Βέλγιο: Φορολογική δήλωση για τις οικογένειες

Τα φορολογικά είναι συνήθως μία περίεργη διαδικασία, όπως και οτιδήποτε εμπλέκεται με την οικονομία. Στο Βέλγιο, η φορολογική δήλωση αφορά όλη την οικογένεια. Αυτό σημαίνει οτι οι γονείς αρχειοθετούν από κοινού και δηλώνουν το εισόδημα των παιδιών τους, εκτός εάν είχαν φοιτητική δουλειά ή λαμβάνουν διατροφή.

Κατάθεση από κοινού ή χωριστά;

Οι σύζυγοι και οι σύντροφοι που συζούν με κάποιο επίσημο έγγραφο όπως το σύμφωνο συμβίωσης (στο Βέλγιο αποκαλούν τους συγκατοίκους légaux / wettelijke samenwonenden) δεν έχουν το δικαίωμα επιλογής για το αν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση από κοινού ή ξεχωριστά. Ζευγάρια που ζουν μαζί αλλά δεν έχουν καταχωρίσει κάποιο επίσημο έγγραφο υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Η κοινή δήλωση δεν αντιμετωπίζει μεγάλες διαφορές. Ο φόρος υπολογίζεται για κάθε άτομο ξεχωριστά, για τα δικά του κέρδη και τα μη δεδουλευμένα έσοδα (ενοίκιο, τόκοι, μέρισμα, κ.λπ.). Γι ‘αυτό το έγγραφο της φορολογικής δήλωσης έχει διαφορετική στήλη και διαφορετικούς κωδικούς για το εισόδημα κάθε συζύγου ή (εγγεγραμμένου) συντρόφου. Ο σύζυγος βάζει τις πληροφορίες του στη στήλη στα αριστερά και η σύζυγος στα δεξιά. Οι κωδικοί είναι βασικά οι ίδιοι, ξεκινώντας από 1 για τον άντρα και 2 για τη σύζυγο ή τον/την σύντροφο. Οι σύντροφοι ίδιου φύλου ή σύζυγοι χρησιμοποιούν την αριστερή στήλη βάσει του ηλικιακά μεγαλύτερου συντρόφου.

Τα έσοδα από τις επενδύσεις που ανήκουν και στους δύο συζύγους πρέπει να διαιρεθούν στη μέση. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των κτηματολογικών εσόδων από ακίνητα που εκχωρούνται, στην περίπτωση τόκων σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ.

Ο λογαριασμός φόρου έχει επίσης δύο στήλες, μία για κάθε σύζυγο ή σύντροφο. Το εισόδημα συμπληρώνεται για καθένα/καθεμία και έχει τη δική του προσωπική αποζημίωση.

Δεν πληρώνετε περισσότερο φόρο με κοινή φορολογική δήλωση

Ο φόρος υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο ή σύντροφο. Στην πραγματικότητα, όταν ένας/μία σύζυγος ή σύντροφος δεν εργάζεται, αφαιρείται το 30% του εισοδήματος του άλλου και φορολογείται με τον / τη σύζυγο που διαμένουν στο ίδιο σπίτι. Στη συνέχεια, αυτό το μέρος φορολογείται με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Αυτό ονομάζεται “έκπτωση γάμου” και περιορίζεται σε 11.090 ευρώ (το 2020).

Ακόμα κι αν ο φόρος υπολογίζεται χωριστά, ο λογαριασμός φόρου εμφανίζει ένα ποσό ως οφειλόμενο φόρο ή ως φόρο προς επιστροφής. Η επιστροφή χρημάτων θα πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που αναφέρεται στη φορολογική δήλωση, και συνήθως αυτός είναι ένας κοινός λογαριασμός.

Ωστόσο, εάν οφείλετε, ποιος πρέπει να πληρώσει αυτόν τον φόρο; Θα πρέπει να μπορείτε να υπολογίσετε ποιος πρέπει να πληρώσει τον φόρο, διότι ο φόρος υπολογίζεται σε δύο ξεχωριστές στήλες. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε πάντα να ζητήσετε από τον λογιστή σας να σας πει ακριβώς πόσο φόρο οφείλει ο καθένας από εσάς. Αυτό διευκολύνει την τακτοποίηση λογαριασμών εάν ο σύντοφός σας είναι πλέον πρώην σας.

Ηλεκτρονική αίτηση φορολογικής δήλωσης

Τι συμβαίνει με τα παιδιά

Τα παιδιά δεν χρειάζεται να υποβάλουν φορολογική δήλωση εισοδήματος. Εάν έχουν κάποιο εισόδημα, προστίθεται και φορολογείται με το εισόδημα των γονιών τους. Εάν πρόκειται για τραπεζικούς τόκους ή μερίσματα, ο φόρος συνήθως έχει αφαιρεθεί από την τράπεζα, αλλά εάν είναι εισόδημα σε λογαριασμό στο εξωτερικό, πρέπει να δηλωθεί από τους γονείς. Πρέπει να κατατεθεί ξεχωριστή φορολογική δήλωση για τα παιδιά που λαμβάνουν διατροφή ή εάν είχαν φοιτητική εργασία.

Οι γονείς δεν πρέπει να δηλώσουν τη διατροφή που λαμβάνουν για τα παιδιά τους με τη φορολογική τους δήλωση. Η διατροφή είναι εισόδημα για τα παιδιά. Ωστόσο, δεν πρέπει να κατατεθεί χωριστή φορολογική δήλωση για τα παιδιά εάν είναι κάτω των 16 ετών, εκτός εάν λάβουν περισσότερα από 11.238 ευρώ σε διατροφή. Εάν τα παιδιά λαμβάνουν διατροφή μεγαλύτερη αυτού του ποσού ή εάν είναι άνω των 16 ετών, πρέπει να υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έχουν δουλειά, κανονικά δεν θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Εάν πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν έγκυρο φοιτητικό συμβόλαιο (ελέγξτε στο student@work), η εφορία γνωρίζει πόσα χρήματα κέρδισε και θα του/της στείλει έναν προσωρινό υπολογισμό φόρου, αλλά μόνο αν κέρδισε περισσότερα από 12.843 ευρώ. Δεν φορολογούνται όλες οι αποδοχές: δικαιούνται τυπική έκπτωση 30% και η πρώτη έκπτωση 8.990 € έχει απαλλαγή φόρου.

Η κατάσταση είναι διαφορετική όταν ο μαθητής λαμβάνει επίσης κάποιου είδους οικονομική υποστήριξη. Το 80% της διατροφής φορολογείται επιπλέον των καθαρών αποδοχών από τη φοιτητική εργασία. Εάν λάβουν απλοποιημένη φορολογική δήλωση, πρέπει να τη διορθώσουν πριν από τις 30 Ιουνίου και να δηλώσουν και τη διατροφή. Εάν δεν έλαβαν απλοποιημένη φορολογική δήλωση, πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση και να δηλώσουν την ακαθάριστη αμοιβή και την πλήρη διατροφή.

Τα παιδιά που λαμβάνουν περισσότερα από 3.380 ευρώ σε οικονομική ενίσχυση (π.χ. διατροφή) ή έχουν προσωπικά οικονομικά μέσα, δεν είναι πλέον εξαρτώμενα άτομα. Εάν ζουν με έναν μόνο γονέα, το κατώτατο όριο είναι 4.880 €. Τα πρώτα 2.820 € από μια φοιτητική εργασία είναι αφορολόγητα, έτσι ώστε ένας μαθητής να μπορεί να κερδίσει έως και 8.254 €, προτού χάσει το καθεστώς του ως εξαρτώμενο μέλος (10.129 € για έναν μόνο γονέα).
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?