Αφιέρωμα των SuperGreeks για ένα παιχνίδι στο ATARI μιας πορνογραφικής εταιρείας με θέμα τον βιασμό

atari-βιασμός-ρατσισμός-παιχνίδι

Το καλοκαίρι βρεθήκαμε στο μουσείο φωτογραφίας του Άμστερνταμ για να παρακολουθήσουμε μια έκθεση που γνωρίζαμε και αφορούσε το προσφυγικό ζήτημα με όνομα: Now You See Me Moria: Η ζωή των προσφύγων στη Μόρια μέσα από προσωπικές τους φωτογραφίες, στο Foam museum, αλλά τελικά πέσαμε σε μια άλλη έκθεση που μας έκοψε επίσης την ανάσα με το όνομα : Έκθεση για τον βιασμό: Μία ιστορία μισογυνισμού. Σε αυτή την έκθεση μείναμε αποσβολωμένοι και φύγαμε άκρως προβληματισμένοι.

Ένα από αυτά που μάθαμε σε αυτή την έκθεση που δεν είναι πια στο Άμστερνταμ (όσοι πήγατε, πήγατε όταν διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο / αφιέρωμα για την έκθεση στο μουσείο φωτογραφίας) ήταν ότι υπήρχε κάποτε στο μακρινό 1982 ένα παιχνίδι στο ΑΤΑRI που λεγότανε Custer’s Revenge.

Η πορνογραφική εταιρεία

Το Custer’s Revenge ήταν ένα παιχνίδι που αναπτύχθηκε και δημοσιεύτηκε από την Mystique για το Atari 2600. Η Mystique ήταν μία από τις πολλές εταιρείες στις αρχές της δεκαετίας του 1980 που είδαν την άνθηση της αγοράς βιντεοπαιχνιδιών στο σπίτι ως έναν γρήγορο τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων, με κάθε τρόπο.

Κάτι που δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει, δεδομένου του γεγονότος ότι η μητρική εταιρεία της Mystique ήταν η Caballero Control Corporation, ένας σημαντικός παραγωγός πορνογραφιών εκείνη την εποχή.

Αυτή η εταιρεία εκείνη την εποχή έβγαλε πολλά παιχνίδια για ενήλικες, τα οποία όμως ήταν “ακίνδυνα” για την εποχή.

Το Custer’s Revenge , όμως, ήταν κάθε άλλο παρά ακίνδυνο.

Η ιστορία του παιχνιδιού

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο τέλος του 19ου αιώνα, ο παίκτης με διοικητή τον στρατηγό Τζορτζ Άρμστρονγκ Κάστερ, μία από τις πιο τραγικές προσωπικότητες της αμερικανικής ιστορίας. Αιχμή του δόρατος της εχθρικής ινδιανικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης της εποχής, ο Κάστερ έγινε μάρτυρας και ήρωας όταν αυτός και πάνω από 250 άντρες του σκοτώθηκαν από τις ινδιανικές δυνάμεις στη Μάχη του Λιτλ Μπιγκόρν το 1876.

Το παιχνίδι

Το ζήτημα είναι ότι αυτό το παιχνίδι δεν ήταν ακόμα ένα παιχνίδι στρατηγικής με στρατούς κ.ο.κ., αλλά ήταν ένα παιχνίδι που ο στρατηγός Κάστερ δεν φορούσε παρά το καπέλο του, τις μπότες και το κασκόλ του ιππικού (με τεράστια στύση) και του οποίου στόχος δεν ήταν να νικήσει τους Ινδούς στη μάχη, αλλά να βιάσει ένα κορίτσι. Ένα κορίτσι που είναι δεμένο σε ξύλινο κοντάρι!

Gameplay

Το “Gameplay” κρατήθηκε στο ελάχιστο και είχε να κάνει εξ ολοκλήρου στην κίνηση από αριστερά προς τα δεξιά, αποφεύγοντας μια καταιγίδα βέλων καθώς προσπαθούσε ο στραγηγός να διεισδύσει επανειλημμένα στο ανυπεράσπιστο κορίτσι.

Απαγορεύτηκε το παιχνίδι;

Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις. Μάλιστα, η ATARI μήνυσε τη Mystique για το προσβλητικό περιεχόμενο του παιχνιδιού , λέγοντας ότι έβλαψε το όνομα και τη φήμη της εταιρείας. Οι μηνύσεις διαδέχονταν η μία μετά την άλλη και διάφορες πολιτείες αποσύραν σιγά -σιγά το παιχνίδι, όπως η πολιτεία του Οκλαχόμα. Σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες υπήρξαν και στη Νέα Υόρκη.

Το παιχνίδι βέβαια ξεκίνησε να πωλείται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα και παρά μόνο μία ένδειξη στο παιχνίδι που έλεγε ότι “το παιχνίδι είναι μόνο για ενηλίκους”.

Γελοία, ο Τζόελ Μίλερ, ο δημιουργός του παιχνιδιού, προσπάθησε να ισχυριστεί ότι όλα ήταν λίγο διασκεδαστικά, λέγοντας “την αποπλανεί, αλλά εκείνη είναι πρόθυμη συμμετέχοντας”.

Σχόλιο: Μέχρι και σήμερα τέτοιες μαλακίες δεν ακούμε άλλωστε από τους διάφορους “Άντρες παλιάς κοπής”…

Μετά από κάποιο διάστημα το παιχνίδι απαγορεύτηκε, αλλά είχε προλάβει να πουληθεί ήδη σε 80 χιλιάδες άτομα!

Το μήνυμα του μουσείου με αυτό το έκθεμα

Ένα από τα βασικά μηνύματα της εκθέσεως ήταν το πως με δηλώσεις τους οι πολιτικοί, δικαστές, αστυνομικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα απενοχοποιούν τον βιασμό. Πόσο ύπουλα περνάνε τα μηνύματα τους στον κόσμο υποσυνείδητα και έπειτα ο κόσμος τα θεωρεί φυσιολογικά κάποια πράματα, όπως για παράδειγμα τον βιασμό, τον σεξισμό, τον ρατσισμό κ.α. – Καθημερινά, ακόμα και στο 2021, οι άνθρωποι λαμβάνουμε τα λάθος μηνύματα, μεγαλώνουμε με τα λάθος μηνύματα.

Με τα λάθος μηνύματα που ίσως να προέρχονται και από ένα θεωρητικά “αθώο” παιχνίδι στο ATARI…

Άρθρο του Ηλιάδη Αντώνη

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks