Οι απαραίτητες εκφράσεις που θα χρειαστείτε στην Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι μία χώρα που αν κάποιος ή κάποια την επισκεφτεί για ένα ταξίδι σίγουρα θα την ερωτευτεί. Κι αν δεν ερωτευτεί απόλυτα τη χώρα, μπορεί να γνωρίσει ένα άτομο που να του/της κλέψει την καρδιά και να αποφασίσει να μετακομίσει εκεί, λαμβάνοντας υπόψιν όμως όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας ερωτικός μετανάστης για την μετεγκατάσταση στην Ολλανδία. Βέβαια η απόφαση του να μείνετε σε μία άλλη χώρα και ειδικά στην Ολλανδία, δε χρειάζεται μόνο να ξέρετε όλα τα απαραίτητα για τη μετακόμισή σας στις Κάτω Χώρες. Πρέπει σταδιακά να συνηθίζεται τον πολιτισμό και τη νοοτροπία του λαού και ποιός καλύτερος τρόπος από το να μάθετε τη γλώσσα τους ή έστω κάποιες απαραίτητες εκφράσεις που θα σας βοηθήσουν να ενταχθείτε στην αρχή. 

Χαιρετισμοί και βασικές εκφράσεις

 • Hallo / Γεια σας

Ναι, είναι τόσο απλό. Εάν γνωρίζετε πώς να χαιρετάτε κάποιον στα Αγγλικά, απλά πρέπει να αλλάξετε ελαφρώς την προφορά σας για να κατακτήσετε την ολλανδική έκδοση του «γεια». Είναι επίσης κοινό για τους ολλανδούς ομιλητές να λένε γεια, hey ή hoi όταν χαιρετούν ο ένας τον άλλον, οπότε μη διστάσετε να βασιστείτε σε αυτές τις μικρότερες, πιο ανεπίσημες λέξεις στην καθημερινή ζωή.

 • Dank je wel / Ευχαριστώ

Οι Ολλανδοί δεν είναι συνήθως αυτοκόλλητοι με την τυπικότητα, αλλά αξίζει ακόμη να μάθετε βασικές εκφράσεις πριν κατευθυνθείτεστην Ολλανδία. Εάν αισθάνεστε ότι μια κατάσταση απαιτεί περισσότερη τυπικότητα, πείτε dank u wel (dank oow vel), καθώς αυτή η φράση είναι ελαφρώς πιο ευγενική.

 • Ja / Nee / Ναι / Όχι

Όπως ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει, πολλές βασικές ολλανδικές λέξεις είναι πολύ παρόμοιες με τις αντίστοιχες αγγλικές. Για παράδειγμα, η εκμάθηση του να λέτε «ναι» και «όχι» στα ολλανδικά δεν θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τους αγγλόφωνους, αλλά θα διευκολύνει την επικοινωνία όταν επισκέπτεστε τις Κάτω Χώρες.

 • Alsjeblieft / Παρακαλώ

Αν και είναι λίγο πιο δύσκολο και μπορείτε να ξεκινήσετε την πρώτη σας προσπάθεια από άλλες βασικές λέξεις ή φράσεις, το να μάθετε να λέτε «παρακαλώ» σας προχωρά πολύ στα Ολλανδικά (ή σε οποιαδήποτε γλώσσα).

 • Doei / Αντίο

Ενώ υπάρχουν άλλοι τρόποι για να πείτε αντίο, η πιο συνηθισμένη λέξη που λέγεται όταν οι άνθρωποι χωρίζουν τους δρόμους στην Ολλανδία είναι σχεδόν σίγουρα το “doei”. Για να προσθέσετε επιπλέον αγάπη στο σύνολο της εμπειρίας, μπορείτε να επιμηκύνετε τη δεύτερη συλλαβή της λέξης, αλλάζοντας το doy ee σε doy eeeeeeeeeee.

 • k snapt niet / δεν καταλαβαίνω

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν δεν καταλαβαίνετε κάτι στα ολλανδικά. Οι πιθανότητες είναι η συζήτηση να επανέλθει στα Αγγλικά, αν θα έχετε εκφράσει ότι δεν έχετε κατανοήσει τη σημασία τόσων σας λένε. 

Κατευθύνσεις

 • Waar is…; / Πού είναι…;

Άλλη μία έυκολη έκφραση για τους αγγλόφωνους. Παρόλο που θα πρέπει να μάθετε τις λέξεις για αυτό που ψάχνετε, πολλά κοινά ουσιαστικά είναι παρόμοια στα Αγγλικά και στα Ολλανδικά. Για παράδειγμα, het toilet σημαίνει η τουαλέτα ενώ το het station μεταφράζεται στον σταθμό.

 • Kijk uit / Προσοχή

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε αυτές τις προειδοποιητικές λέξεις, αλλά αν ανησυχείτε ποτέ για την ασφάλεια κάποιου, ενημερώστε τον λέγοντας kijk uit.

δείχνοντας προς ένα μέρος
 • Fietspad / Ποδηλατικό μονοπάτι

Θυμηθείτε να παρακολουθείτε πού περπατάτε στην Ολλανδία, καθώς πολλοί ποδηλατόδρομοι μοιάζουν πολύ με τα κανονικά πεζοδρόμια. Σε περίπτωση αμφιβολίας, προσέξτε τις πινακίδες που δηλώνουν «fietspad» και κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για τους ποδηλάτες που έρχονται!

 • Links / Rechts Αριστερά / Δεξιά

Μπορεί να είναι και θέμα τύχης αλλά οι ολλανδικές λέξεις «αριστερά» και «δεξιά» ξεκινούν με τα ίδια γράμματα με τα αγγλικά αντίστοιχα. Και οι δύο λέξεις είναι πολύ εύκολο να προφερθούν.

 • Στο εστιατόριο / μπαρ
 • Ik heb honger – Είμαι πεινασμένος

Ενώ η πείνα έχει σίγουρα τα μειονεκτήματά της, απλώς θυμηθείτε ότι όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό, υπάρχει πάντα νέο φαγητό για να δοκιμάσετε. Νιώθετε υπερβολικά πεινασμένοι; Επισκεφθείτε ένα ολλανδικό εστιατόριο και παραγγείλετε stamppot. Δεν θα απογοητευτείτε.

 • Lekker – Νόστιμο

Αυτό το εξαιρετικά κοινό ολλανδικό επίθετο χρησιμεύει ως εναλλακτική για τις αγγλικές λέξεις «ωραίο», «νόστιμο», «πεντανόστιμο» ταυτόχρονα. Είναι ευέλικτο να προφερθεί, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει πολλά άλλα πράγματα εκτός από το φαγητό, συμπεριλαμβανομένου του καιρού, του ύπνου και των ελκυστικών ανθρώπων.

 • Kraanwater – Νερό βρύσης

Αισθάνεστε το λαιμό σας ξερό, αλλά δε θέλετε εμφιαλωμένο νερό; Στη συνέχεια, ζητήστε από τον σερβιτόρο σας kraanwater όταν παραγγέλνετε έναν γύρο ποτών. Αρκετά ενδιαφέρον, το ολλανδικό νερό βρύσης κατατάσσεται μεταξύ των πιο φρέσκων και καθαρότερων στον κόσμο.

 • Mag ik een beirtje? – Μπορώ να έχω μια μπύρα;

Εύκολα μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες φράσεις σε ολόκληρη την ολλανδική γλώσσα. Το Mag ik een biertje? λειτουργεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον που έχει μπύρα. Προτιμάτε κάτι άλλο εκτός από μπύρα; Στη συνέχεια, αντικαταστήστε το een biertje με ό, τι ποτό σας αρέσει, όπως το een rode wijn (ένα κόκκινο κρασί) ή το een cola (μία κόλα).

εστιατόριο

Στα μαγαζιά

 • Hoeveel is deze? / Πόσο κοστίζει αυτό;

Εάν δεν είστε ποτέ σίγουροι για την τιμή σε κάτι, απλώς ρωτήστε κάποιον/α που να είναι υπεύθυνος “Hoeveel είναι deze?” δείχνοντας το αντικείμενο. Φροντίστε πρώτα να μάθετε ολλανδικούς αριθμούς, καθώς είναι απίθανο να καταλάβετε την απάντησή τους διαφορετικά! (Θα τους δείτε παρακάτω)

 • Te duur / Πολύ ακριβό

Νιώθετε ότι η τιμή για κατι δεν ταιριάζει με την ποιότητά του; Στη συνέχεια, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εύχρηστη φράση για να εκφράσετε την απροθυμία σας να αποχωριστείτε τα μετρητά που κερδίσατε με κόπο. Εάν είστε πραγματικά τυχεροί, μπορεί να μειώσουν και την τιμή για εσάς.

Αριθμοί

Een – ένα

Twee – δύο

Drie – τρία

Vier – τέσσερα

Vijf – πέντε

Zes – έξι

Επτά – επτά

Acht – οκτώ

Negen – εννέα

Tien – δέκα

Φίλοι κάνουν ποδήλατο-Ολλανδία

Πώς να κάνετε φίλους

 • Hoe gaat het; – Πώς πάει;

Η αφετηρία των περισσότερων συνομιλιών στην Ολλανδία είναι το hoe goat het? Και λειτουργεί σαν το αγγλικό ισοδύναμο του “How’s it going?” («πώς πάει;»). Χρησιμοποιείται ως ξεκίνημα συνομιλίας και όχι ως προσωπική ερώτηση.

 • Leuk je te ontmoeten – Χαίρομαι που σας γνωρίζω

Μετατρέψτε έναν ξένο σε φίλο με αυτήν την απλή φράση. Θέλετε να φανείτε ακόμα πιο πορόθυμοι και φιλικοί; Βάλτε τη λέξη “super” στην αρχή της πρότασης, αλλάζοντας την σε super leuk je te ontmoeten.

 • Wil je eits drinken? – Θα θέλατε κάτι να πιείτε;

Όπως και αλλού στην Ευρώπη, είναι κοινή ευγένεια στην Ολλανδία να ρωτήσετε άλλους ανθρώπους εάν θέλουν ένα ποτό όταν φτάσετε στο μπαρ. Μην περιμένετε να πληρώσετε αμέσως, καθώς οι περισσότερες παμπ και καφετέριες παρακολουθούν τις συνολικές παραγγελίες των πελατών, αντί να χρεώνουν για κάθε γύρο ξεχωριστά.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks