Η ασφάλιση υγείας στη Γερμανία | Οι τρόποι πληρωμής

giatroi-ollandia-antiswmata

Το σύστημα πληρωμής για ιατρικούς λογαριασμούς έχει υποστεί κάποιες μικρές αλλαγές τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως τα δεδομένα είναι αρκετά διαφορετικά για εκείνους που καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης υγείας σε αντίθεση με τους ανθρώπους που έχουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας.

Δημόσια ασφάλεια υγείας (Gesetzliche Krankenkasse)

Στην περίπτωση της Γερμανίας, όταν ένας/μια ασθενής επισκέπτεται το γιατρό ή ένα νοσοκομείο, θα πρέπει να έχει μαζί του/της την κάρτα ασφάλισης υγείας σας, η οποία μοιάζει πολύ με πιστωτική κάρτα με τσιπ επάνω της. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ασφάλιση του ατόμου. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι πρέπει να δίνουν ένα (μικρό) ποσό για μια επίσκεψη στο γιατρό ή όταν παραλαμβάνουν ιατρική συνταγή, ακόμη και όταν νοσηλεύονται.

Η συνεισφορά αγγίζει συνήθως τα 10 ευρώ και δίνεται στο γιατρό μιας συγκεκριμένης ειδικότητας μία φορά το τρίμηνο. Αν τον επισκεφθείτε βέβαια περισσότερες φορές μέσα σε αυτό το τρίμηνο δε θα χρειαστεί να τις ξαναπληρώσετε. Επιπλέον, αν σας παραπέμψει σε έναν άλλο γιατρό για εξέταση ή θεραπεία, θα σας προσκομίσει και ένα παραπεμπτικό χαρτί, με το οποίο δε θα χρειαστεί να δώσετε χρήματα στο δεύτερο γιατρό. Στην περίπτωση όμως που δεν έχετε γραπτή παραπομπή και κλείσετε ραντεβού σε έναν άλλο γιατρό, τότε η διαδικασία πληρωμής ξεκινά εκ νέου.

Διαβάστε επίσης έναν οδηγό για την υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία

Όσον αφορά τα φάρμακα, στη Γερμανία υπάρχει μια μικρή χρηματική συμμετοχή, όταν έχετε την απαραίτητη συνταγή. Το ποσό εξαρτάται από τον τύπο του φαρμάκου. Για τα γενόσημα και επώνυμα φάρμακα ενδέχεται όμως να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις. Επιπλέον, οι ασφάλειες δεν καλύπτουν τα φάρμακα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η νοσηλεία στα νοσοκομεία χρεώνεται περίπου 14 ευρώ ημερησίως αλλά όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, οι έξτρα παροχές (πχ τηλεόραση, πολυθρόνα κλπ) χρεώνονται επιπλέον και τις πληρώνει ο ασθενής. Πρέπει να επισημανθεί και οτι ο τομέας των οδοντιάτρων δεν καλύπτεται πλήρως από την ασφάλεια υγείας. Ανάλογα με το είδος της ασφάλειας ή ακόμα και με τις εξετάσεις και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει ο οδοντίατρος, οι ασθενείς μπορεί να κληθούν. να πληρώσουν από 20% έως 70% του τελικού λογαριασμού.

Διαβάστε για το πώς να αποκτήσετε αριθμό κοινωνικής ασφάλειας στη Γερμανία

σύστημα-υγείας-βέλγιο

Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας (Privat Krankenversicherung)

Στην περίπτωση της ιδιωτικής ασφάλισης, πολλοί ιδιώτες εκδίδουν μία κάρτα ασφάλισης υγείας με μικροτσίπ, που διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τις πληροφορίες για το ασφαλισμένο άτομο. Στην περίπτωση της νοσηλείας σε νοσοκομείο για έναν άνθρωπο που έχει ιδιωτική ασφάλεια, τα έξοδα καλύπτονται από τον ασφαλιστή.

Ειδικότερα, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν οι ίδιοι οι ασθενείς το λογαριασμό και στη συνέχεια να προσκομίσουν το αντίστοιχο έγγραφο της απόδειξης στον ασφαλιστή τους, ώστε να επιστραφούν τα χρήματα. Άλλες φορές μπορεί να λάβετε το λογαριασμό, να τον παραδώσετε στον ασφαλιστή και τα έξοδα να τακτοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να γνωρίζετε όμως οτι οι επιπλέον παροχές (τηλέφωνα, τηλεόραση κλπ) χρεώνονται έξτρα και πληρώνονται από την τσέπη σας.

Διαβάστε εδώ για την ασφάλιση κατοικίας στη Γερμανία

Όσον αφορά τον τομέα των συνταγών, πρώτα πληρώνετε και στη συνέχεια λαμβάνετε την επιστροφή των χρημάτων σας. Οι γιατροί, οι οδοντίατροι και άλλοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνήθως δίνουν ένα πρωτότυπο έγγραφο καθώς και ένα αντίγραφο των λογαριασμών τους. Και τα φαρμακεία θα σας ρωτήσουν κανονικά εάν θέλετε ένα αντίγραφο της συνταγής σας. Το κόστος των φαρμάκων συνήθως γράφεται στη συνταγή όταν το πληρώνετε κατά την παραλαβή. Οι διπλοί λογαριασμοί είναι μια χρήσιμη πρακτική γιατί θα έχετε ένα αντίγραφο του λογαριασμού που πληρώσατε, αφού στείλετε το πρωτότυπο στην ασφαλιστική εταιρεία για την επιστροφή χρημάτων. Εάν δεν λαμβάνετε διπλότυπα αντίγραφα, είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο μόνοι σας, για τα αρχεία σας.

Το κόστος για τις περισσότερες εξετάσεις και τις θεραπείες καθορίζεται από κυβερνητικούς οργανισμούς αλλά αυτό δε συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Πολλές φορές (κυρίως στους οδοντιάτρους) οι τιμές καθορίζονται από τους ίδιους τους γιατρούς, γι’ αυτό κάλο θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ιδιώτη ασφαλιστή σας πριν υποβληθείτε σε μία ακριβή εξέταση ή επέμβαση. Μπορεί η ασφάλειά σας να μην καλύπτει μεγάλο χρηματικό ποσό ή να μην έχετε πληροφορηθεί σωστά για τα χρήματα που θα δώσετε για την όλη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης για την ασφάλεια αυτοκινήτου στη Γερμανία

Στην περίπτωση της επιστροφής χρημάτων, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι να έχετε ένα φάκελο με όλα τα έγγραφα και τις αποδείξεις από τα ποσά που πληρώσατε, το όνομα του παρόχου και το συνολικό ποσό που καταβάλατε. Στη συνέχεια αφού στείλετε το φάκελο στην ασφαλιστική σας εταιρία, θα σας σταλεί πίσω ένα έγγραφο της εξόφλησης του λογαριασμού και θα κατατεθεί στον τραπεζικό σας λογαριασμό το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Πρόκειται για μία διαδικασία που συνήθως διαρκεί έως και τρεις εβδομάδες.

Εάν έχετε υποβάλει ένα λογαριασμό που πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είχε επιστραφεί, αλλά απορρίφθηκε, μπορείτε να μιλήσετε με την ασφαλιστική εταιρεία και να ζητήσετε μια πιο λεπτομερή εξήγηση για την απόρριψη. Ίσως χρειαστεί να ζητήσετε τη βοήθεια του ασφαλιστή σας για να λάβετε πληρωμή και μπορεί επίσης να χρειαστεί να ξεκινήσετε μια αλυσίδα εντολών του ασφαλιστή για να λάβετε οποιαδήποτε ικανοποίηση.

Πληροφορίες από howtogermany.com

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Webinar by SuperGreeks & Protea PreventieΟδηγός για την μετανάστευση στην Ολλανδία

Σκέφτεσαι να μετακομίσεις ή ζεις ήδη στην Ολλανδία; Τότε αυτό το online webinar απευθύνεται σε σένα!