Αφιέρωμα: Μαθαίνουμε το Άμστερνταμ από αεροφωτογραφίες του παρελθόντος και παρατηρούμε τις μεγάλες αλλαγές του τελευταίου αιώνα

Είναι υπέροχο να βλέπεις το Άμστερνταμ από τον αέρα. Είναι υπέροχο να το βλέπεις από τον δρόμο, από το νερό, από παντού. Είναι υπέροχο να το βλέπεις σε κάθε περίπτωση.

Στο σημερινό μας άρθρο βλέπεις από παλιές φωτογραφίες πως ήταν το Άμστερνταμ στο παρελθόν από ψηλά. Το πόσο μικρό ήταν και πως δομήθηκε σταδιακά. Μαθαίνουμε την ιστορία της πόλης. Πηγαίνουμε από το κέντρο της πόλης, μέχρι το Sloterplas και το Bijlmer.

Για περισσότερα άρθρα ιστορίας του supergreeks.eu κάνε την εγγραφή σου στο newsletter των SuperGreeks

1948 @Gemeente Amsterdam

Στην φωτογραφία βλέπετε τον σταθμό του Άμστελ και την Julianaplein. Πάνω αριστερά το Weesperzijde και το Amstel- Αυτή η περιοχή τώρα είναι με ουρανοξύστες και δε μοιάζει σε τίποτα με το 1948.

1928 @gemeente Amsterdam

Αυτή η φωτογραφία είναι περίπου 100 ετών και δείτε πόσο μικρό και διαφορετικό ήταν το Άμστερνταμ. Η φωτογραφία μάλλον τραβήχτηκε για την προβολή της πόλης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1928. Είναι εντυπωσιακό το πόσο μικρή ήταν η πόλη σχεδόν πριν από έναν αιώνα. 

Πολλές γνωστές περιοχές που πιθανόν έχεις επισκεφτεί ή ζεις δεν είναι εκεί. Λείπει για παράδειγμα το Nieuw west και το Zuidoost. Πολλές νέες γειτονιές θα δημιουργηθούν εκείνη την εποχή – εκείνη την εποχή που δεν υπήρχαν καθόλου ψηλά κτίρια, ούτε και αυτοκινητόδρομοι.

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία γιατί είναι ακριβώς πριν εξελιχθεί το πανέμορφο A’Dam στη μορφή που είναι σήμερα.

1929. Το «Graf Zeppelin» πάνω από τον κεντρικό σταθμό. @gemeente Amsterdam
1930 @gemeeente Amsterdam

Σε αυτή την φωτογραφία βλέπουμε την Mercatorplein.

Στο κάτω μέρος η Jan Maijenstraat και πάνω η Jan Evertsenstraat. 

Είναι εντυπωσιακό το πόσο συγκεκριμένα και με ακρίβεια είναι σχεδιασμένη η συνοικία αυτή. 

Τα λιβάδια ξεκινούν στα δεξιά. 

Εκεί ήταν η φάρμα του γαλατά Ντιρκ βαν ντεν Μπρουκ – Το 1ο supermarket Dirk ήταν σε αυτή την περιοχή.

1950 @gemeente Amsterdam

Εδώ βλέπουμε τον κεντρικό σταθμό της πόλης, στα αριστερά και στα δεξιά την Damrak. Στο βάθος την επιβλητική ακόμα και σήμερα, εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Λείπει το πάρκινγκ για τα ποδήλατα, λείπουν τα τουριστικά καραβάκια και παρατηρούμε πάρκινγκ ανοιχτό για τα αμάξια της εποχής.

Ένα άλλο Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμα την ιστορία του ποδηλάτου στην Ολλανδία για να καταλάβετε την μεγάλη στροφή της Ολλανδίας προς τα ποδήλατα.

1951 – Haarlemmermeerplein. @gemeente Amsterdam

 Eδώ βλέπουμε τη διασταύρωση των Amstelveenseweg, Havenstraat, Cornelis Krusemanstraat και Bernard Kochstraat. Κάτω δεξιά η φυλακή που πλέον είναι σχολείο και θα ετοιμάσουμε αφιέρωμα γι’ αυτό, πάνω από τον σταθμό Haarlemmermeer. Αριστερά η εκκλησία της Αγίας Αγνής.

Schiphol @gemeente Amsterdam 1935

Η φωτογραφία από το πλέον γιγάντιο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Βλέπουμε μόνο 18 αεροσκάφη εκείνη την εποχή. Πλέον μπορεί να έχει 18 πτήσεις στο 10λεπτο.

Για το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ διαβάστε αναλυτικά στο σχετικό μας άρθρο / αφιέρωμα εδώ!

1973. Bijlmer Centrum – Gemeente [email protected]

Σχεδιάστηκε ως παράδεισος, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν είχε επιτυχία. Οι άνθρωποι για τους οποίους προοριζόταν η περιοχή δεν ήθελαν στην πραγματικότητα να ζήσουν εκεί.

1936 @Gemeente Amsterdam

 Στη μέση το Bosbaan. Στα αριστερά το Nieuwe Meer, στην κορυφή η Amstelveenseweg, η οποία είναι ακόμα ένας ήσυχος επαρχιακός δρόμος. 

Το Amsterdamse Bos, στην πραγματικότητα ένα μεγάλο πάρκο, δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί. Η κατάσταση έχει αλλάξει τελείως στις ημέρες – σχεδόν τίποτα από αυτή τη φωτογραφία δεν έχει σχέση με το σήμερα.

Για το Amsterdamse Bos διάβασε εδώ και έρχονται και άλλα πολλά περισσότερα άρθρα για το αγαπημένο μας δασάκι, αλλά και όλα τα δάση της χώρας.

Σας άρεσε μωρέ το άρθρο αυτό; Μην ξεχάσεις να αφήσεις μια καρδούλα στο ποστ στο FB. Είναι σημαντικό.

Πολλά από τα άρθρα που έχουμε γράψει για το Άμστερνταμ μπορείς να τα βρεις σε ένα άρθρο που τα συγκεντρώνει…

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks