπα ήρθε το 1947
 • Από το 1947 και έπειτα δεν έχει τερματίσει κάτω από την πέμπτη θέση του βελγικού πρωταθλήματος, εκτός από δύο χρονιές που ήταν έκτη: το 1952 και το 1973
 • Έχει κατακτήσει 29 πρωταθλήματα και 5 ευρωπαϊκούς τίτλους

Τη λες και “τεράστια’ ομάδα με τόσο σπουδαία ιστορία !

Τουρισμός

Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης και πόλος έλξης για τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Για το 2018 παρατηρήθηκε ξανά μεγάλη αύξηση του τουρισμού και έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Καταγράφηκαν 7+ εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Πολλοί είναι αυτοί που έρχονται στις Βρυξέλλες και διανυκτερεύουν λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται τα Χριστούγεννα όπου η πόλη των Βρυξελλών μετατρέπεται σε ένα απέραντο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Για τα χριστούγεννα στις Βρυξέλλες διαβάστε εδώ: “Τα Χριστούγεννα στις Βρυξέλλες. Στο Παραμύθι  “

Οι ελληνικές επιχειρήσεις των Βρυξελλών

Για την ώρα στο #SuperGreeks βρίσκουμε 3 επιχειρήσεις :

 • Τεχνίτες από την Perfect wall. Γυψοσανίδες, πλακάκια, ελαιοχρωματισμοί, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά και πάσης φύσεως εργασίες. Δείτε εδώ! περισσότερες πληροφορίες.
 • Τaxi από και προς όλα τα αεροδρόμια αλλά και για μέσα στις Βρυξέλλες και το υπόλοιπο Βέλγιο. Για την GV Taxi δείτε εδώ! περισσότερα και στοιχεία επικοινωνίας για να τους καλέσετε.
 • Bρίσκουμε και Ελληνικά χορτοφαγικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδος. Τα προϊόντα της Greek appetite τα βρίσκουμε από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα, την αποθήκη τους στις Βρυξέλλες αλλά και στα διάφορα σταντς σε open markets. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ!

*Έχεις επιχείρηση και συ στο Βέλγιο; Κάνε την εγγραφή σου και πρόβαλλε την επιχείρησή σου στην Online κοινότητα του #SuperGreeks!

Πηγές : visitflanders

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Webinar by SuperGreeks & Protea PreventieΟδηγός για την μετανάστευση στην Ολλανδία

Σκέφτεσαι να μετακομίσεις ή ζεις ήδη στην Ολλανδία; Τότε αυτό το online webinar απευθύνεται σε σένα!