Αφιέρωμα: Ας μιλήσουμε για τη Φλάνδρα…

Γάνδη

Η Φλάνδρα είναι το ολλανδόφωνο, βόρειο τμήμα-περιφέρεια του Βελγίου. Η επίσημη πρωτεύουσα της Φλάνδρας είναι η πόλη των Βρυξελλών, αν και οι Βρυξέλλες έχουν ανεξάρτητη κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Φλάνδρας επιβλέπει μόνο τις κοινοτικές πτυχές της ζωής της Φλάνδρας στις Βρυξέλλες, όπως ο φλαμανδικός πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά;

Ιστορία

Στις 4 Αυγούστου 1914, ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στο Βέλγιο. Οι Γερμανοί απαίτησαν από τον τότε Βασιλιά Αλβέρτο να τους παραχωρήσει την ελεύθερη διέλευση μέσα από τη χώρα, έτσι ώστε να επιτεθούν στους Γάλλους. Ο βασιλιάς Αλβέρτος αρνήθηκε και το περίφημο σχέδιο “Schlieffen” τέθηκε σε εφαρμογή, με σκοπό να επιβάλει τη στρατιωτική βούληση της Γερμανίας με τη βία.

Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών εκτελέστηκε στο Dinant, το Aarschot και το Leuven. Στο Leuven κάηκαν επίσης 2.000 σπίτια, μαζί με την υπέροχη Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του. Το φρούριο της Αμβέρσας έπεσε τον Οκτώβριο του 1914. Μετά την πτώση της Αμβέρσας, τα κουρασμένα στρατεύματα του αποδυναμωμένου βελγικού στρατού αποσύρθηκαν πίσω από τη γραμμή του ποταμού Yzer. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1914, ξεκίνησε η λεγόμενη «Κούρσα προς τη Θάλασσα».

Μετά από τέσσερα χρόνια και πολλές μάχες, ανάμεσα στις δύο στρατιωτικές δυνάμεις, στις αρχές Νοεμβρίου του 1918 υπογράφηκε ανακωχή ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Γερμανία κοντά στη γαλλική πόλη Compiègne. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε στις 11 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου του 1918.

Γλώσσα

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Φλάνδρα μιλούν φλαμανδικά, τα οποία είναι τα ίδια με τα ολλανδικά.

Πόλεις

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές. Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι οι Βρυξέλλες, η Αμβέρσα, η Γάνδη και η Μπριζ.

Πανεπιστήμια

Στη Φλάνδρα υπάρχουν εξαιρετικά Πανεπιστήμια για σπουδές σε οποιοδήποτε κλάδο για φοιτητές από όλο τον κόσμο! Μερικά εξ αυτών είναι το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, το Πανεπιστήμιο του Leuven και το Πανεπιστήμιο του Λιμβούργου. Οι σπουδές στη Φλάνδρα είναι υψηλού κύρους και αποσκοπούν στη μετάδοση επιστημονικών γνώσεων.

Μουσεία

Στη Φλάνδρα, θα βρει κανείς εξαιρετικά μουσεία, με πλούσιες εκθέσεις για κάθε εποχή και θέμα. Για παράδειγμα, στο Top 5 αυτή τη στιγμή βρίσκονται τα εξής:

  1. Atlantikwall Raversyde: Το Ατλαντικό Τείχος στο Raversyde είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία της γερμανικής αμυντικής γραμμής.
  2. Gravensteen: Το Gravensteen είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο στη Γάνδη, το οποίο χρονολογείται από το 1180 και ήταν η κατοικία για τους κόμητες της Φλάνδρας μέχρι το 1353. Ανακαινίστηκε το 1893-1903 και σήμερα αποτελεί μουσείο και σημαντικό ορόσημο
  3. Kazerne Dossin: Το Kazerne Dossin είναι μνημείο, μουσείο και ιστορική απόδειξη για το Ολοκαύτωμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που ιδρύθηκε στο πρώην στρατόπεδο Mechelen του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου, από όπου συλληφθέντες Εβραίοι και Ρομά στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  4. For Freedom Museum: Το Μουσείο “For Freedom” παρουσιάζει τις ζοφερές εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με έναν μοναδικό, ρεαλιστικό τρόπο. Κανένας κάτοικος των περιοχών Zwin Zeeland δεν γλίτωσε από τις κακουχίες μεταξύ του 1940 και του 1944. Αυτή η μαύρη περίοδος στην ιστορία μας αποτελεί το κύριο θέμα του μουσείου.
  5. Gallo-Roman Museum: Το Γαλλο-Ρωμαϊκό Μουσείο είναι ένα αρχαιολογικό μουσείο στο Tongeren και είναι αφιερωμένο στους προϊστορικούς χρόνους και τη ρωμαϊκή εποχή της περιοχής στη Νοτιοανατολική Φλάνδρα. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1954 και μεταφέρθηκε στο σύγχρονο κτίριο το 1994. Το 2011, βραβεύτηκε ως Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς.

Τι μπορώ να κάνω στη Φλάνδρα;

Με άπειρες παραλίες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου, η Φλάνδρα είναι το ιδανικό μέρος για μια απόδραση. Κατευθυνθείτε ανατολικά και θα φτάσετε σε μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσύχναστες πόλεις του Βελγίου. Η Γάνδη είναι μια δημοφιλής επιλογή για να δείτε ενδιαφέρουσες εκθέσεις της φλαμανδικής τέχνης.

Οι λάτρεις της ιστορίας θα πρέπει να κατευθυνθούν νοτιοδυτικά προς την πόλη Ypres, όπου διεξήχθησαν πολλές από τις βασικές μάχες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η κύρια πόλη αυτού του τμήματος της Φλάνδρας, η Μπριζ, είναι γεμάτη με διασκεδαστικές δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε – από μια περιήγηση στο κανάλι γύρω από τους διαδρόμους της πόλης μέχρι τη γευσιγνωσία γλυκισμάτων στο λαχταριστό Μουσείο Σοκολάτας.


Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Βρείτε μας στα Social Media:

Στο Facebook: SuperGreeks

Στο Instagram: supergreeks_

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks