Ολλανδία: Εκδοτικός οίκος ζητά συγγνώμη για το βιβλίο που αποκαλύπτει τον «προδότη» της Άννα Φρανκ

Συγνώμη ζήτησε ο ολλανδικός εκδοτικός οίκος Ambo Anthos για το βιβλίο που προκάλεσε πρόσφατα αίσθηση ανά την υφήλιο ταυτοποιώντας τον βασικό ύποπτο για την προδοσία της Άννας Φρανκ στους Ναζί

Διαβάστε επίσης το προηγούμενο μας άρθρο για την έρευνα που αποκαλύπτει ποιος την πρόδωσε

Ο οίκος αποφάσισε να σταματήσει να τυπώνει αντίτυπα της «Προδοσίας της Άννας Φρανκ» μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία αναφορικά με τον βασικό ισχυρισμό του βιβλίου, ότι ο Εβραίος συμβολαιογράφος Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ «πρόδωσε» το κρησφύγετο της έφηβης, δίπλα σε κανάλι του Άμστερνταμ προκειμένου να σώσει τη δική του οικογένεια. Σε ανακοίνωσή του ο Ambo Anthos αναφέρει ότι παρασύρθηκε για την δημοσίευση του βιβλίου κι ότι θα έπρεπε να είχε τηρήσει πιο «κριτική» στάση. Ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος HarperCollings, που αγόρασε τα δικαιώματα για την αγγλική γλώσσα του βιβλίου, ανέφερε ότι ο AmboAnthos «είχε καθορίσει το περιεχόμενο [του βιβλίου]».

Η «Προδοσία της Άννας Φρανκ» της Καναδής συγγραφέως Ρόουζμαρι Σάλιβαν βασίστηκε σε έρευνες έξι χρόνων μιας ομάδας ερευνητών υπό τον συνταξιούχο ντέτεκτιβ του FBI, Βινς Πάνκοκ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 18 Ιανουαρίου με πολλές φανφάρες, αλλά δεν πρόλαβε να περάσει μια μέρα και ιστορικοί και ερευνητές διατύπωσαν αμφιβολίες για τον ισχυρισμό ότι ο Βαν ντεν Μπεργκ – που πέθανε από καρκίνο του φάρυγγα το 1950 – ήταν αυτός που πιθανότατα οδήγησε τη Γκεστάπο στην αποθήκη, όπου κρυβόταν η Άννα Φρανκ στο Άμστερνταμ στις 4 Αυγούστου του 1944. Αμφισβήτησαν ιδιαίτερα τα στοιχεία πίσω από τον ισχυρισμό ότι ο συμμβολαιογράφος, ως μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου στο Άμστερνταμ, θα είχε πιθανώς πρόσβαση στα μέρη όπου κρύβονταν ομογενείς του στην πόλη.

Μετά τη σύλληψη της οικογένειάς της η Άννα Φρανκ εστάλη μέσω του καταυλισμού Westerbork στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και εν συνεχεία στο Μπέργκεν Μπέλσεν, όπου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 15 ετών τον Φεβρουάριο του 1945, πιθανώς από τύφο. Το περίφημο ημερολόγιό της καλύπτει την περίοδο που κρυβόταν από το 1942 μέχρι την 1η Αυγούστου του 1944.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks