Βέλγιο: Πως και κατά πόσο επηρεάζουν οι περιορισμοί λόγω κορονοιού

velgio-synthikes-koronoios

Η αγορά

Τα ψώνια επιτρέπονται σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, καταστήματα κατοικίδιων ζώων, καταστήματα που πωλούν παιδικά προϊόντα και σύντομα ανοίγουν και τα φυτώρια.

Αυτά τα καταστήματα πρέπει να επιβάλλουν όριο ενός πελάτη ανά 10m² λιανικού χώρου και μέγιστο χρόνο αγορών 30 λεπτών.

οι πελάτες πρέπει να κάνουν τα ψώνια τους μόνοι τους και να διατηρούν μια απόσταση από άλλους αγοραστές. Οι πελάτες δεν πρέπει να τοποθετούν τις αγορές τους στον ιμάντα μεταφοράς μέχρι να σαρωθούν οι αγορές του προηγούμενου πελάτη. Το προσωπικό του ταμείου φοράει και θα φοράει γάντια.

Οι προσφορές μαζικής αγοράς, οι οποίες είχαν απαγορευτεί για την αποφυγή αγοράς πανικού, επιτρέπονται πλέον.

Οι τιμές στα SuperMarket είχαν αυξηθεί με το ξεκίνημα της κρίσης και πλέον με τις προσφορές που εισήγαγαν ξανά τα super market, από την 1η Απριλίου, μειώθηκαν.

Πρέπει να πληρώνουμε με κάρτα όπου αυτό είναι εφικτό.

Τα καταστήματα δεν μπορούν να αρνηθούν μετρητά, αλλά μερικά σούπερ μάρκετ περιορίζουν τις συναλλαγές σε μετρητά και άλλα δέχονται μόνο κάρτα.

Μια νέα εφαρμογή σάς επιτρέπει να ελέγχετε πόσο απασχολημένο είναι ένα σούπερ μάρκετ πριν ξεκινήσετε. Αναζητήστε το ShopSafe στο App Store σας. Η εφαρμογή λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την υπηρεσία σχεδιασμού κυκλοφορίας Waze.

Το Delhaize ανοίγει τα καταστήματά του μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών, αστυνομικούς και ιατρικούς υπαλλήλους από τις 8.00 έως τις 9.00 το πρωί.

Τα σωματεία που εκπροσωπούν το προσωπικό των σούπερ μάρκετ στο Aldi και το Lidl έχουν συνάψει συμφωνίες με τη διοίκηση σχετικά με ειδικά αντισταθμιστικά μέτρα για τους εργαζόμενους. Κάθε προσφορά περιλαμβάνει επιπλέον κουπόνια άδειας μετ ‘αποδοχών και γεύματος.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στα καλύτερα του. Παραγγελίες κάθε είδους και από κάθε γωνιά του Βελγίου.

Στις τράπεζες και τα ταχυδρομεία

Επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι για να πας στην τράπεζα ή στο ταχυδρομείο – αλλά οι τράπεζες θα βλέπουν τους πελάτες μόνο κατόπιν ραντεβού.

Οι πελάτες πρέπει να χρησιμοποιούν διαδικτυακές και κινητές τραπεζικές συναλλαγές όπου είναι δυνατόν. Τα ταχυδρομεία είναι κλειστά τα Σάββατα. Η Bpost αναφέρει ότι θα συνεχίσει να διανέμει αλληλογραφία, εφημερίδες και δέματα στις βελγικές διευθύνσεις.

Εργασία

Η απομακρυσμένη εργασία όπου είναι εφικτό. Οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο μοντέλο εργασιών.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε προσωρινή ανεργία.

Στη Βαλλωνία, κάθε εταιρεία που έκλεισε θα λάβει πληρωμή 5.000 ευρώ.

Στις Βρυξέλλες, κάθε εταιρεία που έκλεισε θα λάβει πληρωμή 4.000 ευρώ.

Οι προσωρινά άνεργοι θα λάβουν το 70% του ακαθάριστου μισθού τους

Αν κάποιοι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει αυτά τα χρήματα , είναι γιατί ο εργοδότης τους άργησε να καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για το επίδομα

Η κυβέρνηση των Βρυξελλών ενέκρινε επίσης εφάπαξ επιχορήγηση 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν πλήρως, αλλά έχουν σημειώσει σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού, όπως τεχνίτες και εργάτες οικοδομών.

Όλα τα δημόσια έργα κατασκευής των Βρυξελλών έχουν τεθεί σε αναστολή, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης της σήραγγας Leopold II και της επέκτασης της γραμμής τραμ 9 στο Jette.

Το ποινικό δικαστήριο του Mechelen έγινε το πρώτο στο Βέλγιο που άρχισε να χρησιμοποιεί τηλεδιάσκεψη για τις δίκες του.

Τα ταξίδια

Ο ιολόγος Marc Van Ranst λέει ότι πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε σχέδια διακοπών στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. Σε μια συνέντευξη στην Het Laatste Nieuws, είπε: «Ας υποθέσουμε ότι ο ιός δεν υπάρχει στη χώρα μας μέχρι τα τέλη Μαΐου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και στις υπόλοιπες χώρες. ” Ως αποτέλεσμα, οι Βέλγοι κάτοικοι που δεν είχαν μολυνθεί εδώ θα μπορούσαν να μολυνθούν αλλού και να επανεισάγουν ξανά την ασθένεια στο Βέλγιο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ένα στα πέντε άτομα στο Βέλγιο έχει ήδη ακυρώσει τα σχέδιά του για τις καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με έρευνα του Ipsos που δημοσιεύθηκε στην Het Nieuwsblad. Τα τρία τέταρτα των 2.100 ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα σχέδιά τους για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο θα καταρρεύσουν λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην υγεία.

Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών έχει συμβουλεύσει την απαγόρευση όλων των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Εάν είστε Βέλγος πολίτης στο εξωτερικό, έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για παροχή συμβουλών και βοήθειας. Ο αριθμός είναι 02 501 4000, ανοιχτό καθημερινά από τις 9.00-20.00. Περίπου 30.000 Βέλγοι παραμένουν στο εξωτερικό.

Την περασμένη εβδομάδα, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών πραγματοποίησε μόλις το 5% των τακτικών πτήσεων του.

Μόνο οι επιβάτες με εισιτήριο επιβίβασης μπορούν να εισέλθουν στο αεροδρόμιο.

Στις αφίξεις δεν μπορείς να περιμένεις πια αυτούς που περιμένεις. Θα πρέπει να περιμένεις στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου.

Οι επιβάτες που επαναπατρίστηκαν στο Βέλγιο έχουν ενημερωθεί για καραντίνα 14 ημερών, καθώς και όποιος ήρθε στο αεροδρόμιο για να τους παραλάβει.

Το αεροδρόμιο Charleroi είναι κλειστό – αλλά ελπίζει να ανοίξει ξανά τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Η Ryanair έχει ακυρώσει τις περισσότερες πτήσεις της μέχρι τα τέλη Απριλίου

Η Brussels Airlines ανέστειλε όλες τις πτήσεις μέχρι τις 15 Μαΐου, με εξαίρεση έναν περιορισμένο αριθμό πτήσεων επαναπατρισμού για τους Βέλγους που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ψάχνεις για υδραυλικό στο Βέλγιο;

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)

Οι δημόσιες συγκοινωνίες συνεχίζουν να λειτουργούν στο Βέλγιο, αν και με μειωμένη εξυπηρέτηση.

Ο σιδηροδρομικός φορέας λέει ότι χάνει 70 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Απαγορεύονται οι πληρωμές σε μετρητά στα τραμ και τα λεωφορεία.

Σε τραμ , λεωφορεία και μετρό θα πρέπει να κάθεσαι στις θέσεις που έχουν οριστεί, ώστε να διασφαλιστούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

50% μείον κίνηση στους δρόμους έπειτα από τα μέτρα για καραντίνα.

Ο χώρος στάθμευσης στο δρόμο στις Βρυξέλλες είναι δωρεάν.

Μετά τις χαμηλές τιμές των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές της βενζίνης επανήλθαν σε άνοδο λόγω της πτώσης της παραγωγής πετρελαίου.

Οι χρόνοι αναμονής στα κόκκινα φανάρια έχουν μειωθεί για να βελτιωθεί η ροή της κυκλοφορίας.

Οι οδηγοί τρέχουν περισσότερο λόγω άδειων δρόμων. Σύμφωνα με την αστυνομία, κάποιοι αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες πλέον.

Έχει σημειωθεί απότομη βελτίωση της ποιότητας του αέρα των Βρυξελλών από το Σάββατο, καθώς η οδική και η εναέρια κυκλοφορία μειώνονται σημαντικά.

Η χρήση των ταξί μειώθηκε κατά 80% τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι οδηγοί ταξί θέλουν να σταματήσουν λόγω της μειωμένης κίνησης. Αν τους επιτρέψει το κράτος να σταματήσουν, τότε θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για οικονομική υποστήριξη.

Η κυβέρνηση των Βρυξελλών θα εγκρίνει αυτήν την εβδομάδα ένα διάταγμα για τη χορήγηση εφάπαξ πληρωμής 3.000 ευρώ στους οδηγούς ταξί της περιοχής. Το μέτρο θα ωφελήσει 1.591 οδηγούς.

Νοσοκομεία

Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει έκκληση για δωρεές προκειμένου να αγοράσει προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζομένους.

Περισσότεροι από 500 εθελοντές στις Βρυξέλλες έχουν ενταχθεί σε έναν εφεδρικό κατάλογο ιατρικού προσωπικού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μαθητές και συνταξιούχοι γιατροί.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης των Βρυξελλών, αλλά ο αυξανόμενος αριθμός θετικών τεστ του Covid-19 θα αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Το Βέλγιο απέρριψε αιτήματα από την Ολλανδία και την Ιταλία για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό σε βελγικά νοσοκομεία.

Η αιμοκάθαρση και η χημειοθεραπείες προχωρούν κανονικά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ξεκλειδώσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε επιπλέον χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Δύο στις τρεις επισκέψεις στα φαρμακεία σχετίζονται με κοροναϊό, αλλά το 40% των επισκέψεων δεν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με έρευνα 600 φαρμακοποιών μεταξύ 30 Μαρτίου και 3 Απριλίου από την Ένωση Φαρμακοποιών στο Βέλγιο (APB), σε συνεργασία με το VUB.

Κηδείες και γάμοι

Μπορούν να γίνουν κηδείες, αλλά με έως και 15 επισκέπτες, οι οποίοι πρέπει να διατηρούν τη σωστή απόσταση μεταξύ τους.

Οι γάμοι μπορούν να γίνουν, αλλά μόνο με την παρουσία του ζευγαριού και των κουμπάρων.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Με πληροφορίες από το thebulletin.be και τους SuperGreeks του Βελγίου!

Εγγραφή στο Newsletter του SuperGreeks. #BeSuperGreek 🙂

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks