Πόσο εξαρτημένο είναι το Βέλγιο από το ρωσικό αέριο; Η Ε.Ε. ; 

red and gray industrial machinery

Σε πρόσφατη έκθεση, η βελγική ρυθμιστική αρχή ενέργειας CREG προειδοποίησε για την υπερβολική εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και ειδικότερα από το ρωσικό αέριο

Ποια όμως η κατάσταση με τις πηγές ενέργειας στο Βέλγιο και την υπόλοιπη Ευρώπη;

   

Σύμφωνα με την Έρευνα

Ο υπουργός Ενέργειας Van der Straeten ζήτησε από πολλούς φορείς μια έκθεση σχετικά με τις βελγικές προμήθειες φυσικού αερίου υπό το φως των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.  

Λεπτομέρειες της έκθεσης του CREG έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα, De Morgen.

Η έκθεση προειδοποιεί για τους προμηθευτές φυσικού αερίου εκτός ΕΕ.   

Αυτοί οι προμηθευτές δεν υπόκεινται στη νομοθεσία της ΕΕ και είναι συχνά μονοπώλια υπό κρατικό έλεγχο: η Gazprom της Ρωσίας, η Equinor της Νορβηγίας και η Sonatrach της Αλγερίας-    Αυτοί οι τρεις προμηθευτές καλύπτουν το 80% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.

Η CREG υπογραμμίζει ότι, όσον αφορά την τιμή και την προσφορά, το Βέλγιο αποτελεί μέρος της ολοκληρωμένης βορειοδυτικής ευρωπαϊκής αγοράς και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς. 

Το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου σε αυτήν την αγορά προέρχεται από τη Ρωσία.

«Εάν σταματήσει η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, ολόκληρη η ΕΕ θα έχει 40% λιγότερο απόθεμα », αναφέρει η έκθεση.

Η CREG έχει επίσης ένα μήνυμα σχετικά με την προγραμματισμένη σταδιακή έξοδο του Βελγίου από την πυρηνική ενέργεια: «Η CREG πιστεύει ότι η παρούσα σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι το Βέλγιο δεν μπορεί να επεκτείνει την εξάρτησή του από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το κλείσιμο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων και η εξάρτηση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αερίου είναι κακή ιδέα.

Η Fluxys, η εταιρεία που δίνει το φυσικό αέριο σε σπίτια και βιομηχανίες, και η Aperta, η οποία διαχειρίζεται στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, κλήθηκαν επίσης να υποβάλουν μια έκθεση γι αυτά τα καίρια ζητήματα.   

Το υπουργείο οικονομικών σκοπεύει να παράσχει μια σύνθεση αυτών των τριών εκθέσεων για να βγούνε τα ανάλογα συμπεράσματα και να διευθετηθούν οι επόμενες κινήσεις του Βελγίου.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks