Αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος στη Γερμανία

Ολλανδία-Τιμές-Σπίτια

Όταν ένας άνθρωπος αποφασίσει να μετακομίσει σε μία άλλη χώρα, ειδικά όταν η μετανάστευση πρόκειται να συμβεί για πολλά χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να θελήσει να αγοράσει ένα σπίτι. Η Γερμανία μάλιστα είναι μία χώρα που αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβεί σε μεγάλο βαθμό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα που φιλοξενεί η χώρα. Ποιές είναι όμως οι λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε αν θελήσετε να αγοράσετε ένα σπίτι;

Η κτηματομεσιτική κατάσταση στη Γερμανία

Στη Γερμανία οι τιμές στα σπίτια, τόσο στα ενοίκια όσο και στα στην αγορά διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το οίκημα βρίσκεται σε μία μικρή και αγροτική περιοχή ή σε κάποια μεγάλη πόλη όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Φρανκφούρτη κλπ. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, οι Γερμανοί τείνουν να αγοράζουν ακίνητα ισόβια και δεν ακολουθούν το αγγλοσαξονικό μοντέλο που θέλει την αναβάθμιση του σπιτιού που ζει κάποιος, με την αγορά ενός νέου, μεγαλύτερου και με περισσότερες παροχές.

Σημαντικό ρόλο στην αγορά ενός σπιτιού ή διαμερίσματος διαδραματίζει και η περιοχή. Εκτός από τον καθορισμό της τιμής, μπορεί να επηρεάσει και τη συνθήκη διαβίωσης. Συνήθως προτείνεται μία αγορά σπιτιού σε περιοχές με καλή υποδομή μεταφορών, σχολικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικής επιθυμίας, που αποδίδει συχνά μερίσματα μακροπρόθεσμα.

Το ποσοστό των Γερμανών που κατέχουν τα σπίτια τους είναι εκπληκτικά χαμηλό σε σύγκριση με αλλού. Δεν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί για την κατοχή ακινήτων από μη Γερμανούς και πολλοί ομογενείς έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος και φιλοδοξίες στέγασης. Το μόνο εμπόδιο στην ξένη ιδιοκτησία ακινήτων ενδέχεται να βρίσκεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προσφέρουν στεγαστικά δάνεια.

Το κόστος

Τα σπίτια στη Γερμανία είναι, ως επί το πλείστον, πολύ καλά κατασκευασμένα, χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά ενώ τηρούν αυστηρούς κώδικες δόμησης. Το γεγονός αυτό μπορεί να σημαίνει οτι οι τιμές πιθανόν να έχουν μία υψηλή τιμή για την αγορά ενός ακινήτου, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το κόστος κατασκευής.

Πρέπει να ληφθεί υπόψιν οτι οι τιμές στα περισσότερα σπίτι μπορεί να ποικίλουν σε όλη τη Γερμανία και μπορεί να διαφοροποιούνται αρκετά από ομοσπονδιακό κράτος από ομοσπονδιακό κράτος. Στην ύπαιθρο τα σπίτια έχουν χαμηλότερες τιμές από οτι στις μητροπόλεις ενώ η πρώην Ανατολική Γερμανία είναι γενικά φθηνότερη από την πρώην Δυτική για το ίδιο μέγεθος κατοικίας ή διαμερίσματος σε παρόμοια δημογραφική περιοχή. Το Βερολίνο βέβαια αποτελεί εξαίρεση σε αυτήν τη γενίκευση.

Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι οι τιμές των σπιτιών και των διαμερισμάτων στη Γερμανία τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αυξηθεί πιο έντονα σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.wohnungsboerse.net, το 2011 η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων στη Γερμανία ήταν περίπου 1.520 ευρώ. Το 2018 η τιμή ήταν περίπου 2.830 ευρώ. Όσον αφορά τα σπίτια, η μέση τιμή για μια κατοικία 150 τετραγωνικών μέτρων στη Γερμανία αυξήθηκε από 1.700 ευρώ περίπου ανά τετραγωνικό μέτρο το 2011 σε λίγο παραπάνω από 2.080 ευρώ το 2018. Στο Μόναχο η τιμή για ένα σπίτι 150 τετραγωνικών μέτρων πήγε από περίπου 4.130 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2011 σε περίπου 7.226 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2018.

Διαβάστε εδώ σχετικά με το επίδομα στέγασης στη Γερμανία

Πώς να βρείτε ένα σπίτι

Στη Γερμανία δεν είναι σύνηθες να παρατηρηθεί η ένδειξη “Πωλείται” μπροστά από ένα σπίτι. Η εύρεση συχνά γίνεται μέσα από αγγελίες σε εφημερίδες ή σε ιστότοπους, όπου αναφέρονται αρκετές πληροφορίες για το σπίτι/διαμέρισμα και η πιθανή τιμή. Επιπλέον, σε πολλά σπίτια υπάρχει η ένδειξη “iδιωτικό” που σημαίνει οτι δεν εμπλέκεται μεσίτης. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις και για μεγαλύτερη ευκολία, οι μεσίτες (Immobilienmakler) είναι απαραίτητοι. Ως αγοραστής, γενικά συνιστάται να μην υπογράψετε “σύμβαση αποκλειστικότητας” με κανέναν πράκτορα. Μπορεί να θέλετε να μελετήσετε ένα ευρύτερο φάσμα προσφορών από διάφορους αντιπροσώπους

Ένας υποψήφιος αγοραστής πρέπει να ερευνήσει προσεκτικά το ακίνητο όταν αγοράζει ένα σπίτι στη Γερμανία. Πολλά από τα “φθηνά” σπίτια που διαφημίζονται ενδέχεται να απαιτούν επενδύσεις ανακαίνισης πολύ πέραν της τιμής αγοράς. Άλλο ένα σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι πως η φράση grosszügige Räume, σημαίνει “μεγάλα δωμάτια” ή “πολύ ευρύχωρα” και κατά συνέπεια σηματοδοτεί μεγαλύτερα έξοδα για θέρμανση.

Μόλις αγοραστεί ένα ακίνητο θα υπάρξουν επιπλέον έξοδα (κλεισίματος). Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από 5% έως 15,4% της τιμής αγοράς, ανάλογα με την τοποθεσία και τις αμοιβές του κτηματομεσίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τέλη διερμηνέα θα είναι επιπλέον και θα πρέπει να συζητηθούν με το συμβολαιογράφο. Οι Γερμανοί συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι είτε να κατανοήσετε την ανάγνωση της γερμανικής σύμβασης αγοράς είτε να έχετε μαζί σας έναν κατάλληλο διερμηνέα κατά την υπογραφή.

Μόλις ο αγοραστής και ο πωλητής συμφωνήσουν για την τιμή αγοράς, η σύμβαση πώλησης ακινήτου πρέπει να υπογραφεί παρουσία συμβολαιογράφου. Αυτό είναι προς όφελος και των δύο μερών, και ιδιαίτερα του αγοραστή, καθώς παρέχει τη διαβεβαίωση ότι η όλη συναλλαγή πραγματοποιείται σύμφωνα με το νόμο. Το συμβολαιογραφικό τέλος, περίπου 2% της τιμής αγοράς, καλύπτει την προετοιμασία της σύμβασης, τις διαπραγματεύσεις, την τελετή υπογραφής και την εγγραφή στο κτηματολόγιο.

marketplace-ellinika-proionta-ekswteriko
Το SuperGreeks Marketplace θα είναι από ώρα σε ώρα ανοιχτό ! Έχεις κάνεις LIKE στο FB Page μας ; Follow στο Instagram ;

Ο συμβολαιογράφος

Ο συμβολαιογράφος είναι νομικά υποχρεωμένος να ενεργεί ως αμερόληπτος μεσάζων μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Ελέγχει το κτηματολόγιο για να διαπιστώσει εάν το ακίνητο μπορεί να πωληθεί ή όχι. Η σύμβαση αναφέρει τις υποχρεώσεις κάθε μέρους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση αθέτησης. Μόλις υπογραφεί, ο συμβολαιογράφος καταχωρεί την αλλαγή ιδιοκτησίας στη δημοτική κυβέρνηση και εισάγει το ακίνητο στο κτηματολόγιο.

Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει τον δικό του συμβολαιογράφο και συνιστάται στους ομογενείς να ασκούν αυτήν την επιλογή, επιλέγοντας συμβολαιογράφο που μιλά αγγλικά.

Επιπροσθέτως, πρέπει πάντα να έχετε ένα αντίγραφο της σύμβασης αγοράς πριν πάτε στον συμβολαιογράφο, να το ελέγξετε προσεκτικά και να το μεταφράσετε εάν είναι απαραίτητο. Προετοιμάστε τυχόν ερωτήσεις που έχετε εκ των προτέρων και μη διστάσετε να τις ρωτήσετε και αφήστε αρκετό χρόνο για να λάβετε πλήρεις απαντήσεις. Συνιστάται, εάν απαιτείται υποθήκη για την αγορά, να συμφωνηθεί πλήρως πριν υπογραφεί σε συμβολαιογράφο.

Κανονικά όλα τα μέρη πρέπει να είναι παρόντα στην υπογραφή, ωστόσο μπορεί να οριστεί πληρεξούσιος από οποιοδήποτε μέρος.

Το συμβόλαιο

Μεταξύ των πιο σημαντικών στοιχείων που πρέπει να δείχνει μια σύμβαση είναι:

  • Αν σημειώνονται σωστά τα ονόματα και οι διευθύνσεις των μερών και τα στοιχεία του ακινήτου. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς ένα σφάλμα, ειδικά στα στοιχεία του ακινήτου, θα μπορούσε τουλάχιστον να ακυρώσει εν μέρει τη σύμβαση.
  • Η συμφωνημένη τιμή αγοράς και οι όροι και οι προϋποθέσεις πληρωμής.
  • Ρυθμίσεις σχετικά με το τι συμβαίνει σε περίπτωση που οποιοδήποτε μέρος δεν τηρήσει τους όρους της σύμβασης.

Και οι δύο πλευρές έχουν πλήρη ελευθερία να αποφασίζουν για τους όρους πληρωμής. Σε πολλές περιπτώσεις ο αγοραστής πρέπει να λάβει χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου, ο πωλητής συμφωνεί με μια ειδοποίηση προτεραιότητας στο κτηματολόγιο που προστατεύει τον αγοραστή από άλλες, απροσδόκητες δραστηριότητες πωλήσεων εκ μέρους του πωλητή, όπως η προσπάθεια πώλησης του ακινήτου σε κάποιον άλλο σε καλύτερη τιμή.

Πηγή πληροφοριών: howtogermany.com
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?