Οι εκδηλώσεις στο Άμστερνταμ για την ημέρα της Ανεξαρτησίας (4 & 5 Μαΐου)

αμστερνταμ-dam

Στις 4 Μαΐου διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την πόλη. Σε τουλάχιστον 50 μέρη γίνεται μνημόσυνο. Στις 5 Μαΐου, το Άμστερνταμ θα γιορτάσει την Ημέρα της Απελευθέρωσης από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, σε 12 πλατείες και 40 άλλες τοποθεσίες.

4 Μαΐου

2 Λεπτά σιγής

Στις 20:00 με 2 λεπτά σιγής τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην πόλη του Άμστερνταμ, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις σήμερα και αύριο.

Στις 20:00 σήμερα τα τρένα και τα αυτοκίνητα θα σταματήσουν. Αεροπλάνα δε θα προσγειωθούν και απογειωθούν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται από το νόμο να κλείνουν στις 7 μ.μ. και τα μπαρ και τα εστιατόρια προειδοποιούν τους πελάτες τους ότι η μουσική θα σταματήσει για λίγο. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες και οι μεγάλες συναυλίες θα διακοπούν επίσης προσωρινά.

Κάθε χρόνο, πολλοί κάτοικοι του Άμστερνταμ, μαζί με την δήμαρχο, περπατούν σε μια σιωπηλή πορεία προς την Εθνική Μνήμη στην Πλατεία Νταμ.

Θα υπάρξουν ομιλίες από τη δήμαρχο και τον πρώην δήμαρχο. Θα υπάρχει και μουσική του Roma Mirando. Στον ποταμό Άμστελ θα υπάρχει συναυλία με τον Job Chajes, μεταξύ άλλων και με σαξόφωνο!

TOUR

Κάθε χρόνο ο δήμος διοργανώνει Silent Tour στις 4 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Η πομπή θα καταλήξει στο δημοτικό νεκροταφείο του Άμστερνταμ: De Nieuwe Ooster. Η δήμαρχος του Άμστερνταμ οδηγεί την πομπή που περνά μπροστά από 6 μνημεία. Τα μνημεία αυτά θυμίζουν τη μάχη, την αντίσταση και τις οδυνηρές απώλειες που χαρακτηρίζουν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Διάφορες αρχές, φορείς και μεμονωμένοι πολίτες τιμούν τα θύματα με στεφάνια και λουλούδια. Μαζί σκέφτονται τι σημαίνει ο πόλεμος για τους ανθρώπους από τότε και τώρα.

Τα τανγκό του θανάτου

Η μουσική προσφέρει άνεση και ελπίδα. Αλλά στις 4 Μαΐου, θα δοθεί προσοχή στον αρνητικό ρόλο που έπαιξε η μουσική στη γενοκτονία των Εβραίων. Σε πολλά στρατόπεδα, το παρεκκλήσι ήταν υποχρεωμένο να παίζει το «Τάνγκο του Θανάτου» κατά τη διάρκεια των εκτελέσεων. Ο Willem de Haan και ο Arjan Sikking μιλούν για την ιστορία του τάνγκο στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα.

 Απαιτείται εγγραφή στέλνοντας στο [email protected]

9μμ – 10μμ

Άμστερνταμ Noord

Στην άλλη μεριά του Άμστερνταμ και πίσω από το Α’Dam lookout, η περιοχή έχει πληγεί σοβαρά από βομβαρδισμούς με απόρροια τον θάνατο 200 ανθρώπων. Θα υπάρξει επίσκεψη στο Amsterdam Noord, ενώ θα μπορείτε να δείτε τις περιγραφές των αποθανόντων.

2μμ – 3μμ, περιοχή: Cafe Keppler, Van der Pekstraat 1

Αγάπη και αντίσταση

Στις 28 Ιουνίου 1943, ο Χάρι Κοέν και η Σιένι Κάτενμπουργκ παντρεύτηκαν στο κτίριο της εβραϊκής κοινότητας. Ο Χάρι εργάστηκε ως ταχυμεταφορέας ποδηλάτων και η Σιένυ στον βρεφονηπιακό σταθμό στο Plantage Middenlaan. 

Και οι δύο ήταν στην αντίσταση. 

Περίπου 600 παιδιά Εβραίων βγήκαν παράτυπα από το νηπιαγωγείο και μεταφέρθηκαν σε κρυψώνα. Η Greta Cune, κόρη του Harry και της Sieny, αφηγείται αυτή την ιδιαίτερη ιστορία.

Plantation Parklaan 9hs

13:00 και 15:00

Θέατρο και περπάτημα

Θεατρική βόλτα με το  με το Youth Theatre School Zuidoost. Το θέμα είναι η έννοια του αγώνα για την ελευθερία.

Πλατεία Anton de Kom, 8 μ.μ

Ανοιχτά Εβραϊκά Σπίτια και αφηγήσεις

Ιστορικές αφηγήσεις ανθρώπων στα σπίτια όπου ζούσαν και εργάζονταν εκείνη την εποχή οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θέατρο παντού

Κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα πάνω από 100 παραστάσεις ταυτόχρονα, καθεμία από τις οποίες σχετίζεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον δικό της τρόπο.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα

Ο δημόσιος φωτισμός ανοιχτός για 2 λεπτά

Παραδοσιακά, ο δήμος ανάβει τον δημόσιο φωτισμό για 2 λεπτά κατά τη διάρκεια της 2λεπτης σιωπής στην Εθνική Ημέρα Μνήμης στο Άμστερνταμ στις 4 Μαΐου. Μετά από 2 λεπτά σιωπής, ο φωτισμός σβήνει ξανά. Επειδή το Weesp είναι πλέον επίσης μέρος του Άμστερνταμ, ο φωτισμός εκεί θα ανάβει επίσης για 2 λεπτά.

Στις 4 Μαΐου διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την πόλη. Σε τουλάχιστον 50 μέρη γίνεται μνημόσυνο. Στις 5 Μαΐου, το Άμστερνταμ θα γιορτάσει την Ημέρα της Απελευθέρωσης από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, σε 12 πλατείες και 40 στάδια. Υπάρχει το Theatre Na de Dam, και υπάρχουν Ανοιχτά Εβραϊκά Σπίτια και 120 Γεύματα Ελευθερίας. Πηγαίνετε σε ένα ταξίδι ανακάλυψης παρελθόντος και μέλλοντος ή συμμετάσχετε σε ένα Γεύμα Ελευθερίας.

Παρακάτω επισημαίνουμε ορισμένες δραστηριότητες. Δείτε την πλήρη επισκόπηση στο 4en5meiamsterdam.nl  και σχεδιάστε τη διαδρομή σας.

4 Μαΐου: Να θυμηθούμε τα θύματα του πολέμου

Σιωπηλή Πορεία και Εθνική Μνήμη

Κάθε χρόνο, πολλοί κάτοικοι του Άμστερνταμ, μαζί με τον δήμαρχο, περπατούν σε μια σιωπηλή πορεία προς την Εθνική Μνήμη στην Πλατεία Νταμ. Ομιλίες στο Stadhuisplein θα λάβουν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος των παιδιών Thymen, ο δήμαρχος Femke Halsema και ο πρώην δήμαρχος Job Cohen. Με μουσική του Roma Mirando. Στη γωνία των Amstel και Kerkstraat, ο Job Chajes παίζει τραγούδια klezmer στο σαξόφωνο, όπως το Amsterdam Huilt. Κατά την άφιξη στην Εθνική Ημέρα Μνήμης στην Πλατεία Νταμ, έχει δεσμευτεί ειδικό τμήμα για όλους τους συμμετέχοντες της Silent Tour. Η ξενάγηση είναι κατάλληλη για παιδιά.

 • Stille Tocht, Stadhuisplein, Amstel 1, 6 μ.μ
 • Εθνική Μνήμη, Φράγμα, 8 μ.μ. (λάβετε υπόψη τα πλήθη)

Η Νέα Ανατολή

Κάθε χρόνο ο δήμος διοργανώνει Silent Tour στις 4 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Η μνήμη θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό νεκροταφείο του Άμστερνταμ: De Nieuwe Ooster. Ο δήμαρχος του Άμστερνταμ οδηγεί την πομπή που προσπερνά 6 μνημεία. Τα μνημεία θυμίζουν τη μάχη, την αντίσταση και τις οδυνηρές απώλειες που χαρακτηρίζουν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Διάφορες αρχές, φορείς και μεμονωμένοι πολίτες τιμούν τα θύματα με στεφάνια και λουλούδια. Μαζί σκέφτονται τι σημαίνει ο πόλεμος για τους ανθρώπους από τότε και τώρα.

Ονόματα και αριθμοί

Με αυτόν τον εορτασμό τιμάται η μνήμη των κατοίκων του Helmersbuurt. Τουλάχιστον 100 κάτοικοι από την περιοχή του WG δεν επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του πινακίδα. Πριν από τον εορτασμό, μεταξύ 13:30 και 15:30, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας πινακίδα στο Helmersplantsoen. Κατάλληλο για παιδιά από 8 ετών.

 • Helmersplantsoen 5
 • 4:00 μ.μ. – 6:00 μ.μ

Τανγκό του Θανάτου

Η μουσική προσφέρει άνεση και ελπίδα. Αλλά στις 4 Μαΐου, θα δοθεί προσοχή στον αρνητικό ρόλο που έπαιξε η μουσική στη γενοκτονία των Εβραίων. Σε πολλά στρατόπεδα, το παρεκκλήσι ήταν υποχρεωμένο να παίζει το «Τάνγκο του Θανάτου» κατά τη διάρκεια των εκτελέσεων. Ο Willem de Haan και ο Arjan Sikking μιλούν για την ιστορία του τάνγκο στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Απαιτείται εγγραφή μέσω [email protected] .

 • Café Frankendael, Middenweg 116
 • 9μμ – 10μμ

Διαδρομή κάλυψης φρεατίων

Το Van der Pekbuurt χτυπήθηκε άσχημα από βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 200 σκοτώθηκαν. Οι συμμαχικές βόμβες προορίζονταν για τα κοντινά εργοστάσια Fokker, αλλά κυρίως έπεσαν στην κατοικημένη περιοχή. Περπατήστε τη «διαδρομή κάλυψης φρεατίων» με το Μουσείο Amsterdam Noord. Καλύμματα φρεατίων που φέρουν τα ονόματα όλων των θυμάτων. Κατάλληλο για παιδιά από 10 ετών.

 • Cafe Keppler, Van der Pekstraat 1
 • 2μμ – 3μμ

Βιβλίο Εβραίων

Η Cathelijne Blok, δημοσιογράφος τέχνης, ανακάλυψε ότι οι πρόγονοί της ήταν οι λεγόμενοι Εβραίοι του βιβλίου. Βιβλιοπώλες που πουλούσαν τα αγαθά τους στο δρόμο, για παράδειγμα στο Oudemanhuispoort. Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ήταν κάποτε τακτικός πελάτης τους. Για έλλειψη χρημάτων πλήρωσε με πορτρέτα. Η Cathelijne Blok αφηγείται αυτή την ιδιαίτερη ιστορία για τους προγόνους της στο Μουσείο Βαν Γκογκ. Απαιτείται εγγραφή και στη συνέχεια ελεύθερη είσοδος στο μουσείο.

 • Πλατεία Μουσείου 6
 • Ώρα 14.00

Αγάπη και αντίσταση

Στις 28 Ιουνίου 1943, ο Χάρι Κοέν και η Σιένι Κάτενμπουργκ παντρεύτηκαν στο κτίριο της εβραϊκής κοινότητας. Ο Χάρι εργάστηκε ως ταχυμεταφορέας ποδηλάτων και η Σιένυ στον βρεφονηπιακό σταθμό στο Plantage Middenlaan. Και οι δύο ήταν στην αντίσταση. Περίπου 600 παιδιά Εβραίων βγήκαν λαθραία από το νηπιαγωγείο και μεταφέρθηκαν σε κρυψώνα. Η Greta Cune, κόρη του Harry και της Sieny και της συγγραφέας Esther Shaya, βιογράφος τους, αφηγούνται αυτή την ιδιαίτερη ιστορία.

 • Plantation Parklaan 9hs
 • 13:00 και 15:00

Silent Tour Weesp

Στο Weesp, η Silent Tour εκτελείται από τη Συναγωγή στην Ossenmarkt, όπου η μνήμη πραγματοποιείται στο μνημείο του πολέμου. Η Harmonie de Adelaar παρέχει τη μουσική, ο Corry Alberts απαγγέλλει ένα ποίημα και ο Tineke Booij δίνει μια ομιλία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση για τη Μουσική και τον Πόλεμο στο Grote Kerk. Με τη χορωδία δωματίου Victoria από το Weesp, τον αφηγητή Huib Ramaer και διάφορους σολίστ. Η είσοδος είναι δωρεάν.

 • Nieuwstraat 3, Weesp
 • 7:15 μμ

Θεατρικό περπάτημα

Μετά τον εορτασμό στο Anton de Komplein, μπορείτε να κάνετε μια θεατρική βόλτα με το Youth Theatre School Zuidoost. Το θέμα είναι η έννοια του αγώνα για την ελευθερία, ιδιαίτερα από τον ήρωα της αντίστασης Anton de Kom. Οι διαδρομές πηγαίνουν από το Anton de Komplein στη γειτονιά F-(Freedom) και στην Hoornwegplein, όπου υπάρχει επίσης ένα μνημείο. Εγγραφείτε μέσω jtszo.nl .

 • Πλατεία Anton de Kom
 • 8 μ.μ

Ζώντας με τον πόλεμο

Ο εορτασμός στη Sierplein επικεντρώνεται στους νεαρούς Άγγλους πιλότους Peter Adams και William Barrett. Χτυπημένοι από εχθρικά πυρά, συνετρίβη στην περιοχή αυτή στις 23 Ιουνίου 1940. Το πλακάκι στο μνημείο μας τα θυμίζει. Το θέμα είναι «Ζώντας με τον πόλεμο». Υπάρχουν πολλά ηχεία. Το Muziekvereniging Amsterdam και το Hemsterhuiskoor παρέχουν τη μουσική. Στη συνέχεια υπάρχει καφές και τσάι στην Κιβωτό.

 • Διακοσμητική πλατεία
 • 7:40 μμ

Ανοιχτά Εβραϊκά Σπίτια & Οίκοι Αντίστασης

Μνήμες ομιλίας στις οποίες αφηγητές, επισκέπτες και κάτοικοι μοιράζονται ιστορίες σε σπίτια όπου ζούσαν και εργάζονταν άνθρωποι κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θέατρο

Κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα πάνω από 100 παραστάσεις ταυτόχρονα, καθεμία από τις οποίες σχετίζεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον δικό της τρόπο.

Ο δημόσιος φωτισμός ανοιχτός για 2 λεπτά

Παραδοσιακά, ο δήμος ανάβει τον δημόσιο φωτισμό για 2 λεπτά κατά τη διάρκεια της 2λεπτης σιωπής στην Εθνική Ημέρα Μνήμης στο Άμστερνταμ στις 4 Μαΐου. Μετά από 2 λεπτά σιωπής, ο φωτισμός σβήνει ξανά. Επειδή το Weesp είναι πλέον επίσης μέρος του Άμστερνταμ, ο φωτισμός εκεί θα ανάβει επίσης για 2 λεπτά.

5 Μαΐου

Ιστορίες από την Ανατολή

Στο Studio/K είναι το ντοκιμαντέρ Grandchildren of the East. Οι Daan van Citters και Joenoes Polnaija ακολουθούν τα βήματα των παππούδων τους στην Ινδονησία. Πώς σας επηρέασε η ζωή των προγόνων σας και τι επιλογές έκαναν; Τι σημαίνει όταν νιώθεις κάτι, αλλά δεν το έχεις βιώσει μόνος σου;

Timorplein 62, 4:45 μ.μ

Χορευτικό πάρτι για LGBTQ+ ηλικιωμένους

Westermarkt, 3:00 μ.μ. – 5:00 μ.μ\

Χορός απελευθέρωσης

Το Liberation Dance Festival είναι για άλλη μια φορά πλήρως αφιερωμένο στον χορό. Χορέψτε ελεύθερα με τις πιο διαφορετικές, εμπνευσμένες παραστάσεις χορού. Διανθισμένα με διασκεδαστικά εργαστήρια χορού. Δοκιμάστε ένα χορό με έναν ξένο ή βάλτε ακουστικά και χορέψτε γύρω από το Δέντρο της Απελευθέρωσης. Φέτος με έκθεση φωτογραφίας της οπτικής αφηγήτριας Dauphine από την πλατεία sQuare Amsterdam και πολλά άλλα.

Στην πλατεία των μουσείων, 12μμ – 9μμ

Workshop και πάρτι στην πλατεία

Γιορτάστε την ελευθερία με μουσική, φαγητό και ποτό. Πριν από το γεύμα υπάρχει ένα workshop στο οποίο οι επισκέπτες δημιουργούν ένα έργο τέχνης μαζί. Στη συνέχεια δείπνο μαζί στην πλατεία και παρακολούθηση συναυλίας.

Πλατεία Van Beuningen, το workshop θα πραγματοποιηθεί από τις 16:00 – 19:00. Από το μεσημέρι έως το βράδυ, η πλατεία θα έχει εκδηλώσεις.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από εδώ!

Θα είμαστε και εμείς κάπου εκεί. Νομίζουμε για ακόμα μια χρόνια το Άμστερνταμ δίνει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι τόσες οι δραστηριότητες. Πραγματικά, υπέροχο εγχείρημα.

Photos & Infos : Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα της εκδήλωσης και το Gemeente του Άμστερνταμ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks